Oksitosin hormonu nedir, ne işe yarar?

Aşk hormonu olarak da bilinen oksitosinin görevleri nelerdir? Oksitosin nasıl artırılır? Sinyalleri algılayan antenler gibi, vücudunuzdaki hücrelerde de oksitosin alıcıları mevcuttur. Gelin oksitosinin 9 ilginç etkisine hep birlikte bakalım...
1- Oksitosin stresi azaltır
Yapılan araştırmalar anksiyete, stres ve depresyonun etkilerinin bünyeye oksitosin enjekte edildikten sonra azaldığını göstermektedir. Nörologlar, stresli ortamlarda hormonların daha etkin yansımaları olduğunu savunuyor.
2- Oksitosin bağlılığı geliştiriyor
Oksitosin seviyesi yüksek hamile kadınlar, ilk üç aylık dönemlerinde bebeklerine çok daha bağlıdırlar ve diğer kadınlarla karşılaştırıldığında hamilelikleri ve doğumdan sonraki ilk ayları daha davranışlara bağlı olarak tanımlanıyor – şarkı söylemek, bebeklerini besleme ve yıkama yöntemlerini kendine özgü şekillerde gerçekleştirmek gibi. Yapılan çalışmalar da bu durumun anne-bebek arasında özel bir ilişki yarattığına işaret etmektedir.
3- Oksitosin uyumaya sevk eder
Stressiz durumlar oksitosin genelde beyine uykuya sevk eden uyarılarda bulunur. Oksitosin, stres hormonu olarak bilinen kortizol ile savaşır. Böylece rahatlamanızı ve rahat bir uyku çekmenizi sağlar.
4- Oksitosin doğumu ve emzirmeyi kolaylaştırır
En iyi bilinen rolü, doğum sancıları sırasında oldukça artan oksitosin oranının bebeğin doğum kanalına gelmesini sağlamada payının yüksek olduğudur. 1900’lerden beri fizikçiler doğum sancılarını artırmak için Pitokin olarak da bilinen sentetik oksitosin kullanmaktadır. Doğumdan sonra da bu hormonlar süt kanallarının açılması ve süt üretimi konusunda etkin rol oynamaktadır.
5- Oksitosin sosyal yetenekleri geliştirir
İçe kapanma eğiliminde olanlarda oksitosin eksiliği olduğu saptanmıştır. Oksitosin oranı arttıkça bir karakter bozukluğu olan iletişim eksikliği ve içe kapanma oranı gittikçe düşmektedir.
6- Oksitosin cinsel uyarılmayı artırır
Yapılan deneylerde, beyin sıvısına oksitosin enjekte edilen farelerde kendiliğinden ereksiyon gerçekleştiğini göstermektedir. Oksitosin içeren beyindeki kimyasallar, erkekler ereksiyon olurken sürekli uyarımda bulunur. Bu kimyasallar partnerlerin arasındaki bağ arttıkça daha yoğun hale gelir. Herkes için aynı olmadığını da eklemek gerek.
7- Oksitosin duygusal anılarınızı kristalize eder
Yapılan araştırmalar, oksitosinin erkeklerin anneleriyle ilgili anılarını kuvvetlendirecek etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Annesiyle iyi ilişkiler kurmuş olan erkeklerin anıları diri olurken, annesiyle bağları zayıf olan erkeklerin de oksitosin hormonunun etkisi arttıkça anılarının etkin hale geldiği gözlenmiştir.
8- Oksitosin cömertliğe sevk eder
Yapılan bir araştırmada oksitosin almış ya da burunları yoluyla placebo etkisi yaratılmış katılımcılardan oluşan bir gruptan, yabancılarla paralarını paylaşmaları konusunda karar vermeleri isteniyor. Oksitosin alanların yüzde 80’i paylaşabileceklerini söylüyor. Araştırmacılar bu hormonun başkalarını düşünme yetisini artırdığını söylüyor.
9- Oksitosin ilişkileri sağlamlaştırıyor
Araştırmacılar biyolojik çocuklarla evlatlık edinilen çocukların idrardaki oksitosin ve onunla bağlantılı vasopresin hormonunun oranlarını karşılaştırdı. Çocuklar biyolojik anneleriyle iletişim kurduğunda oksitosin oranı arıyor, evlatlık edinilen çocuklarda ise oksitosin oranı sabit. Evlatlık edinilen çocukların güven problemi yaşamaları da bu hormonun eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kilosu 75 TL! Kendisi küçük, faydaları büyük: 'C vitamini ile bağışıklığı güçlendiriyor, zayıflamaya yardımcı oluyor!'
Masa başı çalışanlar dikkat! Bu belirtilerle ortaya çıkıyor: ‘Hareket kısıtlılığı, ağrı, uyuşma, karıncalanma...’
-
KANSERİN EN SİNSİ BELİRTİSİ! TikTok fenomeni 21 yaşında hayatını kaybetti! Doktorlar 1 ila 5 yıl arasında ömür biçmişti ama...
Bahar yorgunluğu ile 5 adımda başa çıkın
Bilimsel Araştırmalar Ortaya Koydu: İşte En Sağlıklı Uyku Pozisyonu! Beyin Sağlığından Omurga Yapısına Her Şeyi Etkiliyor