Neden sürekli üşürüz ve bu nasıl durdurulur?
Hepimiz soğuğu farklı şekilde hissederiz ve farklı şekilde ısınırız. Ancak bazılarımızın elleri, ayakları hep daha soğuktur ve sürekli üşür. Peki, bu olağan dışı duruma yol açan sebepler hakkında ne kadar fikrimiz var? Sürekli üşümenin nedenleri nelerdir? İşte sürekli üşümenin nedenleri ve çözüm yolları... (Pembenar)
1-Tiroid bezinin iyi çalışmaması
Hipotiroidizm, tiroid bezinin yeterli hormon üretemediği bir durumdur ve soğuğa karşı tahammülsüzlüğe yol açar. Tiroid hormonları metabolizmayı ve vücut ısısını düzenlemeye yardımcı olduğu için yoksunluğu durumunda sürekli üşüme hissederiz. Hipotiroidizmin diğer semptomları arasında yorgunluk ve düşük kalp hızı da sayılabilir. Bu durumu ortaya çıkarmak için mutlaka bir doktora gidin. Basit bir kan testiyle tiroid hormonlarınızın durumunu öğrenebilirsiniz.
2-Yetersiz su tüketimi
Su metabolizmayı hızlandırır, vücudunuzun yiyecekleri parçalamasına, enerji ve ısı yaratmasına yardımcı olur. Susuz kalırsanız vücudunuzu ısıtacak ısı ve enerjiden de mahrum kalırsınız. Bunun için yeterince su içtiğinizden emin olun. Eğer suyu tatsız buluyor ve su içme alışkanlığı edinmekte zorlanıyorsanız ona lezzet katmanın birkaç yolu var: Limon, nane, fesleğen, salatalık ve aklınıza gelebilecek başka bir şey ile suyunuzu aromalandırabilirsiniz.
3-Kansızlık (Anemi)
Anemi de ellerinizde ve ayaklarınızda üşümeye yol açabilir! Kansızlık olarak da anılan anemi, vücudunuz, organlarınıza ve dokularınıza oksijen veren kırmızı kan hücrelerinden yoksun olduğunda ortaya çıkar. Bunun pek çok sebebi olabilir: Hamilelik, regl döneminde fazla kan kaybı, zayıf demir emilimi ve kötü beslenme nedeniyle vitamin eksikliği anemisi... Diğer anemi belirtileri arasında soluk cilt, artmış kalp hızı, yorgunluk ve baş ağrısı da yer alıyor. Aneminiz olduğundan şüpheleniyorsanız doktorunuza giderek gerekli testleri yaptırmanız gerekir.
4-Uykusuzluk
İyi ve kaliteli bir uyku, vücut sıcaklığını düzenlemek için son derece önemlidir. Soğuktan titremenizin sebebi aslında bu kadar basit de olabilir. Bu nedenle günlük programınızı yeniden düzenleyip enerji depolamak için zaman ayırın.
5-Raynaud fenomeni
Raynaud fenomeni, el-ayak parmaklarınızını beyaz veya maviye dönüştürebilir. Damarları etkileyen, parmaklara ve ayak parmaklarına kan akışını azaltarak üşümeye yol açan nadir bir hastalıktır. Başlangıçta kan akışı azaldığı için parmaklar ve ayak parmakları gri-mavi olur. Normale dönerken de parmaklar tekrar kırmızılaşır, bununla birlikte uyuşma ve ağrı hissedilebilir. Raynaud; soğuk, stres, bazı kimyasallarla temas ve diğer faktörler tarafından tetiklenebilir. Bu nedenle bir uzmandan yardım almakta fayda var.
6-Aşırı zayıflık
Düşük kilolu olduğunuzda sizi soğuktan koruyacak vücut yağlarından yoksun kalırsınız. Eğer kilo vermek için yeterince yemiyorsanız bu metabolizmanızı bozabilir ve sıcaklık seviyenizi etkileyebilir. Siz siz olun yaşınıza ve sağlık durumunuza uygun sağlıklı, dengeli bir diyet yapmayı tercih edin.
7-Dolaşım yetersizliği
Periferik arter hastalığı, damarların organlara ve dokulara kan iletmede başarısız olmasına neden olarak üşümeye yol açar. Damarlarda meydana gelen tıkanıklık da ellerde ve ayaklardaki kan akışını etkileyerek üşümeye, uyuşmaya sebep olur. Bu durumu engellemek için yaşam tarzınızı yeniden düzenleyin. Mesela işe sigarayı bırakmakla başlayabilirsiniz.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi sürekli üşümenin altında yatan farklı tıbbi nedenler olabilir. Bu nedenle bir doktora görünmek en iyisi. Ancak bu ziyareti gerçekleştirene kadar "Ne yapabilirim?" diyorsanız işte size birkaç ipucu:
Vücudunuzun sıcaklığını korumak için kat kat giyinmeye çalışın. Yünlü ve polipropilen kumaşları tercih edin. Çay ve sıcak çikolata gibi sıcak içeceklere başvurun. Durumunuzun nedenini öğrenene kadar soğuk havada dış mekanda çok fazla zaman harcamaktan kaçının.
Kadınlar erkeklerden daha fazla üşüyor çünkü...
Yapılan çalışmalar, kadınların erkeklerden daha fazla üşüdüğünü ortaya koydu. Bilim bunu şu sebeplerle açıklıyor: Kadınlık hormonu olan östrojen, kanı hafifçe kalınlaştırdığı için bu durum kılcal damarlara olan kan akışının azalmasına neden olabilir. Metabolizma hızı da bunda rol oynayabilir: Kadınlar, erkeklerden daha düşük bir metabolik hıza sahip olma eğilimindedir ve vücutlarını ısıtmak için daha az kalori yakarlar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu önerdi! Metabolizma hızını yüzde 100'e çıkarıyor! 'Göbek yağlarını eritiyor, karnı dümdüz yapıyor'
3 haftadan fazla süren öksürüğe dikkat: Altından bu sorun çıkabilir! Solunumu güçleştiren hastalık...
KOLON KANSERİNE YENİ ÇARE! Bilimsel olarak kanıtlandı: Kanserli hücreleri yok ediyor... Türkiye'de birçok yerde doğal olarak yetişiyor; Kara mürver meyvesi
Merdivenden çıkarken nefes almakta zorlanma bu hastalığın belirtisi olabilir!
Covid virüsü kanser tedavisinde kullanılacak! Tümörü küçülttüğü ortaya çıktı