hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mide krampı nasıl geçer, nasıl düzelir? Mide krampına ne iyi gelir?

    Mide krampı nasıl geçer, nasıl düzelir Mide krampına ne iyi gelir
    expand

    Bazı durumlarda kaslarda bizim isteğimiz dışında ani kasılmalar olabilir. Bunlar şiddetli bir ağrı ile kendini belli eder. Mide kramplarında ağrı genelde göbek ile kaburgalar arasındaki bölgede gerçekleşir. Kimi zaman göğüs kafesine veya sırta doğru yayılabilir. Dayanılması zor bir ağrı olan mide krampında hasta terleyebilir, rengi solabilir. Birkaç saniye ile birkaç dakika arasında sürebilen mide krampları kimi zaman peşpeşe gelebilir. Bu durumda spazm süresi uzayabilir. Peki mide krampı nasıl geçer? Kramp oluşmaması için beslenmemizde nelere dikkat etmemiz gerekir? Krampı tetikleyen başka hastalıklar olabilir? Yanıtları haberimizde.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kaslarda kimi zaman ani kasılmalar olabilir. Şiddetli bir ağrı ile kendini belli eden mide spazmlarında, kas yorgunluğuna bağlı kramplarda, hangi kas çok yoruluyorsa, o kasta spazm görülür. Midedeki spazm da buna bağlıdır. Mide kramplarında kasılma göbek ile kaburgalar arasında gerçekleşir. Bazı durumlarda göğüs kafesine veya sırta doğru da yayılabilir. Hastada terleme, renk solması görülebilir. Spazm süresi genellikle birkaç saniye ile birkaç dakika arasında sürebilir.

    Kasların aşırı kasılmasına neden olan herhangi bir durum mide spazmına yol açar. 
    Aşırı duygusal stres gibi durumlarda mide krampları görülebilir. 
    Ağır yemeklerden sonra da mide krampı oluşabilir. Yemek sırasında çok fazla hava yutulması da kramp ihtimalini artırabilir.
    Çok sinirli, stresli, öfkeli olduğumuz sırada çok hızlı yemek yemenin sonucunda da mide krampları oluşabilir.
    Soğuk içecekler, çiğ besinler, yağlı yemek mide spazmını tetikleyebilir.
    Ülser, ağır gastrit gibi hastalıklar, kanser, mide çıkışının tıkanması gibi sonuçlara yol açan hastalıklar midede krampa yol açabilir. 
    Çok soğuk ve buzlu içeceklerden kaçının. Bu tür içecekler midede kramp oluşumunu tetikler.
    Yağlı beslenmeyin.
    Kramp oluşmasına yatkın biriyseniz yemekleri yavaş yemeye dikkat edin.
    Stres mide rahatsızlıklarını tetikliyor. Bu nedenle stres faktörünün artığı zamanlarda kramplar daha çok görülebiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Yerdel bu durumu şu şekilde açıklıyor: Stresin mide asidi miktarını artırarak ve bazen de mukus miktarını azaltarak yaralanmaya yol açtığı düşünülüyor. Bu nedenle birçoğumuzun stresli zamanlarda mideye giren krampları ciddiye alması gerekiyor. 

     

    Mide krampı özellikle ağır yemek yedikten sonra midenin aşırı gerilmesi ile oluşur. Bu nedenle mide spazmı olan kişi, midesindeki gerginlik geçene kadar yemek yememelidir.
    Mide ülserine bağlı spazm olan hastalarda ülser asit fazlalığı nedeniyle ortaya çıktığından asiti nötralize edici alkali süt gibi süt ve süt ürünleri tüketilirse, hastadaki mide şikayetleri hafifleyebilir. Bu içeceklerin ve yiyeceklerin soğuk değil, ılık olarak tüketilmesi tavsiye edilir.

    Soğuk ve çiğ besinler, kafeinli içecekler mide spazmını tetikler. 

    Bu nedenle mide krampı şikayeti olan kişilerin soğuk içecekler tüketmemesi, kahve ve çay içmemesi önerilir.

    Yorgunluk ve stres de spazm şikayetini artırır. 

    Pilor spazmı olarak tanımlanan, midenin çıkış yolundaki ülserlere bağlı olan mide kramplarında hasta yemek yedikten sonra şikayetleri artar. Çünkü mide çıkış yolu tıkalıdır. Mide, içindeki besin maddelerini aşağı itemediğinden devamlı kasılmalar oluşur. Bunlar da spazm ve ağrı nedenidir. Bu nedenle ülsere bağlı mide krampı geçiren kişilerin daha hafif beslenmesi, yağlı beslenmeden kaçınması gerekir. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow