Mide kanserinin belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?
Mide kanseri, kanserli hücreler mide zarı içinde büyüdüğünde ortaya çıkar. Çoğu hastada genellikle erken evrelerde semptom göstermediği için teşhis edilmesi zor olabilir. Sonuç olarak, genellikle vücudun diğer bölgelerine yayılana kadar teşhis edilmez. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. İlknur Erenler Bayraktar, mide kanserinin belirtileri ve tedavi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
Mide kanserini teşhis etmek ve tedavi etmek zor olsa da, hastalığı yönetmek için ihtiyacınız olan bilgiyi edinmek çok önemlidir.
Mide kanserine ne sebep olur?
Mideniz (yemek borusu ile birlikte) sindirim sisteminizin üst bölümünün sadece bir parçasıdır. Mideniz, yiyecekleri sindirmekten ve daha sonra besinleri sindirim organlarınızın geri kalanına, yani ince ve kalın bağırsaklara taşımaktan sorumludur.
Mide kanseri, üst sindirim sistemindeki normalde sağlıklı hücreler kanserli hale geldiğinde ve kontrolden çıkarak bir tümör oluşturduğunda ortaya çıkar. Bu süreç genellikle yavaş gerçekleşir ve uzun yıllar içinde gelişir.
Mide kanseri risk faktörleri nelerdir?
Midenizde kanserli hücre geliştirme riskinizi artırabilecek birkaç faktör vardır. Bu risk faktörleri, aşağıdakiler gibi belirli hastalıkları ve durumları içerir:
-H. pylori bakteriyel enfeksiyonları (bazen ülserlere yol açabilen yaygın bir mide enfeksiyonu),
-Sindirim sisteminin diğer bölümlerindeki tümörler,
-Mide polipleri (mide zarında oluşan anormal doku büyümeleri),
-Lynch sendromu ve Li-Fraumeni sendromu gibi kalıtsal genetik sendromlar.
Mide kanseri ayrıca aşağıdaki kişiler arasında daha yaygındır:
-Yaşlı yetişkinler, genellikle 60 yaş ve üstü insanlar,
-Erkekler,
-Sigara içen insanlar,
-Fazla kilolu veya obezitesi olan insanlar,
-Ailede hastalık öyküsü olan kişiler.
Kişisel tıbbi geçmişiniz mide kanseri geliştirme riskinizi etkileyebilirken, belirli yaşam tarzı faktörleri de önemli rol oynayabilir. Aşağıdaki durumlarda mide kanserine yakalanma olasılığı daha yüksek olabilir:
-Çok tuzlu veya işlenmiş yiyecekler yemek,
-Sık sık et yemek,
-Nadiren veya hiç meyve yememek,
-Çok alkol almak (günde en az üç içki),
-Yeterince egzersiz yapmamak,
-Sigara içmek,
-Yiyecekleri uygun şekilde saklamamak veya pişirmemek.
Mide kanseri geliştirme riski altında olduğunuzu düşünüyorsanız, bir tarama testi yaptırmayı düşünebilirsiniz. Tarama testleri, insanlar belirli hastalıklara yakalanma riski altındayken ancak henüz semptom göstermediğinde gerçekleştirilir.
Mide kanserinin belirtileri nelerdir?
Genel olarak mide kanserinin erken belirtileri veya semptomları yoktur. Bu, kanser ileri bir aşamaya ulaşana kadar insanların çoğu zaman fark etmemesi anlamına gelir.
Bazı durumlarda, hastalığın belirtileri olabilir. Mide kanserinin en sık görülen semptomlarından bazıları şunlardır:
-Sık mide ekşimesi,
-İştah kaybı,
-Sürekli şişkinlik,
-Hazımsızlık ve sık sık geğirme,
-Erken tokluk (sadece az miktarda yedikten sonra tokluk hissi),
-Aşırı yorgunluk,
-Kalıcı karın ağrısı.
Bu semptomların çoğu, ülser veya enfeksiyon gibi diğer durumlarda da yaygın olduğu için mide kanserinin teşhis edilmesini zorlaştırabilir. İyileşmeyen olası mide kanseri semptomlarınız varsa, bir doktora görünmeniz önemlidir.
Kanser yayıldığında, ortaya çıkan sürece metastaz denir. Gelişmiş veya metastatik mide kanseri semptomları şunları içerebilir:
-Kanlı dışkı,
-Mide bulantısı ve kusma,
-Midenin üst kısmında bir yumru,
-Sarılık (kanser karaciğere ulaşırsa)
-Net bir neden olmadan kilo kaybı.
Kadınlarda mide kanseri semptomları erkeklerdekine benzer olma eğilimindedir, ancak durum erkeklerde daha yaygındır. Çocuklardaki semptomlar kabızlık veya ishali içerebilir, ancak bunun dışında yetişkinlerle aynıdır.
Nasıl teşhis edilir?
Mide kanseri olan kişiler erken evrelerde nadiren belirti gösterdiğinden, hastalık genellikle daha ileri aşamaya gelene kadar teşhis edilmez.
Mide kanseri teşhisi, herhangi bir anormallik olup olmadığını kontrol etmek için fizik muayene yapılmasını içerir. Ayrıca, dışkıda kan ya da anemi olup olmadığını kontrol etmek için kan ve dışkı testi istenebilir.
Hastalık belirtileri varsa, mide kanseri için daha fazla teşhis testi yapılması gerekebilir. Teşhis testleri özellikle mide ve yemek borusundaki şüpheli tümörleri ve diğer anormallikleri tarar. Bu testler şunları içerebilir: üst gastrointestinal endoskopi, biyopsi, BT taramaları ve X ışınları gibi görüntüleme testleri.
Nasıl tedavi edilir?
Mide kanseri tedavisinde ameliyat, kemoterapi, radyasyon tedavisi ve bağışıklık sisteminizin kansere tepki verme yeteneğini uyaran veya geliştiren immünoterapi tedavi teknikleri kullanılır. Kesin tedavi planınız kanserin kökenine ve evresine bağlı olacaktır. Yaş ve genel sağlık da tedavide önemli bir rol oynayabilir.
Tedavinin amacı midedeki kanser hücrelerini tedavi etmenin yanı sıra, hücrelerin yayılmasını önlemektir. Mide kanseri, tedavi edilmediğinde akciğerlere, lenf düğümlerine, kemiklere ve karaciğere yayılabilir.
Mide kanserini önleme
Mide kanseri tek başına önlenemez. Bununla birlikte tüm kanserleri geliştirme riskinizi dengeli beslenerek, ideal kilonuzu koruyarak, sigaradan kaçınarak ve düzenli egzersiz yaparak riski azalabilirsiniz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...