Mevsimsel saç dökülmesi olur mu?
Saç Bilim Dalı Uzmanı Serap Öztürk Niya, mevsimsel saç dökülmesi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
Saç dökülmesi ve yeniden büyümesi doğal bir döngüyü takip etse de, mevsim değişikliklerinde saç dökülmesinde bir artış olması da öngörülebilir bir durumdur.
Aslında, yapılan çalışmalar saç dökülmesinin mevsimsel bir eğilim izlediğini ve bunun maruz kalınan güneş ışığı miktarındaki değişikliklerle ilgili olduğunu göstermiştir.
Sonbaharda saç dökülmesi neden artar?
Mevsimsel saç dökülmesi en çok sonbaharın başında eylül ve ekim ayları boyunca belirgindir. Bu problem her yıl fark edebileceğiniz bir şey olsa da, sonbaharda günde 100 saç teli üst sınırından daha fazla dökülmesine neden olacak farklı bir durum yoktur.
Bu dökülmenin sebebini bulmak için Haziran ve Temmuz aylarında biraz daha geriye gidilmesi gerekiyor. Yaz aylarında oldukça fazla güneş ışığına maruz kalınır. Çok fazla güneşe maruz kalındığında, vücut melatonin üretmeyi bırakır.
Melatonin ve saç dökülmesi
Melatonin, beynin uyanıklık ve uyku döngülerinizi düzenlemeye yardımcı olan epifiz bezi tarafından üretilen bir hormondur. Temel olarak, melatonin kişinin uyuması için gün batımından sonra serbest bırakılır. Saç köklerinin melatonin için reseptörleri var ve aynı zamanda onu sentezler.
Araştırmalar, melatoninin saç uzamasında bir zamanlar düşünülenden daha önemli bir rol oynayabileceğini söylüyor. Artık melatonin olmadan saçın anajen veya büyüyen fazdan katagen ve telojen fazlara geçtiğini biliyoruz. Birkaç ay sonra saçlarınız dökülmeye başladığı eksojen faza ulaşır. Bu sonbaharda saç dökülmesini fark etmeye başladığınızda gerçekleşir.
Prolaktin ve saç dökülmesi
Vücudunuzun daha fazla melatonin üretmesi için güneşten uzak durmaya başlamak ile sorunu tam olarak çözemezsiniz. Vücudun doğal olarak gün boyunca mevcut olan gün ışığı saatlerine tepki gösterir.
Ayrıca, bol miktarda güneş ışığı almak, vücudunuzun ürettiği prolaktin miktarını azaltmaya yardımcı olabilir. Prolactin, saç foliküllerinin, saçların büyümesini durduracakları katajen faza girmesine neden olan hipofiz bezi tarafından üretilen bir hormondur.
Araştırma gösteriyor ki çok fazla prolaktin saç büyümesini engelleyebileceğini doğruluyor. Bu, güneşin saçlarınız için iyi olabileceği anlamına gelir. Güneş ayrıca, başın UV ışınlarına maruz kalması nedeniyle saç büyümesini de uyarır. Saç büyümesi, saç derisini ultraviyole ışınlarından korumak için daha dolgun ve güçlü bir büyüme göstererek kullanılır.
Beslenmeyle mevsimsel saç dökülmesini önleme
Eğer sonbaharda başlayan mevsimsel saç dökülmesiyle savaşmak istiyorsanız, yazın en başından başlamalısınız. Özellikle, vücudunuzun doğal olarak ürettiği melatonin miktarını artırmalısınız.
Araştırmalar, bazı tropik meyvelerin insanlarda melatonin üretimini artırdığını göstermiştir. Bu meyveler arasında ananas, muz ve portakal bulunur. Vücudunuzun melatonin üretmesine yardımcı olmanın en tatmin edici ve en kolay yolu bir meyve suyu kokteyli oluşturmak ve içmektir. Yaz aylarında içilen meyve suyu karışımı, vücuda tutarlı bir şekilde melatonin seviyelerini korumak için ihtiyaç duyduğu besin maddelerini sağlamak için en iyi yöntemdir. Meyveler ve meyve suları doğal antioksidan içerir ve antioksidanlar saç büyümesini destekler.
Saçınızı güneşten koruyun
Her gün en az 15 veya 20 dakika güneşin altında oturmak, prolaktin seviyesini düşük tutarak mevsimsel saç dökülmesine karşı savaşmaya yardımcı olabilir.
Güneş ayrıca vücudun ürettiği D vitamini miktarını da artırabilir. D vitamini eksikliğinin saç dökülmesine yol açabileceği zaten biliniyor. Güneşin faydaları varken, UV ışığı önemli miktarda saç hasarına neden olabilir. Bu kırılmaya ve saç dökülmesine neden olur.
Geniş kenarlı bir şapka takmak da yardımcı olabilir, ancak şapkanın pamuk gibi nefes alabilir bir malzemeden yapılmış olduğundan emin olun, böylece kafa derisine ihtiyacı olan havayı verebilir.
Saç sağlığında profesyonel destek alınabilir
Saç bilimi konusunda uzman saç terapi merkezlerinde uygulanan “profesyonel yapılandırıcı bakımlar“ çok zayıf, ciddi hasar görmüş ve kırılgan hale gelmiş saçların uzun dönemli onarımını sağlar. Nano moleküler yapıda geliştirilen topikal bakımlar küçültülmüş moleküler yapıları ile saç köküne etki ederek ve saçın dış kapakları içine girerek saçtaki amino asit zincirlerini tamir eder. Kökten uca onarılan saçlar yeniden parlak canlı ve sağlıklı şekil alabilir hale getirilebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu önerdi! Metabolizma hızını yüzde 100'e çıkarıyor! 'Göbek yağlarını eritiyor, karnı dümdüz yapıyor'
3 haftadan fazla süren öksürüğe dikkat: Altından bu sorun çıkabilir! Solunumu güçleştiren hastalık...
KOLON KANSERİNE YENİ ÇARE! Bilimsel olarak kanıtlandı: Kanserli hücreleri yok ediyor... Türkiye'de birçok yerde doğal olarak yetişiyor; Kara mürver meyvesi
Merdivenden çıkarken nefes almakta zorlanma bu hastalığın belirtisi olabilir!
Covid virüsü kanser tedavisinde kullanılacak! Tümörü küçülttüğü ortaya çıktı