hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Menopozda beyin sisi neden olur?

    Menopozda beyin sisi neden olur
    expand

    Jinekoloji, Doğum ve Cinsel Sağlık Uzmanı Op. Dr. Dilek Uslu, menopoz döneminde ortaya çıkan unutkanlık gibi problemlerin sebeplerini ve “beyin sisi” oluşumunun nasıl engelleneceğini sizler için anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Menopozal beyin sisi, menopoz döneminde meydana gelen çeşitli belirtilerin oluşturduğu bir tablodur. Menopozal beyin sisinin belirtileri; sözcükleri ve sayıları hatırlamada güçlük, günlük yaşamdaki aksaklıklar, aletleri yanlış kullanmak, konsantrasyon güçlüğü, dikkatin daha kolay dağılması, görevler arasında geçiş yapmakta zorluk, bir şeyi yapma nedenini unutmak (örneğin neden bir odaya geldiğini unutmak, olayları unutmak) olarak sıralanabilir. Bu belirtilerin şiddeti kadınlar arasında farklılık gösterir.

    Kadınların hafızası menopozda değişir

    Beyin sisi orta yaşta kadınlarda yaygın olan ve yaşam kalitesini etkileyebilen bir durumdur. Ancak, genellikle oldukça hafif seyreder. Sözel öğrenme ve bellek, örneğin yeni bir telefon numarasını akılda tutmak zorlaşırken stratejik düşünme veya plan yapma becerileri değişmez.

    Menopoz dönemindeki unutkanlıklar ileride demans riskine mi işaret ediyor?

    Tüm kadınlar menopoza girerler ve çok büyük bir kısmında demans (erken bunama) gelişmez. Ailede erken yaşta başlayan Alzheimer hastalığı öyküsü varsa orta yaşta demans gelişebilir. Orta yaşta demans tüm dünyada nadirdir, 1000 kadından 2-3 ünde görülür.

    Menopozda beyin sisinin nedeni nedir?

    - Östrojenler beynin, hafıza, dikkat, anlama, öğrenme, değerlendirme, sorun çözme ile ilgili bölgelerinde bulunurlar. Östrojenlerin menopoz döneminde azalması beynin bu bölgelerini etkiler; öğrenme ve bellekte düşüşe yol açar.
    - Uykusuzluk şikayeti de yorgunluğa ve beyin sisine neden olur.
    - Anksiyete ve depresyon da menopoz döneminde beyin sisine yol açabilir.
    - COVID-19 sonrasında beyin sisinin artabileceği unutulmamalıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Menopozda hormon tedavisi beyin sisini engeller mi?

    Özellikle erken menopoza giren veya cerrahi yoldan menopoza giren kadınlarda “hormon yerine koyma tedavisi” beyin sisini engelleyici etki gösterir.

    65 yaşından büyük kadınlarda ise hormon tedavisinin beyin sisi üzerine tedavi edici etkisi yoktur.

    Hormon yerine koyma tedavisinde seçilen hormon türevi çok önemlidir. Estradiol içeriğindeki östrojen içeren ilaçlar, beyin sisini önlemede daha etkili olarak saptanmıştır.

    Menopozda beyin sisi oluşumunu nasıl engelleriz?

    1. İnsan beyninin yüzde 75'i sudur. Susuzluk hafıza ve konsantrasyon sorunlarına yol açar. Her gün daha fazla su içmek için çaba gösterin.
    2. Akdeniz diyeti, içerdiği omega-3 ve doymamış yağlar sayesinde beyin koruyucu etkilidir.
    3. Düzenli egzersiz, belleği ve bilgileri işleme kapasitesini artırır.
    4. Yeterli ve kaliteli uyku zihnimiz için hayati derecede önemlidir.
    5. Erken menopoz durumunda gerekli kontroller yapıldıktan sonra hormon yerine koyma tedavisi almak beyin sisi riskinizi azaltır.
    6. Stres, bellek üzerine olumsuz etki gösterir. Stresle başa çıkabilmek için gerekirse psikolojik destek almak hafızanızı korumanıza destek olur.
    7. Sigara içmeyi bırakın. Sigara içen kadınlar içmeyenlere göre yüzde 30 daha fazla demans olurlar ve yüzde 40 daha fazla Alzheimer'a yakalanırlar.
    8. Zihninizi çalıştırın. Yeni şeyler öğrenmek düşünme becerilerinizi geliştirir. Yeni bir dil öğrenmek, müzik aleti çalmayı öğrenmek, el işleri yapmak, bulmaca çözmek hafızayı ve zekayı dinç tutar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow