Türkiye'de var mı? Maymun çiçeği virüsü nedir, belirtileri neler, nasıl bulaşır, hangi ülkelerde var?
Maymun çiçeği virüsü belirtileri son günlerde hastalığın birçok ülkede görülmesinin ardından merak konusu oldu. Peki, dünyada kısa süreli paniğe neden olan maymun çiçeği virüsü nedir, nasıl bulaşır? Maymun çiçeği virüsü Türkiye’de var mı?
Dünya koronavirüsle mücadele ederken yeni bir salgın olasılığı iddiası sağlık örgütlerini harekete geçirdi. Peki, tam olarak maymun çiçeği virüsü nedir, hangi semptomları gösteriyor? İşte detaylar…
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR, BELİRTİLERİ NELER?
İlk olarak 1958 yılında Kopenhag'ta (Danimarka) Devlet Serum Enstitüsü'nde tespit edilen virüsün herhangi bir tedavisi veya uygun bir aşısı bulunmuyor. Ancak çiçek aşısının maymun çiçek virüsünü önlemede % 85 etkili olduğu kanıtlanmıştır.
Uzmanlar virüsün en yaygın belirtileri arasında ateş, titreme, kas ağrısı ve yorgunluğun bulunduğunu belirtiyor.
Maymun çiçeği virüsü taşıyan kişilerin çoğu hastalığı hafif atlatıyor. Ancak 100 vakadan biri ölümcül olabiliyor. 2003 yılında ABD'de yaşanan yayılmada, 47 kişi ölmüştü.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?
Deride kabarcıklara neden olan nadir tropik hastalığa maymunlar, sıçanlar, sincaplar ve diğer küçük memeliler tarafından yayılan bir virüs neden oluyor.
Tropikal Afrika’da küçük ölçekli maymun çiçek virüsü salgınları düzenli olarak baş gösteriyor. Maymun çiçek virüsü insanlara genellikle enfekte bir hayvan ile temas veya enfekte hayvan ısırıkları yoluyla bulaşıyor.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ TÜRKİYE’DE VAR MI, HANGİ ÜLKELERDE VAR?
Amerika Birleşik Devletleri'ne sıçrayan Maymun çiçeği virüsü bir ülkede daha ortaya çıktı. İngiltere, İspanya, Portekiz, İtalya, İsveç, Kanada ve ABD'den sonra Belçika'da da görüldü.
Sağlık Bakanı Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda. Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. Bilindiği gibi bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşıyor" ifadelerini kullandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Araştırma: Kuruyemiş tüketmek demans riskini azaltıyor
Sosyal medyanın gizli tehlikesi "Beyin çürümesi" en çok çocuk ve ergenleri etkiliyor
Zayıflama çayı karaciğer yetmezliğine yol açtı; nakil ile hayata tutundu
İnme tedavisinde "zaman" kritik önem taşıyor
Kalp yetmezliği hastaları "demir eksikliği" tedavisiyle destekleniyor