hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Masabaşı çalışanlara "1 saat kuralı"

    Masabaşı çalışanlara 1 saat kuralı
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Masabaşı çalışmanın belki de en kötü taraflarından biri ciddi bel, sırt ve boyun ağrılarına yol açması. Doç. Dr. Bekir Yavuz Uçar, işe bağlı sakatlıkların başında bel ve sırt ağrıları olduğuna dikkat çekerek "Her gün bir saat yürüyüş yapın, masa başında çalışıyorsanız da mutlaka saatte bir kez mola verip yürüyün ya da zıplayın. Yeter ki omurganız hareket etsin" diyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çalışanların en yaygın ve önemli sağlık sorunları arasında bel, sırt ve boyun ağrıları geliyor. Bu ağrılar aynı zamanda işe bağlı sakatlıkların en önde gelen nedenlerinden sayılıyor. Bu ağrıların büyük çoğunluğu omurga sağlığına ve ergonomiye dikkat edilmemesinden kaynaklanıyor. Bağcılar Medipol Hastanesi'nden Doç. Dr. Bekir Yavuz Uçar mutlaka işin, çalışana uygun hale getirilmesi yani ergonomik olması gerektiğini söylüyor. Ergonominin temel amacının çalışanı kas iskelet yaralanma ve hastalıklarından korumak olduğuna dikkat çeken Dr. Uçar masa başında çalışanların mutlaka dikkat etmesi gerekenleri şöyle anlatıyor:

    Masabaşı çalışanlara 1 saat kuralı

    Normal bir omurgada yan planda birbirini dengeleyen 4 adet eğrilik vardır. Boyun ve belde çukurluk, sırt ve kuyruk sokumunda kamburluk mevcuttur. Yüklenmede bu eğrilikler birbirlerini dengeler. Vücut ağırlık merkezi, ayakta duran bir insanda, kulak, omuz başı, bel, kalça, diz ve ayakbileği üzerinden geçer. Bu durumun bozulması sagittal dengenin (yan duruşun) bozulması anlamına gelir. Ortaya çıkan tablo postür bozukluğudur. Postür, mevcut olan vücut pozisyonudur. Omurgamızdaki mevcut normal açılar;  boyun çukur açısı 20 - 40 derece, sırt kambur açısı 20 - 50 derece, bel çukur açısı 40 - 60 derece arasındadır. Omurga ve her eklem için belirli olan bu nötral pozisyonun sağlanması ve korunması bel, sırt, boyun ve eklemlerin sağlığının temelidir. Nötral pozisyondan sapma yani kötü postür, yaralanma riskini artırır. Sapmanın arttığı ölçüde zarar görme riski de artar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uzun saatler oturmayın

    Çalışma hayatımızdaki ofis sandalyesinde uzun süreli oturuşlar sonrası bel, sırt ve boyun ağrılarımız kaçınılmaz olur. Bunun altında yatan etken şudur ki; Uzun süreli statik postür (sabit, durağan, hareketsiz), omurgamıza binen stresi arttırmaktadır. Duruş ve oturuş şekillerinin omurga üzerindeki etkileri biyomekanik değerlendirilmiştir.

    Masabaşı çalışanlara 1 saat kuralı

    Bu çalışmaya göre uzun süre oturma gerektiren meslekler, bel ağrısı için büyük risk faktörüdür. Çünkü ayakta durma ve uzanmaya oranla oturma esnasında omurgaya binen basınç daha yüksektir. Öne eğilerek oturan bir kişinin omurgasına, yaslanarak oturan bir kişiye göre ortalama kilogram bazında 50 kg yük binmektedir. Yaslanarak oturan bir kişinin omurgasına da, ayakta dik duran bir kişiye göre ortalama 50 kg yük binmektedir. Yani omurga sağlığımız açısından en kötü postür, masa başı oturup bir objeye (bigisayar, telefon, tablet, kitap vb.) karşı eğilmektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Baş, vücut ağırlığının %8’ini oluşturmaktadır. Normal dik postürde duran başımız boynumuza ağırlık hissettirmez. Başın öne her 2,5 cm'lik eğimi, baş ağırlığının 2 katı kadar boynumuza baskı yapmaktadır. Bu postür bozukluğu nedeniyle uzun vadede şiddetli boyun ve omuz ağrıları gelişmektedir. 

    Masabaşı çalışanlara 1 saat kuralı

    Masa başı çalışanların duruş ve oturuş konusunda çok dikkatli olmaları gerektiğini hatırlatan Dr. Uçar "Malesef yaşadığımız teknoloji çağında akıllı telefonlar işte tam da bu ağrılı sürecin baş sorumlusu. Sırt ve bel sorunları en çok omurgamızın olması gereken esnekliğini kaybetmesinden, boyun ağrıları da boynumuzun dik postürünü koruyamadığımızdan kaynaklanmaktadır. Günde en az bir saat kendimize vakit ayırmamız ve düz bir yolda normal tempoda yürüyüş yapmamız omurga sağlığı açısından vazgeçilmezimiz olmalı. Eğer masa başında çalışıyorsanız da mutlaka saatte bir mola verin yürüyün ya da zıplayın ki omurganız hareket etsin" diyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow



    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow