Magnezyum Hangi Besinlerde Bulunur? En Çok Magnezyum İçeren Besinler Nelerdir?
Magnezyum, canlı vücudunun sağlıklı kalması için ihtiyaç duyduğu minerallerden biridir. Kasların iyi ve sağlıklı çalışmasını destekleyen magnezyum kemik sağlığını üzerinde de olumlu etkilere sahiptir.
Magnezyum Hangi Besinlerde Bulunur?
Magnezyum içeriği olan besinler badem, kaju, keten tohumu, nane, ada çayı, geyik otu, fesleğen, kabak çekirdeği ve ay çekirdeğidir. Magnezyum oranı yüksek olan diğer besinler çilek, karpuz, karabuğday, hardal bitkisi, şalgam, Brüksel lahanası, ton balığı, barbunya ve siyah fasulyedir.
Esmer pirinç, yulaf, domates, mantar, kılçıksız buğday, karalahana, ıspanak, pisi balığı, muz, mercimek, karanfil, acı biber ve patlıcanda da magnezyum bulunur. Sağlıklı beslenen kişilerde genellikle magnezyum eksikliği ile karşılaşılmaz. Fakat kan testi ile magnezyum eksikliğinin olduğu belirlenmişse mutlaka besinler ya da takviye yoluyla magnezyumun artırılması gerekir.
En Çok Magnezyum İçeren Besinler Nelerdir?
Birçok bitkisel ve hayvansal gıda ile beraber içme suyunda da magnezyum olduğunu bilmek gerekir. Magnezyum bakımından zengin besinler arasında baklagiller, çilek, kahve, muz, deniz ürünler, tahıl ürünleri, fındık ve yeşil yapraklı sebzeler vardır.
Keten tohumu, baharatlar, kabak çekirdeği, ay çekirdeği, kaju, badem, kakao, hardal, şalgam ve ıspanak yüksek oranda magnezyum içermektedir. Magnezyum, vücutta birçok biyokimyasal reaksiyon oluşturan bir mineral olarak karşımıza çıkar.
Magnezyum eksikliği olan kişilerde risk yaratabilir. Sebzelerin ve meyvelerin çiğ şekilde tüketilmesi magnezyum alımını artırır. Yetişkinlerin günlük alması gereken magnezyum miktarı 30 mg olarak karşımıza çıkar.
Magnezyumun Faydaları Nelerdir?
Vücudun sağlıklı çalışması için kan düzeyinin normal olması gerekir. Fakat yanlış beslenmeye bağlı olarak kan düzeyi olumsuz etkilenebilirken magnezyum bu dengeyi korumaya çalışır.
Kortizolu beyinde dengeleyen vitamin magnezyumdur.
Elektrolit dengesini sağlar.
Vücutta yorgunluğun ve halsizliğin azalmasını sağlar.
Mutluluk hormonunun dengede kalmasını sağlar. Eğer vücutta yeteri kadar magnezyum olursa kaygı, depresyon gibi durumların yaşanma ihtimali azalır.
Hücre bölünmesini destekler.
Diş sağlığının korunmasında etkilidir.
Vücutta potasyum ve kalsiyumun görevlerine yardım eder.
Hücreleri cıva, alüminyum, kurşun ve kadmiyum benzeri zararlı elementlerden korur.
Kan fonksiyonlarını destekler ve vücutta enerji oluşmasına yardım eder.
Magnezyum Takviyesinin Riskleri Var mı?
Magnezyum oranı çok düşük olan kişiler magnezyum takviyesi ile bunu artırmaya çalışmaktadır. Fakat magnezyumun birden fazla çeşidi olduğu için uygun olanı seçmek gerekir. Magnezyum takviyesinin yan etkileri arasında mide bulantısı, ishal ve kramplar vardır. Magnezyum takviyesi alan kişilerin dışkısı genellikle yumuşak olur.
Magnezyum takviyesi alan kişilerin antibiyotik ve kalp ilaçları ile etkileşime gireceğini bilmeleri gerekir. Bu nedenle ilaç kullanan kişilerin takviye almadan önce mutlaka doktorlarına başvurmaları gerekir.
Bağırsak hastalığı, böbrek hastalığı, kalp ve şeker hastalığı olan kişilerin takviye alırken özenli davranmaları gerekir. Eğer yüksek dozda magnezyum alımı olursa kişilerde yorgunluk, kas güçsüzlüğü, düşük tansiyon, ishal ve mide bulantısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ateş düşürücü olarak kullanmayın! Yan etkileri korkunç: Böbrek ve karaciğeri bitiriyor
Dubai çikolatası yerken sağlığınızdan olmayın! Bu hastalıkları tetikleyebilir
Kardiyoloji Uzmanı uyardı: Her 15 saniyede bir insan kalp krizi geçiriyor
Çoğu kişi bilmiyor! Kış aylarında saç dökülmesinin en önemli nedeniymiş! Önlemek mümkün...
Gerçek yaşınız ‘biyolojik yaş’tır! Biyolojik yaşınızı biliyor musunuz? Prof. Dr. Osman Müftüoğlu yazdı