Lohusa ziyareti için uyarı!
İzmir Kent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr. Namık Demir, yeni doğum yapan anne ve bebeğini ziyaret etmek için zaman kaybetmeyen akraba ve yakınlara 'Annelerin yapamadığı' uyarıyı yaptı.
Lohusalığın ilk günlerinde kadınların çeşitli sorunlarla karşılaştığını vurgulayan Demir, "Anne bebeğini kucağına almak, emzirmek, yalnız kalmak ve hatta ameliyat nedeniyle gaz çıkarmak istiyor. Doğumdan birkaç saat sonra başlayan yoğun ziyaretler tüm bunlara engel olarak, annenin gerilmesine ve hatta sütünün geç gelmesine neden olabiliyor. Tebrik ziyaretleri en erken 1 hafta sonra yapılmalı" dedi.
İzmir Kent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Namık Demir, doğum ardından başlayan vücudun toparlanma sürecine lohusalık dönemi dendiğini söyledi.
Prof.Dr. Demir, bu sürecin ciddiye alınması gerektiğini, normal veya sezaryenle gerçekleşen doğumda annenin yorulduğunu, vücudunun doğum öncesine dönüş başladığı için çok iyi dinlenmesi gerektiğini kaydetti. Prof. Dr. Demir, Türk gelenek ve göreneklerinde yeni doğum yapan kadın ve bebeğinin ziyaretine gitmek için bir süre beklendiği halde günümüzde bu uygulamanın rafa kalktığını belirten lohusalığın ilk döneminde mümkün olduğunca anneye imkan tanımak gerektiğini ohusaifade etti.
Ziyaret için bir hafta beklenmeli
Annenin toparlanması, bebeğini tanıması, emzirmeye alışması, bebeğiyle vakit geçirmesi için zamana ihtiyaç duyduğunu anlatan Prof. Dr. Demir, şöyle konuştu:
"Doğumdan çıktıktan sonraki birkaç gün annenin kanaması olabiliyor. Ameliyattan kaynaklı gaz çıkarma sorunları yaşayabiliyor. Tüm bunlar için anneye süre gerekiyor. Bu nedenle ziyaretler doğumdan 1 hafta sonra başlamalı. Ziyaretlerin 15 dakika ya da en fazla 45 dakika olarak sınırlandırılması gerekiyor. Anneler bu hislerini 'ayıp olmasın' diyerek dile getiremiyor. O yüzden bu görevi biz yerine getirmek istedik. Aileye katılan yeni bebeğin sevinci ve heyecanını yaşarken, lohusanın durumu göz ardı edilmemeli. Ayrıca bebeğin kucağa alınmadan, uzaktan sevilmesi ve kesinlikle el temasında bulunulmaması gerektiğini de belirtmek gerekiyor."
Gruplar halinde ziyaret
Türk toplumunun misafirperver bir toplum olduğunu dile getiren Prof.Dr. Demir, çiftlerin bazen hastanede kendileri kalmak, diğeri gelen konuklar için misafirlerin oturması için iki oda istediğini anlattı. Prof.Dr. Demir, "Bu nedenle özellikle eve yapılacak ziyaretlerin gruplar halinde yapılmasında fayda var. Lohusa ziyaretinde ortak bilinç oluşturulmalı. Bu uygulama, eski geleneklerimizde vardı. Bir haftadan önce anne ve bebeği ziyaret edilmezdi. Şimdi doğumdan önce geliyorlar, doğumdan sonra da bir süre kalıp öyle gidiyorlar" dedi.
İzmir Kent Hastanesi Başhemşiresi Tangül Pekey de lohusa ziyaretlerinin anne bakımının aksamasına yol açtığını belirterek, "Doğum sonrasında annenin dinlenmeye ihtiyacı olduğu gibi pansumanının, meme bakımının yapılması gerekiyor. Daha önce öğrenmiş olsa da bebeğini nasıl emzireceğini, gazını çıkaracağını, bakımını göstermemiz gerekiyor. Odada ziyaretçiler varsa, daha sonra yapılmasını istiyorlar. Anne ve bebeği için ziyaretlerin doğumdan bir hafta sonra başlaması en doğrusu" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
'Dubai çikolatası' ile ilgili kanser uyarısı! Böyleyse sakın tüketmeyin! "Karaciğer kanseri riskini arttırabilir"
Otizm riskinde 14 saat alarmı! Büyük risk
Cildin iki büyük düşmanı! Egzama, akne ve sivilceyi tetikliyor... Sofranızdan uzak tutun
İbn-i Sina'nın asırlık şifa reçetesi! Safra kesesi taşını patır patır döküyor! 'SADECE 2 MALZEMEYLE HAZIRLANIYOR'
İkinci Bahar’ın Gülsüm’üydü! Nurgül Yeşilçay'ın zayıflama sırrı! BU DİYETLE 15 KİLO VERDİ!