hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ldh Nedir, Kaç Olmalıdır? Ldh Yüksekliği Ve Düşüklüğü Neden Olur?

    Ldh Nedir, Kaç Olmalıdır Ldh Yüksekliği Ve Düşüklüğü Neden Olur
    expand

    Çağımızın modern yaşam tarzı beraberinde pek çok hastalığı getirmiştir. Oysa insanın varlığını sürdürürken sağlıklı olması şarttır. Sağlık, kişinin fiziken ve ruhen tam iyilik hali olarak tarif edilir. WHO'nun kısaca sağlık tanımı bu şekildedir. Gerçekten de kişi ancak sağlıklı ise yaşamdan zevk alır ve mutlu olur. Dahası yaşam kalitesini sürdürebilir. Ancak insan sağlığını tehdit eden pek çok hastalık bulunmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Bunların teşhis ve tedavisi için tıbbi pek çok metot uygulanmaktadır. Bu yöntemlerden birisi de vücutta olması gereken bazı değerlerin öngörülen ve istenilen normal seviyenin dışında olup olmadığının ölçümü ve tespiti ile olanaklıdır. İşte "İDH yüksekliği veya düşüklüğü" de böylesine bir yöntem olarak kullanılmaktadır.

     LDH Nedir?

     Esasında LDH, vücudun hemen her dokusunda bulunan bir enzim çeşididir. LDH enziminin esas görevi de vücutta bulunan şekerden enerji temin etmektedir. Hastalıkların teşhis ve tanısının konulmasında ise LDH enziminin önemi büyüktür.

     Akciğer, karaciğer, kalp ve kaslarda yüksek miktarda bulunana laktat dehidrogenaz enzimi birçok hastalığın ve bu arada bazı kan hastalıklarının araştırılmasında kullanılmaktadır.

     LDH Kaç Olmalıdır?

     İdeal LDH değeri yaşa ve cinsiyete bağlı olarak değişkenlik gösterir. Yetişkin kadında bu değer 90-220 U/L ve yetişkin erkekte ise 90-220 U/L arasında olmalıdır. Örneğin bu değer 4-18 yaş arası çocuklarda ise 100-250 U/L olmaktadır.

     LDH Yüksekliği Neden Olur?

     Yapılan testte eğer LDH referans aralığının üstünde bir değer olarak çıkmışsa bu durum söz konusu olur. Kabul edilebilir ve bazı olaylar nedeniyle LDH bir miktar yüksek çıkabilir bu kayda değer kabul edilmez. Örneğin kişilerin LDH değerleri soğukta az bir şey yükselebilir ya da spor sonrası yüksek çıkabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Ancak total testte ciddi bir yükseklik tespit edilirse bu akla başlıca şu rahatsızlıkları getirir:

    • Beyin damarlarından kaynaklanan inme
    • Testis ve lenfoma kanseri
    • Kalp hastalıkları
    • Böbrek hastalıkları
    • Pankreatit
    • Enfeksiyonlar
    • Öpücük hastalığı
    • Menenjit
    • Akciğer embolisi
    • Pnömoni
    • Tansiyon düşüklüğü vs

    LDH Düşüklüğü Neden Olur?

     LDH değerinin kabul edilebilir referans değerinin altında olması ise çok yaygın görülmemekle birlikte akla aşırı miktarda C vitamini getirir. Yine LDH düşüklüğü kas tutulması, kas ağrısı ve kramplara da sebep olabilir.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow