Laparoskopik obezite cerrahisi nasıl yapılır?
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar sizler için laparoskopik cerrahi teknikleri ile obezite tedavisini anlattı.
Laparoskopik obezite cerrahisi için hastanın vücut kitle indeksinin 40’ın üzerinde olması, aynı zamanda şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gibi hastalıklara da sahip olması, diyet ve egzersiz gibi ameliyatsız yöntemlerle kilo vermeyi başaramamış olması gerekebilir. Obezite cerrahisi ile kişi bir türlü veremediği aşırı kilolarından kurtulabilir. Laparoskopik cerrahi teknikleri ile midenin hacmi küçültülebilir, emilimi azaltılabilir ya da kombine bir şekilde ikisini bir arada içeren ameliyatlar yapılabilir.Uygulanan cerrahi operasyonların ardından yaklaşık 2 yıl içinde hasta aşırı kilolarının yüzde 50 ile yüzde 80’inden kurtulabilir.
Verilen kilolar hastanın operasyon sonrasında sağlıklı beslenmesi ve sağlıklı yaşaması ile bağlantılıdır. Laparoskopik obezite cerrahi sonrası hastanın yaklaşık 80 ya da 90 kilo vermesi mümkündür. Kilo verme süreci yaklaşık 2 ila 5 yıl kadar değişen hızlarda devam eder.
Obezite tedavisinde uygulanan laparoskopik cerrahi teknikler
En yaygın olarak kullanılan obezite cerrahisi tekniklerini Laparoskopik Sleeve Gastrektomi, Laparoskopik Gastrik Bypass, Duodenal Switch, Biliopankreatik Diversiyon (BPD) olarak sıralayabiliriz. Bunlar midenin hacmini küçültmek ve yine midenin emilim kapasitesini azaltmak için çoğunlukla laparoskopik yani kapalı teknik ile uygulanan operasyonlardır. Bu operasyonlar genel anestezi olma süresi de dahil olmak üzere ortalama 1 ya da 2,5 saat içinde gerçekleştirilmektedir. Ameliyatın ardından 1 gün hastanede kalınması gerekebilir. Bu nedenle hastanın yanında bir yakını ile hastaneye gelmesi tavsiye edilir. Tüm bu operasyonlar laparoskopik yani kapalı teknikler ile yapıldığı için hasta ameliyat sonrasında çok daha az ağrı hisseder. Sonrasında vücutta belirgin bir dikiş izi kalmaz.
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar
Laparoskopik obezite cerrahisinden sonraki iyileşme süreci uygulanan tekniğe göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak ameliyatın ardından hastanın yaklaşık 1 hafta dinlenmesi tavsiye edilir. Ardından hasta iş hayatına devam edebilir. Hastanın kilo verebilmesi ve verdiği kiloları geri almaması için beslenme ve yaşam şeklini değiştirmesi gerekebilir. Öncelik ile hafif yürüyüş, yüzme gibi sporlarla başlayabilir, ardından daha yoğun egzersizlere başlanabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Araştırma: Hava kirliliği egzamaya neden olabilir
10 yetişkinden biri KOAH hastası
Uzmanı korkunç gerçeği açıkladı: Antibiyotik direnci nedeniyle her 45 saniyede bir kişi ölüyor! Önlem alınmazsa tehlike büyük
Bel çevresi erkeklerde 94 CM, kadınlarda 80 CM'in üzerindeyse dikkat! Meğer bu hastalığın belirtisiymiş... '40 yaş uyarısı'
(1-30 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı) “Öksürüktür, geçer” demeyin