Kusmaya ne iyi gelir? Kusmayı kesmek için yapılması gerekenler
Midede bulanma, yanma ve ekşime gibi belirtilerin ortaya çıkmasından sonra kişilerde kusma reaksiyonu görülebilir. Bebek ve çocukların geçirdiği ateşli hastalıklarda sıklıkla görülür. Yetişkinlerde ise gıda zehirlenmesi başta olmak üzere birçok neden midedekilerin ağız yoluyla dışarı atılmasına etki eder. Kusmak için yapılması gerekenleri sizin için derledik.
Sık aralıklarla öğürmek ve yediğini çıkarmak başta mide kanseri olmak üzere birçok tehlikeli hastalığın belirtilerinden biri olabilir. Bu nedenle söz konusu şikayetler devam ettiği takdirde hastanelerin dahiliye departmanından randevu alınması gerekir.
Kusmaya Ne İyi Gelir?
1- Papatya çayı: A, C ve E vitaminleri bakımından zengin olan papatya çayı midenin rahatlamasını sağlar. Aynı zamanda sık sık midesi bulanan kişilerin bu yöndeki şikayetlerini azaltır. Kış aylarında sıklıkla görülen mide gribinin çok daha kısa sürede geçiren papatya çayları gribe bağlı olarak gelişen spazmları da giderir.
2- Yoğurt: Mide bulantısını azaltmak ve hazımsızlık problemini ortadan kaldırmak için organik yoğurtlar tüketilebilir. Yağlı yoğurtlar midedeki yanmayı ve ekşimeyi tetiklediği için önerilmez. Bunun yerine yarım yağlı ya da yağsız, tamamen doğal yoğurtlar yenmelidir.
3- Rezene çayı: Doğal bir ağrı kesici olarak bilinen rezene çayı aynı zamanda bağırsakta biriken kötü gazların atılmasını kolaylaştırır. Yemeklerden sonra ortaya çıkan şişkinlik ve hazımsızlık problemlerini yok ettiği için kusmayı engeller. Günde bir ya da iki fincan tüketilmesi önerilen rezene çayları şekerle değil bal ile karıştırılarak içilmelidir.
Kusmanın Nedenleri?
1- Gıda zehirlenmesi: Günümüzde gıda zehirlenmesi vakaları sıklıkla yaşanmaktadır. Bu zehirlenmelerin en büyük belirtilerinden biri de terleme, mide bulantısı ve kusma olarak gözlemlenmiştir. Özellikle uzun bir süre buzdolabında bekletilen tavuklar gıda zehirlenmesine yol açar. Bunun dışında tarihi geçmiş gıdaların tüketimi de zehirlenmelerin başlıca sebebidir.
2- Kış hastalıkları: Kış aylarında sıklıkla görülen grip tüm bağışıklık sistemini olumsuz olarak etkiler. ''Mide üşütmesi'' olarak da tanımlanan rahatsızlık, spazmların ortaya çıkmasına ve kusma şikayetlerinin artmasına neden olur. Bunun önüne geçmek için dışarı çıkarken çok daha dikkatli giyinmek, yalın ayak dolaşmamak ve sık sık bitki çayı tüketerek bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekir.
3- İlaçların yan etkileri: Birçok farklı hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkileri arasında 'midede yanma, bulantı ve kusma' yer alır. Eğer hastanın şikayetleri artarak devam ediyorsa ilacı yazan doktora müracaat edilmelidir.
4- Psikolojik ve sinirsel nedenler: İnsanların psikolojik olarak yaşadığı sıkıntılar fiziksel reaksiyonlara yol açabilir. ''Psikomatik hastalıklar'' adıyla da bilinen bu etkilerde kronik yorgunluk, halsizlik ve kusma şikayetlerine rastlamak mümkün. Depresyon, kaygı bozukluğu ve stres gibi faktörler kişilerin yediklerini çıkarmasına neden olabilir. Amerika ve Kanada gibi ülkelerde yapılan kapsamlı araştırmaların sonunda kusmanın beyin ile doğrudan bağlantılı olduğu tespit edildi. Bu nedenle sinirsel nedenler de (öfke kontrolsüzlüğü, aşırı sinirlenme) kusmayı tetikleyebilir.
5- Hastalıklar: Gastrit, reflü ve ülser en yaygın mide hastalıklarının başında geliyor. Beslenme kurallarına dikkat edilmez ve ilaçlar düzenli olarak kullanılmazsa mide şikayetleri akut seviyeye çıkar. Özellikle ülser hastalarında mide yanması ve kusma çok sık görülür.
6- Diğer faktörler: Mide bölgesine alınan ani darbeler, fiziki yaralanma ve travmalar da mideyi direkt ya da dolaylı olarak olumsuz etkiler. Otobüs ve deniz tutmasından şikayetçi kişiler, yolculuklarda mide hapı bulundurmalıdır. Çok fazla acı ve ekşi mide bulantısı ve kusmanın diğer nedenleri arasında gösteriliyor.
Kusmayı Kesmek İçin Ne Yapılması Gerekir?
1- Maden suyu: Özellikle akşam yemeklerinden 15 - 20 dakika bir şişe maden suyu içmek mideyi rahatlatır. Kusmayı kesmek için de önerilen içeceklerin başında yüksek oranda mineral içeren maden suları önerilmektedir. Mide asitlerini azalttığı ve bağırsak hareketlerini de düzenleyen maden suları limonla karıştırılarak da içilebilir.
2- Meyve: Potasyum açısından çok zengin olan mide, kusma şikayetlerini azaltan, en etkili meyvelerden biridir. Bunun yanında elma, armut ve şeftali gibi bağırsak faaliyetlerini düzenleyen meyveler de sık sık tüketilmelidir. Elmanın kabuklarında lif bulunduğu için beslenme uzmanları bu meyvenin kabukları ile birlikte yenmesini öneriyor.
3- Çorba: Grip ve mide üşütmesi vakalarında sıcak çorba içmek, midenin kısa süre içerisinde toparlamasını sağlar. Tavuk çorbası mide ağrılarına da iyi gelir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Balık tüketimi kış aylarının neden olduğu depresyonu önleyebilir
45 dakika süren öksürük hayatını kararttı!
Hamilelikte mide bulantısına iyi gelecek öneriler
Her 100 kişiden 5’inde var! Nedeni fazla tüketilen kahve de olabilir stres de... Bu belirtilerle sinyal veriyor
Kansere karşı güçlü kalkan: HPV aşısı