Kurban Bayramı’nda koronavirüse karşı alınabilecek önlemler neler?
Koronavirüs sürecine denk gelen Kurban Bayramı’nı sağlık açısından değerlendiren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal, bayramda herkes tarafından dikkat edilmesi gereken noktalara değindi.
Son 10 gündür vaka sayılarında ki olumsuz dalgalanma, önümüzdeki Kurban Bayramı’na gözleri çevirdi.
Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı'na göre biraz farklı geçecek çünkü geçtiğimiz bayram namaz kılınmamıştı, bu bayram kılınacak. Yine geçen bayram da sokağa çıkma kısıtlaması uygulandı, bu bayram ise şimdilik öyle bir yasak öngörülmüyor. Bu da aile arası kalabalıklaşmanın yaşanacağı anlamına geliyor ki buna bir de kurban kesimi telaşını eklenince, biz hekimlerin endişeleri de pek tabii artıyor.
Kurban kesimi ve dağıtımında oluşabilecek sosyal mesafe ve maske kural ihlalleri, aile büyükleri ile yenen geleneksel bayram yemekleri ve bayramlaşma ile devam etmesi risk ve temas oranlarının artmasına sebep olacaktır.
Bayram öncesi hayvanlar ve sahipleri uzun mesafeler katederek yer değiştirecek olması; kurbanların satışı, kesimi ve dağıtımıyla binlerce kişi temas halinde olacak.
Kurbanlar satışa çıktığı andan itibaren 15 gün boyunca satış alanlarına binlerce kişinin ziyaret edebileceğini ve pazarlık yapmaya, çoluk çocuk gezmeye gelenler olacaktır. Bu trafiğin denetim ve randevu ile sınırlandırılması gerekmektedir. Satış ve kesim yerlerindeki kapasite de yarı yarıya düşürülmeli.
Sıklıkla herkes kurbanı ilk gün kesilsin istiyor. Oysa kesim 3 güne yayılmalı ki insan trafiği azalsın. Hayvanı kesmeden ve kestikten sonra veteriner hekim muayenesi yapılmalı.
Kurban etinden korona virüs bulaşır mı?
Çiğ hayvan eti tüketilmediği süreci, virütik enfeksiyonun etten bulaşması mümkün değildir.
Koronavirüs salgınının halen devam ettiği ülkemizde de önlem zincirini gevşetmeden bayram sürecini yaşarsak, çok daha keyifli aile büyükleri ile geniş sofraları paylaşacağımız bayramlarımız olacaktır.
Kurban Bayramı'nda kronik hastalığı olanlar (kalp, diyabet, tansiyon vs) nelere dikkat etmeli?
Kronik hastalığı olanların bu süreçte enfeksiyondan korunmanın dışında, özellikle tansiyon, şeker gibi metabolik hastalıkları olan ve kilo sorunu olan bireylerin bayramı vesile ederek yağlı ve şekerli besinleri sıcakta fazla tüketmesi ile ek sağlık sorunları ile karşılaşabileceklerini belirtmekte fayda var.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Uzman İsimden Korkutan Uyarı: 2050 Yılında, Dünya Nüfusunun Yarısı Miyopi Olacak Diye Tahmin Ediyoruz
Bel Ağrılarınızın Nedeni Bu Olabilir: İltihaplı Romatizma Hastalığı! İltihaplı Romatizma Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Şiddetli Regl Ağrısı Hastalık Habercisi Olabilir! 'Çikolata Kisti'ni Hafife Almayın
Kış aylarında çok kolay bulaşıyor! Bu hastalık soğuk algınlığı ile başlıyor ama...
Akıllı saatlerdeki gizli tehlike ortaya çıktı!