Bronşiolit sıklıkla 2 yaş öncesinde ve özellikle 2-6 aylık bebeklerde daha yaygın görülüyor. Bunun nedeni ise bebeklerin bağışıklık sistemleri tam gelişmediği için virüslere karşı daha savunmasız olmaları ve henüz dar olması nedeniyle hava yollarının daha kolay tıkanması.
Genellikle doktorun çocuğu muayene etmesi ve belirtileri değerlendirmesiyle tanı konuluyor. Gerekli durumlarda, virüsün teşhis edilmesi ve ayırıcı tanı için testler yapılabiliyor.
Genellikle soğuk algınlığı gibi başlıyor!
Bronşiolit, çoğunlukla soğuk algınlığına benzer belirtilerle başlayan, küçük hava yollarının iltihaplanmasına yol açan ve bunun sonucunda çocuğun nefes almasını zorlaştıran hastalık.
Burun tıkanıklığı veya akıntısı, hafif öksürük, ateş ile iştah azalması, bronşiolitin başlangıç belirtilerini oluşturuyor.
Hastalık ilerledikçe belirtiler şiddetleniyor; hırıltı, nefes almada güçlük, göğüste çekilme, solgunluk, hızlı nefes alma, nefesler arasında uzun duraklamalar, şiddetli öksürük, yüksek ve düşmeyen ateş, dudak ile tırnaklarda morarma, yeme ve içme zorluğu gibi sorunlar yaşanıyor.
Bronşiolit genellikle kendiliğinden veya evde uygulanan tedaviyle geçse de bazı durumlarda önemli sorunlara yol açabiliyor. Dr. Öğretim Üyesi Tarkan İkizoğlu, bu nedenle özellikle ilerleyen döneme ait belirtilerden biri bile varsa, zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerektiği uyarısında bulunuyor.