Küme baş ağrısı, erkeklerde daha sık görülüyor
Yılın belli dönemlerinde ortaya çıkan, ataklar şeklinde seyreden “küme baş ağrısı” kişinin yaşam kalitesini etkiliyor. Tek taraflı, zonklayıcı ve hastalar tarafından “göz arkasını oyuyorlar” şeklinde tarif edilen küme baş ağrısında uygulanacak tedavilerle ağrının şiddetinin azaltılması hedefleniyor. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülen küme baş ağrısı için sigara ve alkol kullanımının risk faktörü olduğu belirtiliyor.
Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, küme baş ağrısının yaşam kalitesini etkilediğini söyledi.
Küme baş ağrısının, yıllın belli dönemlerinde, ataklar şeklinde seyreden çok şiddetli ağrı yapan bir baş ağrısı çeşidi olduğunu belirten Dr. Celal Şalçini, “Ağrı ataklarının süresi ve sıklığı değişkendir.Ağrı ataklarının süresi ve sıklığı 15 dakikadan 3 saate kadar sürebilir ve günde 8 seferden, iki günde bir ağrı kadar nadir şekilde de görülebilir.” dedi.
Ağrının tek taraflı olduğunu kaydeden Dr. Celal Şalçini, “Zonklayıcıdır ve hastaları tarafından göz arkasını ‘Oyuyorlar’ olarak tariflenir” dedi.
İntihar düşüncesi oluşturabilir
Baş ağrısı esnasında ağrı tarafındaki gözde kızarıklık, yaşarma, alın ve yüzde terleme, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı, huzursuzluk ve ajitasyon görülebildiğini belirten Dr. Celal Şalçini, “Ağrı o kadar şiddetli olabilir ki hastayı intihara sürükleyebilir” uyarısında bulundu.
Sigara ve alkol risk faktörü
Dr. Celal Şalçini, küme baş ağrısında sigara ve alkolün bir risk faktörü olarak bilindiğini belirterek ayrıca birinci derece yakınlarda görülmesinin risk teşkil ettiğini kaydetti.
Erkeklerde daha sık görülüyor
Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülen küme baş ağrısının her yaşta ortaya çıkabildiğini kaydeden Dr. Celal Şalçini, en sık 20 ila 50 yaşları arasında görüldüğünü vurguladı.
İki çeşit tedavi uygulanıyor
Küme baş ağrısı tedavisinin iki çeşit olduğunu kaydeden Dr. Celal Şalçini, “Ağrı esnasında atakların şiddetini ve sıklığını azaltmak için yapılan tedaviler ve atak olmadan başlanan ve bu sayede atakların gelmesini engelleyen koruyu tedaviler uygulanır. Hastanın ağrı ataklarını tedavi etmek için en sık kullanılan yöntem acilde saf oksijen solutmaktır ve bu tedavi yöntemi epey başarılıdır” dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip misin yoksa nezle mi? Grip, nezle ve soğuk algınlığı arasındaki farklar ne? İşte ayırt etmenin yolu
Vücutta 300'den Fazla Reaksiyonda Görevi Var! Eksikliğinde En Sık Görülen Belirti Kas Krampları... Magnezyumun Önemi
Ağız Kanseri Riski: Erkeklerde 2 Kat Fazla Görülüyor! Belirtileri Göz Ardı etmeyin...
Gözden Kaçan En Önemli Salgın! Mide Ve Bağırsak Kanserlerini Tetikliyor! Bulaş Yaşı Çocukluk Çağına Kadar İndi
Uzman İsimden Korkutan Uyarı: 2050 Yılında, Dünya Nüfusunun Yarısı Miyopi Olacak Diye Tahmin Ediyoruz