hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kolajen Hangi Besinlerde Bulunur? En Çok Kolajen İçeren Besinler Nelerdir?

    Kolajen Hangi Besinlerde Bulunur En Çok Kolajen İçeren Besinler Nelerdir
    expand

    Kolajeni gıda ve kozmetik dünyasında kolajen bazlı yaşlanma karşıtı bakım konusunda sıklıkla duyuyoruz. İster kırışıklıklarla, ister elastikiyet kaybıyla, ister lekelerle savaşmak olsun, kolajen cildin yaşlanmasındaki gecikmenin bir parçasıdır. Bunu yapmak için, kozmetik pazarında her gün toz, krem, tablet, enjeksiyon ve diğerleri şeklinde hem etkili hem de ucuz çözümler ortaya çıkıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kollajen, amino asitlerden oluşan yapısal proteinler grubunun bir parçasıdır. Vücutta bol miktarda ve doğal olarak bulunur ve ikili bir işlevi vardır. Birincisi, kalsiyumun kemiklere sabitlenmesi ve bu da onları koruma etkisi ile tanımlanır. İkincisi, cildin elastikiyetinin korunmasına katkıda bulunan epidermal dokuların yenilenmesinden oluşur.

    Kolajen Hangi Besinlerde Bulunur?

    Doğa, yaşlanma belirtileriyle mücadele etmek için sağlığımıza büyük ölçüde fayda sağlayabileceğimiz kolajen açısından zengin kaynaklarla doludur. Aslında bu protein, fauna ve florada, özellikle de üretimine uygun özellikleri olan çeşitli gıdalarda doğal olarak mevcuttur.

    Kollajen bazlı yaşlanma karşıtı tedavilerin yanı sıra, zamanın üretimini teşvik eden bazı gıdaların tüketilmesiyle de zamanın etkileri yavaşlatılabilir. Nitekim kükürt açısından zengin bir beslenme, A, C, E vitaminleri ve çinko açısından zengin besinler, etkili kollajen üretimini artırarak cildin yenilenmesine katkıda bulunur.

    Böylece turunçgiller, sebzeler, etler ve yağlar, oksidasyonun cilt üzerindeki zararlı etkilerini azaltan ve böylece ihtiyaç duyduğu elastikiyet ve esnekliği koruyan özellikler içerir. Kivi, C vitamini içeriğiyle ünlü bir meyvedir ve gerçekten de yaşlanma karşıtı proteinin üretimini büyük ölçüde artıracaktır. Ayrıca genç ve sıkı bir cildin korunmasında önemli olan A ve E vitaminlerini içerir.

    En Çok Kolajen İçeren Besinler Nelerdir?

    Vücutta kollajen üretimini teşvik etmek için tercih edilmesi gereken bazı besinler bulunmaktadır. Bunlar:

    Kemik iliği, kemik kolajen açısından en zengin besindir.

    Süt Ürünleri

    Kırmızı meyveler (Çilek, ahududu, yaban mersini, böğürtlen ve diğerleri)

    Avokado güçlü bir antioksidandır ve belirli bir yaştan itibaren yaşadığımız kolajen kaybını etkili bir şekilde önleyen E vitamini açısından zengindir.

    Somon balığı

    Sarımsak, antiinflamatuar etkileriyle ünlüdür, daha az kükürt içeriğiyle bilinir.

    Yumurtalar Kalorisi düşük ve oldukça besleyici olan yumurta, yüksek protein içeriğiyle bilinir.

    Filiz olarak da bilinen filizlenmiş tohumlar, kolajen liflerinin sentezini ve uyarılmasını destekleyen çok miktarda C vitamini içerir.

    Yağlı tohumlar; fındık, badem, ceviz, soya, kolza tohumu ve hatta keten tohumları, cilt hücrelerini korumak ve serbest radikallerle savaşmak için gerekli olan iyi yağları içerir.

    Guava, mango veya liçi gibi tropik meyveler, çok miktarda kolajen içerir.

    Kolajen, cildin gençliğinin korunmasına önemli katkı sağlıyor. Örneğin A vitamini içeren takviyeler cildin elastikiyet kaybından korunmasına yardımcı olur. C vitamininden oluşanlar insan vücudundaki kollajen sentezine katılırken, E vitamini hücreleri stresin oksidatif etkilerinden korur. Böylece bakım ve uygun beslenmenin yanı sıra kolajen ve vitamin içeren gıda takviyeleri de cilt yaşlanmasıyla mücadeleye etkin bir şekilde katılmaktadır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow