Kırmızı Mercimeğin Faydaları Nelerdir? Kırmızı Mercimek Ne İşe Yarar? Neye İyi Gelir?
Kırmızı mercimek baklagiller ailesinden yenilebilir tohumlardır. Lens şekilleriyle tanınırlar ve dış kabuğu sağlam olsun ya da olmasın satılırlar. Asya ve Kuzey Afrika mutfak kültüründe ortak bir temel gıda maddesi olsalar da günümüzde en büyük üretimi Kanada’da yapılmaktadır.
Mercimek genellikle değişen renklerine göre sınıflandırılır. Bulunan mercimek türleri sarı, kırmızı, yeşil, kahverengi ve siyahtır.
Kırmızı Mercimek Faydaları Nedir?
Kırmızı mercimek lif bakımından zengindir. Bu da düzenli bağırsak hareketlerini ve sağlıklı bağırsak bakterilerinin gelişmesini destekler. Kırmızı mercimek tüketimi yemek dışkı ağırlığını artırabilir ve genel bağırsak işlevini iyileştirebilir. Buna ek olarak, kırmızı mercimek birçoğu kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi kronik hastalıklara karşı koruma sağlayan, fitokimyasallar adı verilen çok çeşitli yararlı bitki bileşikleri içerir.
Kırmızı Mercimek Ne İşe Yarar?
Kırmızı mercimek tüketmek, çeşitli risk faktörleri üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu için genel olarak daha düşük kalp hastalığı riski ile ilişkilendirilir. Tip 2 diyabeti bulunan obez veya fazla kilolu 48 kişi üzerinde yapılan 8 haftalık bir çalışma mercimek yemenin iyi kolesterol düzeyini arttırdığını göstermiştir. Bunu her gün üçte bir fincan yani yaklaşık 60 gram mercimek tüketerek test etmişlerdir.
Hayvanlar üzerinde yapılan bir başka deneme de ise mercimek tüketiminin kan basıncını düşürmeye faydası olduğu kaydedilmiştir. Bezelye, nohut veya fasulye ile kıyaslandığında mercimek tüketiminde kan basıncının daha fazla düştüğü gözlemlenmiştir.
Kırmızı Mercimek Neye İyi Gelir?
Kırmızı mercimek polifenol açısından zengin bir yiyecektir. Bunlar, sağlığı geliştiren fitokimyasalların kategorisidir. Kırmızı mercimek içindeki prosiyanidin ve flavanoller gibi bazı polifenollerin güçlü antioksidan, antienflamatuar ve nöroprotektif etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Araştırmalara göre, mercimekler iltihaplanmaya öncü olan moleküllerin üretimini engelleyebilmektedir.
Ek olarak, laoratuarda test edildiğinde mercimekte bulunan polifenollerin özellikle kanserli cilt hücrelerinde hücrenin büyümesini durdurmayı başardığı görülmüştür. Bu polifenoller aynı zamanda kan şekeri seviyelerinin iyileştirilmesinde de rol oynayabilir.
Kırmızı Mercimek Besin Değerleri Nelerdir?
Kırmızı mercimek, çok çeşitli besinleri almanın ucuz bir yolu olsa da çoğu zaman gözden kaçırılır. Örneğin, B vitaminleri, magnezyum, çinko ve potasyum ile doludur. Kırmızı mercimek yüzde yirmi beşin üzerinde proteinden oluşur. Bu da kırmızı mercimeği mükemmel bir et alternatifi yapar. Aynı zamanda vejetaryen diyetlerinde bazen eksik olan bir minerali yani demiri içinde barındırır. Farklı mercimek türleri besin içerikleri bakımından değişiklik gösterseler de bir bardak pişmiş mercimek yaklaşık olarak şunları içermektedir:
40 gram karbonhidrat, 18 gram protein, 0,8 gram yağ, 15,6 gram elyaf, Tiamin’in günlük alımının yüzde yirmi ikisi, Niasin’in günlük alım referansının yüzde onu, B6 vitamininin günlük ihtiyacının yüzde on sekizi, Folat’ın günlük ihtiyacının yüzde doksanı, Demir’in günlük ihtiyacının yüzde otuz yedisi, Magnezyum’un günlük alımının yüzde on sekizi ve Fosfor’un günlük alımının yüzde otuz altısını içerir.
Kırmızı Mercimeği Pişirmenin En İyi Yöntemi Nedir?
Tohumlar daha çok çorba ve güveçte, ot ise bazı yerlerde yem olarak kullanılmaktadır. Kırmızı mercimeği pişirmek kolaydır. Diğer pek çok baklagilden farklı olarak önceden suda bekletilmeyi gerektirmez. Buna ek olarak 20 dakikadan daha kısa bir süre içinde pişirilebilir. Üzerinde bulunan kirleri gidermek için kırmızı mercimeği pişirmeden önce yıkamak en iyisidir. Daha sonra bir tencereye konulur. Kırmızı mercimeklerin üzerini biraz geçecek şekilde su eklenir ve biraz tuz atılır.
Bunun hemen arkasında kapağı açık bir şekilde 15-20 dakika kadar kaynamaya bırakılır. Kırmızı mercimek tercihinize göre hafif gevrek veya yumuşak olmalıdır. Kaynadıktan sonra daha fazla pişirmeyi önlemek için tencerede kalan su süzülür ve soğuk su ile durulanır. Portakallı mercimek gibi bazı mercimek yemekleri 5 dakika içerisinde pişer. Son dakikada bir yemek hazırlamak istenildiğinde harika bir seçenektir. Kırmızı mercimek aynı zamanda büyük miktarlarda pişirilebilir ve buzdolabında 5 güne kadar dayanır. Bu sayede hafta boyunca öğle veya akşam yemeklerinde kullanılabilir.
Kırmızı Mercimek Fiziksel Özellikleri Nelerdir?
Kırmızı mercimek Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da yaygın olarak yetiştirilir. Ancak Batı Yarımküre ’de çok az yetiştirilir. Bitkinin yüksekliği 15 santimetre ile 45 santimetre arasında değişir ve birçok uzun yükselen dalı vardır. Bileşik yapraklar, yaklaşık 15 milimetre uzunluğunda ve bir omurgada biten altı çift dikdörtgen doğrusal yaprakçıkla dönüşümlüdür. Haziran veya temmuz başında yaprakların üzerinde iki ila dört adet soluk mavi renk çiçek bulunur.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Tek öğün beslenmek mucize mi? Dilara Koçak yazdı
Bu kez bir fenomen masada kaldı... Her estetik güvenli mi! Fulya Soybaş yazdı
Kış eczanenizdeki doğal takviyeler! A, C, E vitamini ve magnezyum deposu besinler neler?
NİLSU BERFİN AKTAŞ'IN ZAYIFLAMA SIRRI! Tam 10 kilo verdi
'HER 4 ERKEKTEN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR!' Mustafa Keser, prostat kanserine yakalandı! Bu belirtiler varsa dikkat!