Kırmızı etten bin kat daha faydalı!

Yılan meyvesi, kabuğuyla olduğu kadar faydalarıyla da merak edilen bir meyvedir. Salacca zalacca, salak, yılan meyvesi veya cayigo olarak da bilinen oryantal kökenli faydalı bir meyvenin bilimsel adıdır.
Ülkemizde çok fazla bilinmeyen bu meyve, Güneydoğu Asya'da ve bazı tropikal ülkelerde oldukça yaygın. Hem görüntüsü hem de tadı ile son zamanlarda favori meyve galine gelen yılan meyvesi, Asya'nın gastronomik kültürünün en belirgin ürünlerinden biri.
Tropikal bir meyve olan salak pondoh yılan derisine benzeyen pullu kabuğundan dolayı yılan meyvesi olarak da bilinir. Boyu yaklaşık 6 metreye ulaşan palmiyelerde yetişir. Şekli yumurtaya benzeyen salak pondoh, Tayland, Malezya, Brunei ve Endonezya'da gibi ülkelerde yetişir.
Daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç duyulmasına rağmen, Journal of Functional Foods dergisi, yılan meyvesindeki bazı antioksidanların varlığının kanser önleyici bir etkiye sahip olabileceğini belirten bir makale yayınladı. Ayrıca bu antioksidanların kalp hastalıklarını, felçleri ve menopoz semptomlarını önleyebileceğini bildiriyorlar.
Uzun süre tokluk hissi veren bu tropikal meyve, hafızayı güçlendirmesiyle de tanınıyor. Avokado, portakal, mango, kivi gibi diğer tropikal meyvelerden daha fazla antioksidan içeriyor. Yılan meyvesi fazla tüketildiğinde kabızlık gibi sağlık problemlerine neden olabiliyor.
Gıda ile birlikte antioksidan alımı vücuttaki serbest radikallerin aktivitesi ile mücadele edebilir. Birkaç laboratuvar testi, C vitamini varlığından dolayı yılan meyvesinde iyi bir antioksidan kapasite bulmuştur.
Ayrıca, başka bir çalışma, yüksek kolesterollü sıçanlarda yılan meyvesinin polifenol içeriğini ve antioksidan etkisini karakterize etti. Yılan meyvesi özü ile takviye edildiğinde, plazma lipidlerinde önemli bir azalma gözlendi.
Sadece posası antioksidan kapasiteye sahip değildir. Araştırmalar, yılan meyvesinin kabuğunun da antioksidan potansiyelini artırmak için yeterli polifenol içerdiğini ortaya koydu.
Daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç duyulmasına rağmen, Journal of Functional Foods dergisi, yılan meyvesindeki bazı antioksidanların varlığının kanser önleyici bir etkiye sahip olabileceğini belirten bir makale yayınladı. Ayrıca bu antioksidanların kalp hastalıklarını, felçleri ve menopoz semptomlarını önleyebileceğini bildiriyorlar.
Üst kısmından küçük bir bölümü kesilerek kolayca soyulabilen yılan meyvesi, 3 bölümden meydana gelir. Her bölümde çekirdek bulunur fakat bu meyvenin çekirdekleri yenmez. Büyük bir kısmı çekirdekten oluşan meyve sulu değildir ve hafif asitlidir.
Cilt için bulunmaz bir nimet
Yapılan araştırmalar, bu meyvenin içerisinde yüksek derecede C vitamini olduğunu ortaya koydu. C vitamini, vücut ve özellikle cilt sağlığı için oldukça önemli. Bu meyve sayesinde cildinizde oluşan leke ve kırışıklıklar zamanla azalabilir.
Besin değerleri
Cueva ve Pizarra, 100 gram (4 oz) meyve başına yüksek lif alımına ek olarak mükemmel miktarda vitamin ve mineral bularak yılan meyvesinin besin özelliklerini analiz ettiler:
• Nem: 81.29 gram.
• Protein: 0.69 gram.
• Toplam karbonhidrat: 17.11 gram.
• Lif: 16.55 gram.
• Yağ: 0.34 gram.
• Fosfor: 1169 miligram/kilo.
• Potasyum: 1339 miligram/kilo.
• Kalsiyum: 220 miligram/kilo.
• Magnezyum: 607 miligram/kilo.
• Demir: 12 miligram/kilo.
• Çinko: 104 miligram/kilo.
• C vitamini: 400 miligram/kilo.
• B2 Vitamini: 6.32 miligram/kilo.
• Niasin: 240 miligram/kilo.
• B1 Vitamini: 20 miligram/kilo.
Bir inceleme, yılan meyvesinin diğer egzotik meyvelerden daha fazla fitokimyasal içerdiğini vurgulamaktadır. Ayrıca, olgunlaştığında ona tatlı tadını veren şekerler de içerir.
Aynı inceleme, farmakolojik özelliklere sahip bileşiklerden bahseder. Flavonoidler, fenolikler, gallik asit ve diğer birçok antioksidan içerir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Sadece kalbi değil, beyni de koruyor! Demans riskini azalttığı ortaya çıktı
Çörek Otu Yağının Kanser Hücrelerini Öldürdüğü Tespit Edildi
Grip, kalp hastalıklarına sebep olabilir!
Halı sahalarda artan ölümlerin nedeni 'gizli kalp problemleri' olabilir
Bu besinler reflüyü tetikliyor! Mide ekşimesi, göğüste ağrılı yanma reflü sinyali olabilir! Tedavi edilmezse kanser riski var...