Kimyonun faydaları: Kimyon hangi hastalıklara iyi gelir?
Türk mutfağının sevilen baharatlarından kimyonun sağlığa bir çok faydası olduğu ortaya çıktı. Kimyonun yararları arasında kan şekerini düzenlemek de var. Şeker hastalığını önleyen ve birçok sağlık sorununu ortadan kaldıran kimyon nasıl tüketilmeli? Kimyon kan şekerini düzenlediği gibi aynı zamanda vücuttaki ödemin de atılmasını sağlıyor. Kimyonu çay olarak tüketerek de faydalarından yararlanabilirsiniz. İşte birçok uzman tarafından tüketilmesi tavsiye edilen kimyonun faydaları, kimyonun tüketilme şekli, kimyonun iyi geldiği hastalıklar ve kimyon çayı tarifi.
Türk mutfağında da sevilerek kullanılan kimyon, aslında Hint mutfağının ana baharatlarından biri. Maydanozgiller familyasına ait, otsu bir bitki türü olan kimyonun bilimsel ismi cuminum cyminum. Kimyonun baharata dönüşen asıl kısımları ise tohumlar. Ortaçağ’dan bu yana kullanılan kimyon, o zamanlar Avrupa’da sevgi ve sadakatin sembolü olarak kabul edilmiş. Kimyon ülkemizde Eskişehir, Sivrihisar, Polatlı ve Konya gibi kuru tarım alanlarında yetiştirilip, yemeklerimize tat katıyor.
1-Şeker hastalarının ilacı kimyon
Birçok uzman tarafından tüketilmesi tavsiye edilen kimyonun sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Kimyon özellikle yoğurtla tüketildiği zaman kan şekerini düzenliyor ve şeker hastalığını önlüyor. Kimyon içerdiği kumin aldehit ile diyabet oluşumunda rol alan enzimleri bastırır ve vücutta insülin üretimini sağlayan pankreastaki beta hücrelerini koruyup, insülin düzeyini artırır. Böylece glikoz seviyesini kontrol altına alır. Şeker hastaları hemen her yemekte kullanabilir.
2-Bağışıklık sistemini güçlendirir
Kimyon içerdiği antioksidan sayesinde hastalıklara karşı savaşarak bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Ayrıca, kalp hastalıkları ve kanser dahil birçok hastalığa yol açan serbest radikalleri etkisiz hale getirir.
3-Cildi güzelleştirir
Kimyon aynı zamanda cilt sağlığına da iyi gelir. Kimyon tuzu ile yüzünüzü yıkadığınızda akne ve sivilcelerinize iyi gelir. Ayrıca kırışıklıklar, yaşlılık lekeleri ve sarkan cilt gibi erken yaşlanma belirtilerini azaltmada yardımcı olur. Bu etki, bir antioksidan görevi gören ve serbest radikallerle savaşan E vitamini varlığından kaynaklanıyor.
4-Solunum sistemine iyi gelir
Faydaları saymakla bitmeyen kimyon aynı zamanda solunum sistemi için de oldukça yararlıdır. Öyle ki solunum sistemi iltihapları üzerinde iyileştirici rol oynar. Balgam söktürücü olarak hareket edebilir.
5-Sindirimi kolaylaştırır
Kimyon sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Sindirimi kolaylaştırarak enzimlerin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
6-Kemik sağlığına iyi gelir
Sağlıklı kemikler için gerekli olan kalsiyum, kimyonda bol miktarda mevcut. Kimyondaki kalsiyum kemik yoğunluğunun arttırılmasına yardımcı olarak osteoporozun başlamasını geciktirir.
7-Uykusuzluğa iyi gelir
Kimyon çayı uykusuzluk problemi çekenler için idealdir. Kimyon çayının akşam saatlerinde tüketilmesi uykusuzluk problemini giderir.
8-Beyin sağlığını korur
Kimyon beyin sağlığını büyük ölçüde korur. Hafızayı güçlendirmeye yardımcı.
9-Kansızlığa iyi gelir
Demir bakımından zengin olan kimyon, kansızlığı olanlar için günlük diyete besleyici bir katkı olabilir. Yorgunluk, kaygı ve bilişsel arıza gibi anemi semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Kimyon çayı nasıl yapılır?
Yağ yakımına destek olduğu kanıtlanmış bir baharat olan kimyonu, yoğurdun içine 1 tatlı kaşığı ekleyebilir ya da kimyon çayını uygulayabilirsiniz.
1 su bardağı içine, 1 tatlı kaşığı tane kimyon ekleyip, kaynatıp, süzüp içine yarım limon suyu sıkıp içebilirsiniz.