Kemik kırığı, yaşlılarda ölüm riskini artırıyor
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Geriatrik Bilimler AraştırmaMerkezi (GEBAM) Müdürü Prof. Dr. Yeşim Kutsal, yaşlılarda kemik kırığının hayati önem taşığını belirtti.
GEBAM tarafından, 1 Ekim Uluslararası Yaşlılar Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenlendi.
GEBAM Müdürü Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal, yaptığı konuşmada, yaşlılıkta görülen en önemli sorunlardan birinin kemik kaybı olduğunu söyledi.
Yaklaşık 30'lu yaşlarda başlayan kemik kaybının 80 yaşında yoğunlaştığının altını çizen Kutsal, "80 yaşında bir kişide var olan doruk kemik kitlesinin yüzde 30'u kaybedilmiştir" dedi.
Yaşlılar için kırıkların hayati önem taşıdığını ifade eden Kutsal, "Kırık sonrası ilk 1 yılda yüzde 12-20 ölüm oranı bildirilmektedir. Sağlığın bozulması ve tedavi maliyetinin artışı özellikle kalça
kırığı ile ilişkilidir. 80 yaşında kalça kırığı, yaşam beklentisini 1.8 yıl azaltıp, hemşire hizmetlerini arttırmakta, ciddi boyutta hastane ve bakım masrafları ortaya çıkmaktadır" diye konuştu.
"Grip aşısı yapılmalı"
Türk Geriatri Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Dilek Aslan da Türkiye'de de yaşlı nüfusun her geçen gün arttığını belirterek, Türkiye'de 1990 yılında her bin kişiden 43'ünün 65 yaş üzerinde iken 1997'de 60'a ve 2010'da 110'a çıktığını söyledi.
Aslan, yaşlı sağlığının korunması için düşmelerin önlenmesi, bedensel etkinliğin artırılması, hastalıkların önlenmesi, yaralanmaların azalması, ruhsal, sosyal, bilişsel, cinsel sağlığın korunması, grip aşısının yapılması, evde bakım hizmetlerinin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Yaşlılarda kalp damar hastalıklarının görülme sıklığı artıyor
Sağlık Bakanlığı Dr. Sami Ulus Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Şefi ve Türk Geriatri Derneği Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Kutsal, ortalama yaşam süresinin uzamasıyla birlikte kalp damar hastalıklarının da görülme sıklığının arttığına dikkati çekti.
Yaşlılarda sıklıkla kalp damar hastalığı ile beyin damar hastalığının birlikte görüldüğünü ifade eden Kutsal, "Kalp hastalıkları, özellikle en sık görülen koroner kalp hastalığı, geniş ölçüde yaşa ve cinsiyete bağlıdır. İlerleyen her on yaş hastalığa yakalanma riskini takriben 2 kat artırır.
Erkeklerde kadınlardan yaklaşık 7 yaş erken başlar ve daha sık gelişir" diye konuştu.
"Kadınların ölüm nedenlerinde kalp damar hastalıkları ilk sırada"
Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutay Biberoğlu da kadınların erkeklerden ortalama 7 yıl daha uzun yaşadığını belirterek, bu sürecin işlevsel olarak sağlıklı yaşanması, hastalıklar ortaya çıkmadan, koruyucu hekimlik hizmetlerinin gençlik yıllarından başlanarak sağlanması gerektirdiğini bildirdi.
"Kadınların ölüm nedenlerine bakıldığında, kalp ve damar hastalıkları açık ara ile önde gitmektedir" diyen Biberoğlu, "Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümler hızla azalırken kadınlarda oranlar sabit olarak devam etmektedir" dedi.
Türk Geriatri Derneği Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sedat Boyacıoğlu yaşlılarda görülen sindirim sistemi hastalıkları hakkında bilgi vererek, yaşlılıkla birlikte en sık reflü, yemek borusu ve kalın bağırsak kanseri ve ülserin yer aldığını, ayrıca ince ve kalın bağırsakta sıkıntılarla
karşılaşılabildiğini, kabızlığın ciddi bir sorun olduğunu kaydetti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SİVİLCE, ENFEKSİYON, YANIK! Cilt bakım ürünlerini kullanmadan önce mutlaka bakın! Dikkat etmeyenin hayatı kararıyor
MELİSA DÖNGEL'İN ZAYIFLAMA SIRRI! Metabolizmayı hızlandırıyor, yağları cayır cayır yakıyor: '1 YEMEK KAŞIĞI YETİYOR!'
Grip Ve Nezle Kabusunuz Olmazsın! İbn-i Sina Asırlar Önce Önerdi! 'Bağışıklığı Güçlendiriyor, Öksürüğü Bıçak Gibi Kesiyor!'
Kış aylarında açık havada spor yaparken dikkat
Tok tutuyor, kalbi koruyor, kemikleri güçlendiriyor! İşte balkabağının bilinmeyen faydaları