Kefir içtiğinizde vücudunuzda neler olur?
Halk arasında ‘gençlik iksiri’ olarak bilinen kefir, bağırsak sistemini güçlendirerek bağışıklık sisteminize katkı sağlıyor. 1 bardağı sadece 100 kalori olan kefirin faydaları ise saymakla bitmiyor. Her gün bir bardak tüketerek çok daha sağlıklı bir vücuda sahip olabilirsiniz.
Kefir, süte kefir mayasının eklenmesi ile yararlı bakterilerin fermantasyonu sonucu oluşur. Ferahlatıcı ve hafif bir içecek olan kefir sağlık açısından da oldukça önemlidir.
Diyetisyen Ceren Karahan, kefirin içeriğinde bulunan yararlı mikroorganizmalar sayesinde bağırsaklarda zararlı mikroorganizmaların oluşumu ve çoğalması engellenerek bağırsak florası düzenlendiğini belirtiyor ve ekliyor “Kefir aynı zamanda besinlerin sindirimi ve emilmesine yardımcı olur.”
“Kefir, içeriğinde bulunan probiyotik bakteriler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı korur.” diyen Diyetisyen Karahan kefirin sağladığı faydaları anlattı.
“Keifirin aynı zamanda probiyotik bakteriler kolesterol düzeylerinin düzenlenmesinde de rol oynar. Büyüme döneminde jemik yapımının devam etmesi, ilerleyen yaşlarda kemik yıkımının önelnmesi, kas faaliyetlerinin düzgün bir şekilde sürdürülmesi, krampların önlenmesi ve kas gücünün artması için kalsiyum gereksiniminin karşılanması oldukça önemlidir. Kefir içerdiği yüksek oranda kalsiyum sayesinde kemiklerin gelişimini oldukça iyi bir şekilde destekler. Kalsiyum ihtiyacını karşılayan en zengin kaynaklardandır.”
“İçerdiği esansiyel aminoasitlerden triptofan, magnezyum ve B vitamini sayesinde sinirleri yatıştırıcı etki de göstermektedir.” diyen Dyt. Karahan, “Gevşeme ve uyku verici özelliği ile rahat uyumaya da yardımcı olur.” şeklinde konuştu.
Dyt. Karahan, kefirin bakterilere karş etkisini ise şu şekilde anlatıyor;
“Kefirin fermantasyonu sırasında bakteriyosin adı verilen bileşik oluşur, Bakteriyosin, bakteri türlerinin üremelerini durduran maddelerdir. Kefirdeki bakteriyosinler Salmonella Shigella, Helicobacter pylori gibi sindirim sistemi için zararlı olan bakterileri türlerinde etkileri vardır”
Dyt. Karahan, kefirin kilo vermek için destekleyici özelliklere sahip olduğunu belirtti. “Sağlıklı ve besleyici bir içecek olan kefir aynı zamanda uzun süre tokluk hissi vermesi sebebiyle diyet sürecinde de oldukça faydalıdır. Aynı zamanda sindirim sisteminin de çalışmasına yardımcı olduğundan kabızlık ve şişkinlik gibi problemlerin de önüne geçilmesine destek olur.”
Dyt. Karahan, kefini çocuklar için de oldukça faydalı olabileceğini belirtiyor. “Çocukların büyüme dönemlerinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve aynı zamanda kemik sağlığına, boy uzamasına oldukça katkısı bulunmaktadır.”
Diyetisyen Ceren Karahan, “Kefirin mikroorganizma içeriği yüksek olması sebebiyle 2 yaşına kadar kullanımı önerilmemektedir. 2 yaş sonrası için 1 çay bardağı, yetişkinlerde ise günlük 1 su bardağı kefir tüketimi önerilmektedir.” şeklinde konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip ve soğuk algınlığına karşı en güçlü kalkan! Bağışıklığı güçlendiriyor: PORTAKALDAN 10 KAT DAHA ÇOK C VİTAMİNİ İÇERİYOR!
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor