Karpuz Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Karpuz Az Bilinen Faydaları
Ferahlatıcı ve lezzetli olan karpuz, sağlığa onlarca fayda sağlayabiliyor. %92'sinin sudan oluştuğu bu yaz meyvesi, mineral ve vitaminler açısından zengin sayılabilir. Kanser hastalığından korumadan, cildin gençleşmesine kadar faydalar sağlayabiliyor.
Karpuz Faydaları Nelerdir?
Şeker oranı biraz yüksek olduğundan uzmanlar tarafından tüketilirken dikkat edilmesi gerektiği önerilen karpuz, sağlık için pek çok artıya sahip. Sulu meyvesinin yanı sıra, çekirdeklerinin de faydalı olması, tüketiminin artmasının temel nedenlerinden birisi.
Karpuzun önemli özelliklerinden birisi, vücuttaki ödemi azaltıcı etkisinin olmasıdır. Ayrıca yaz atlarında susuzluk sorunu yaşanmaması adına tüketilebilen bu meyve, kabızlığı çözebiliyor.
Karpuzun içerisinde yer alan potasyum ve magnezyum miktarı, yüksek tansiyonun düşmesine destek olabiliyor. Bunun yanında karpuz kanın pıhtılaşmasını engelleyici özelliğinden dolayı, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı hastalıklarının yaşanmasını önleyebiliyor.
A ve C vitaminleri bakımından çok zengin olan karpuz, cilt ve saç sağlığını koruyucu etkilere sahiptir. Cildi güzel ve nemli gösteren yapısının yanı sıra, saçların güçlenmesini destekliyor. Cilt hücrelerinin oluşumunu desteklemenin yanı sıra hastalıklı cilt hücrelerinin onarılma görevini görebiliyor.
Karpuzun en önemli faydaları arasında, kalp sağlığını koruyucu etkisinin olmasıdır. Kan damarlarının daha iyi çalışmasını destekleyen karpuzun, çekirdekleri de böbrek sağlığını koruyabiliyor.
Karpuz, magnezyum bakımından zengin olduğundan, uyku problemlerini ortadan kaldırıyor.
Karpuz Neye İyi Gelir?
Karpuz, yaz aylarında ferahlatıcı ve lezzetli meyveler gurubunda ilk sıralarda bulunur. Uzmanlar tarafından, ölçülü tüketildiği sürece sorun çıkarmayacak dedikleri karpuz, sağlığın korunmasına destek sağlayabiliyor. Ayrıca bu yaz meyvesi pek çok soruna iyi geliyor.
Hafıza Güçlendirici
Karpuzun en önemli faydaları arasında hafızayı güçlendiren yapısı geliyor. Unutkanlık problemlerinin yanı sıra konsantrasyon sorunu çeken kişilerde tüketilmesi, sorunların ortadan kalkmasına destek sağlar.
Kas Rahatlatıcıdır
Karpuzun önemli görevlerinden birisi de kas rahatlatıcı özelliğidir. Spordan sonra özellikle tüketimi, kaybedilen enerjinin tekrardan geri kazanılmasına olanak tanıyor. Kas toparlaması için spordan sonra karpuz tüketilebilir veya karpuz suyu içilebilir.
Ağrı Dindirici Özelliği Bulunur
Karpuzun en önemli özelliklerinden birisi ağrı dindirici etkisinin olmasıdır. Özellikle uyku sorunları olduğunda, ağrı dindirici görevi görür. Rahatlatıcıdır.
Karpuz Az Bilinen Faydaları
Karpuz yaz aylarında en çok sevilen ve tüketilen meyvelerinin başında gelir. Karpuzun pek çok bilinen yararının yanında, hemen hiç bilinmeyen faydaları da bulunur.
Baş ağrısı durumlarında karpuz rahatlatıcı görev görebilir. Baş ağrısı sorunlarını sürekli olarak çekenler, karpuz tüketerek bu sorunlarından kurtulabilirler.
Karpuz böbreklerin işlevlerini yerine getirebilmesi için önemli bir görev görür.
Karpuzun pek çok kişi tarafından bilinmeyen faydaları mevcuttur. Karpuzun kansere karşı vücudu dinç tuttuğu biliniyor. Bununla beraber, karpuz kanserli hücrelerin vücutta yayılmasına engel olabiliyor.
Karpuzun Yan Etkileri Var mı?
Karpuz, normal düzeylerde tüketildiğinde pek az yan etkisi olan meyvelerden birisidir. Yan etkilerinden korunmanın en iyi yolu da karpuzun dengeli ve doğru seviyede tüketmektir. Doğru tüketilmediğinde, çeşitli yan etkilere neden olabiliyor.
Karpuz aşırı tüketilirse, gaz yapabilir. Gaz yapmasının önüne geçmenin en iyi yolu, normal porsiyon tüketimidir.
Kan basıncı seviyesini düşürücü özeliği olan karpuz, aşırı tüketimde kan basıncını çok fazla düşürebiliyor.
Karpuzun en temel yan etkilerinden birisi ishale yol açmasıdır. Fazla tüketimi, ishali kaçınılmaz kılıyor.
Karpuz şeker hastaları olan kişilerde, sorunlara yol açabilir. Diyabet rahatsızlığı olan kişiler karpuz tüketmek isterlerse, mutlaka bunun için doktorlarından bilgi almalıdırlar.
Bol miktarda şeker içeren karpuz, ayrıca vücudun kilo almasına neden olabilir.
Tüm bu yan etkiler, aşırı tüketimle birlikte ortaya çıkan nedenlerdir. Karpuz özellikle sık tuvalete çıkan kişilerde tüketildiğinde, tuvalete çıkma düzeyini çok daha fazla yapar. Bu nedenle, tüketimine dikkat edilmesi önerilir.
Karpuz Zayıflatır mı?
Karpuzun, halk arasında zayıflattığına dair inançlar bulunur. Bunun ana kaynağının, karpuzun içeriğinin %92'lik kısmının su olması düşüncesi yatıyor. Ancak karpuzun içerisinde azımsanmayacak miktarda şeker bulunur.
Bu şeker kilo vermeyi imkansız hale getirebiliyor. Kalori düzeyi düşük olan karpuzu, tükettikten sonra yürüyüş yapılırsa kilo verme durumu söz konusu olabilir. Ancak zayıflatması için diyetisyenlerden yardım alınmalıdır.
Uzmanlar, sadece karpuz tüketiminin zayıflamaya yardımcı olamayacağını belirtirler. Bu durum nedeniyle, karpuz yemeden, uzman olan diyetisyenlerden yardım almak ve karpuzu kontrollü şekilde tüketmek doğru karar olacak gibi görünebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Araştırma: Kuruyemiş tüketmek demans riskini azaltıyor
Sosyal medyanın gizli tehlikesi "Beyin çürümesi" en çok çocuk ve ergenleri etkiliyor
Zayıflama çayı karaciğer yetmezliğine yol açtı; nakil ile hayata tutundu
İnme tedavisinde "zaman" kritik önem taşıyor
Kalp yetmezliği hastaları "demir eksikliği" tedavisiyle destekleniyor