Karlı havalarda güneş ışınlarından nasıl korunmalı?
Yapılan bilimsel çalışmalarla cilt kanserinin %90’ının UV ışınlarından kaynaklandığı ispatlanmıştır. UV gün ağardığı andan itibaren maruz kaldığımız bir güneş ışını çeşididir. UVA ve UVB vücudumuzda D vitamini sentezi gibi önemli olaylarda rol alırken aynı zamanda kendimizi korumazsak deri kanserine de sebep olabilir.
Genel inanış sadece yaz tatilinde sahildeyken güneş koruyucu sürülmesinin yeterli olduğu yönündeydi. Cilt kanserinin tüm dünyada sayısının artmasıyla yapılan çalışmalar hem yazın hem de kışın UV ışınlarından korunmak gerektiğini ispatladı.
Dermatoloji Uzmanı Dr. Vildan Şengöz, UV ışınlarının zararlı etkilerini yükseklik artınca daha çok görüldüğünü, her 1000 metrede yaklaşık olarak %4-5 oranında etkinin arttığını ve 10 bin metrede bu zararlı etkilerin %40 civarında daha fazla olacağını belirtti.
Dr. Vildan Şengöz “Rüzgar ve soğuk UV ışınlarının deriye daha çok hasar vermesine kar ise yansıyan UV ışınlarının %80 oranında daha fazla etki etmesine sebep olur. Bu nedenlerle kayak veya snow board yaparken ya da karlı bölgelerde yapılacak dağ yürüyüşlerinde UV ışınlarından iyi korunmak gerekir. “dedi.
Dr. Vildan Şengöz alınması gereken önlemleri şöyle açıkladı:
- Kullanılan Güneş koruyucu en az 30 faktörlü, hem UVA hem de UVB korumalı olmalıdır.
- Hava bulutlu ve kapalı bile olsa güneş koruyucu kullanmak gerekir. Bulutlar UV ışınlarını %80 oranında geçirir.
- Güneş koruyucunun içinde Lanolin veya Gliserin olursa nemlendirici özelliği eklenir. Soğuktan kaynaklanacak kuruma ve çatlamaların da böylece önüne geçilir.
- Ürünü sürerken burun, kulaklar, çene altı boyun mutlaka kremlenmelidir.
- Kullanılacak ürün miktarı yüz için en azından bir çay kaşığı miktarında olmalıdır.
- Terleme oluyorsa güneş koruyucu 2 saatte bir tekrar sürülür.
- Dudak için en az 15 faktörlü lipstick tarzında ürünler sık sık sürülürse hem çatlakların önüne geçilir hem de UV nin kanserojen tahribatı engellenir.
Bu önerilerin dışında yüzü kar maskesiyle kapatarak korumak, eldiven ve bere kullanmak cildin soğuktan kurumasını, deforme olmasını engeller.
Göz çevresi hem yaşlanma etkilerine karşı hem de deri kanserine karşı çok hassas olduğundan UV korumalı gözlük kullanmak doğru olur. Gözlüğün geniş çerçeveli ve yanlarının kapalı olması etkinliğini arttırır.
Ayrıca sık sık su içmek terlemeden kaynaklanacak su kaybını destekler ve cildin kuruyup çatlamasını engeller.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Sağlıklı yaşamak isteyenler için yeni rota: "Orman banyosu"
'SİHİRLİ KARIŞIM!' Dr. Mehmet Öz'den zayıflama sırrı! Göbek, basen ve beldeki yağları cayır cayır yakıyor: İşin püf noktası bu 3 besinde
Kilosu 150 liraya satılıyor! Omega-3, B12 vitamini ve protein deposu: 'Hafızayı zehir gibi yapıyor, konsantrasyonu artırıyor'
Uykuya dalmakta güçlük çekenler dikkat! 10 yıl boyunca 1.000'den fazla çalışan incelendi! Onlar bu risklere daha yatkın
Herkes yanlış biliyor! Meğer bitter çikolatanın doğru tüketim miktarı... Depresyonu önlüyor, kalp hastalıkları riskini düşürüyor!