Karın bölgesindeki yağlardan kurtulma yolları
Karın - bel çevresindeki yağlanma vücudun diğer bölgesindeki yağlanmalardan daha tehlikelidir. İç organları çevreleyen bu yağ grubu kalp damar hastalıkları, tip 2 diyabet, felç gibi sağlık problemlerini tetikleyebilir. Uzmanlar, yağlanma için beslenme tarzı değişikliklerinizin yanına fiziksel aktiviteyi de eklemeniz gerektiğini vurguluyor.
Cinsiyet, genetik, beslenme şekli, hareket kısıtlılıkları, hormon düzensizlikleri gibi faktörler yağlanma şeklinin önemli belirleyicileridir. Erkeklerde bel çevresi yağlanması, kadınlara oranla daha fazladır. Cinsiyet arası hormon düzey farklılıkları yağlanma şeklini etkiler. Kadınlar menopoz dönemi öncesinde basen bölgesi yağlanyağlanma ma sorunu yaşarken, menopoz dönemi sonrasında karın bölgesinde hızlı bir yağlanma artışı gözlemleyebilirler. Genetiğiniz vücut şekliniz. Ailenizdeki diğer bireylerin vücut formu genelde sizinkiyle benzerdir. Hastalıklarda genetiğin önemli olduğu vücut tipinde de genetiğin yüksek derecede etkisi rol oynar.
Bel çevresi yağlanma insülin direnci demektir
Bel çevresi yağlanmasının insülin direnciyle alakalı olduğundan bahseden uzmanlar, “Bel çevresi kalınlaşmaya devam ettikçe insülin kullanan hücre sayısı azalarak vücutta daha fazla insülin salgılanmaya başlar. Fazla miktarda salgılanan insülin kandaki şekeri içeri sokamayıp depolamayı tercih eder. Kendinizi yemek yedikten kısa süre sonra aç hisseder ve çok yemediğiniz halde vücudunuza yağ depolanmaya başlar. Karın çevrenizdeki yağlardan şikâyetçiyseniz ve gerçekten kilo veremiyorsanız sebebi budur. Mutlaka beslenme tarzı değişikliklerinizin yanına fiziksel aktiviteyi de ekleyin. Böylelikle vücudunuzdaki insülin hormonu düzeyini kontrol altına almış olursunuz” diye konuştu.
Tek besin ve bitkisel ürün diyetleri kilo verdirir mi?
“Bölgesel yağlanma sorununa karşı tek besin içeren diyetler veya bitkisel bir ürünü sıklıkla tercih etmek belli bir bölgeden daha fazla kilo vermenizi sağlamaz. Günlük beslenmeniz düzensizse beraberinde bir takım mide barsak sorunları da yaşayabilirsiniz. Örneğin; su içmiyorsanız vücudunuz ödem tutuyor demektir. Bitkisel ürünler, sıvı diyetleri vücudunuzdan su atılmasını sağlarlar. Bu hem ödem kaybıdır ve aynı zamanda aşırı tüketiminizin olmamasının verdiği mide barsak rahatlamasından başka bir şey değildir. Fazla miktarda karbonhidrat vücudunuzda yağlanma problemi yaşadığınız bölgelerde birikir. Öğünün karbonhidrat kaynakları olan; ekmek, makarna, pirinç, bulgur, patates, kurubaklagil, hamur işi ürünler, paket gıdaların miktarını sınırlayıp, yoğurt, et, tavuk, sebze, salata ile öğün çeşitliliğini arttırarak kilo kontrolünü sağlamaya çalışın.”
Sadece yağlı besinlerden dolayı mı karın bölgesi yağlanır?
“Hayır, yağlı yiyecekler karın bölgesi yağlanmayı artırmada etkili olsa da kesinlikle tek başına suçlu değildir. Karbonhidrat ve yağlar bir araya geldiklerinde yağlanmaya sebep olurlar. Yeterince su almayan vücutta karaciğeriniz yağları metabolize edemez ve depolanmasına neden olur. Günde en az 2 litre su tüketin. Posalı yiyecekler tercih edin. Sebze, meyve, tam tahıllı ürünler metabolizma hızını artırır. Aynı zamanda bağırsak kolon problemlerinin neden olduğu karın bölgesindeki şişliğin azaltılmasında etkili olacaktır. Her öğün sebze tüketin ve ara öğünlerde kabuklu meyveler tercih edin.”
Mekik çekmek karın yağlarını eritir mi?
“Yağlanmayı azaltmak ve vücut formunu değiştirmek için egzersiz önemli unsur. Yalnız yanlış yöntemle uzun süre mücadele etmek yorucu olabilir. Karın bölgenize özel egzersizler karın kaslarınızın güçlenmesinde oldukça etkili fakat mutlaka kardiyo egzersizlerine yer vererek vücuttaki yağ yakımınız desteklemelisiniz. Bu şekilde kaslarınızı güçlendirirken yağ yakımınız da sağlayarak istediğiniz karın bölgesi formuna ulaşabilirsiniz. Yürüme, koşma, ip atlama, yüzme, dans etmek önerilen birkaç yöntem. Unutmayın vücudunuzda yağ miktarı hangi bölgede yoğun ise kilo kaybınız oradan başlayacaktır. Düzenli, çeşitli beslenme ve vücut tipinize uygun egzersiz planı ile karın bölgesi yağlarınızdan kurtulabilirsiniz.”
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Çillibom'un bestecisi Kenan Küçüközcan hayatını kaybetti! Bu belirtilere dikkat! HASTALARIN YAKLAŞIK YÜZDE 40-50'Sİ...
Genel cerrahi uzmanı obezitenin çaresini açıkladı!
Şeker hastalığının şifası tespit edildi!
Dikkat bu takviye kalbi bile durdurabilir!
Öksürük 2 haftadan uzun sürüyorsa dikkat! Kalıcı hasara neden olabilir...