Karahindibanın vücuda etkileri ve kullanımı
Doğanın en şifalı bitkilerinden biri olan karahindibanın faydaları saymakla bitmiyor. İsterseniz çay olarak tüketin, isterseniz tonik olarak cildinize sürün. Karaciğeri temizliyor, mide rahatsızlıklarına iyi geliyor. Detoks etkisi kilo vermeye destek oluyor. Oldukça zengin bir demir deposu olan karahindiba bitkisi bol miktarda antioksidan içeriyor. Cildi bakterilerden arındırıyor, tazeliyor.
Sağlığınız için tüm vücudunuza etki edecek bir şifa kaynağı arıyorsanız, karahindiba bu konuda tam bir uzman. Doğanın en şifalı bitkilerinden biri olan karahindiba içeriğindeki vitamin, mineral ve çeşitli antioksidanlarla vücudunuzun yenilenmesini ve temizlenmesini sağlıyor. Evinizde mutlaka bulundurmanız gereken çok şifalı bir bitki! İşte karahindibanın faydaları ve vücuda etkileri...
Aslında karahindiba, papatya ailesinden gelen sarı çiçekli bir bitkidir. İnsanlar yüzyıllar boyunca çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için bu şifalı bitkiyi kullandılar. Geçmişi oldukça eskilere dayanıyor, şifalı etkileri nedeniyle yüzyıllardır farklı coğrafyalarda tüketiliyor. Mısır ve Kıpçak Türkleri'nin "katagan", Çağatay Türkleri'nin "saçratku" olarak bildikleri bu bitki günümüze "karahindiba" olarak gelmiştir.
Her eve lazım karahindiba köklerinden, çiçeklerine kadar oldukça besleyici bir bitki. Pişmiş ya da çiğ olarak tüketilebiliyor. Çiçeğinin yapraklarını her gün çay olarak tüketerek güçlü faydalarından yararlanın. Cildinize sürerek ciltte oluşan sivilce, akne, egzama gibi cilt sorunlarından korunun. Çiğ yapraklarını salatalarınıza katarak, kanınızı temizleyin, ödem ve şişliklerden kurtulun.
Güçlü bir antioksidan olan karahindiba bitkisi vitamin ve mineral zenginidir. Karahindiba bitkisinin kökü ve çiçekleri de geleneksel tıpta çok rahatlık ile kullanılır.
İçerisinde hücre hasarını azaltan polifenoller ve cilt tonu üzerinde harika etkileriyle bilinen, güçlü kanser önleyici bir antioksidan olan beta-karoten de bulunuyor. Ayrıca çözünür bir lif olan ve bağırsak mikrobiyotasını besleyen karbonhidrat inülin açısından çok zengin.
Karahindiba, A, C, K, E ve az miktar da B grubu vitaminleri içerir. Kalsiyum, demir, magnezyum ve potasyum açısından zengindir.
100 gram karahindiba tükettiğinizde günlük ihtiyacınız olan birçok besin değeri alırsınız;
100 mg kalsiyum (Yetişkinlerin alması gereken kalsiyum miktarı günlük 1200 mg'dır)
125 mcg A vitamini (Yetişkinlerin alması gereken A vitamini miktarı yaklaşık 570 mcg'dir.)
24 mg C vitamini (Yetişkinlerin alması gereken C vitamini miktarı yaklaşık 80 mg'dir.)
0,9 mg demir (Yetişkinlerin alması gereken demir miktarı yaklaşık 15 mg'dir.)
Karahindibanın kökleri genellikle çay olarak tüketilse de, diğer kök sebzelerde olduğu gibi bütün olarak da yiyebilirsiniz.
Tüketimi ve kullanımı için birçok yöntem vardır. Yapraklarından ve köklerinden çay yapılan karahindiba, doğrudan içilebilir ve özel bir hastalığı ya da alerjisi olmayan yetişkinler için oldukça güvenlidir.
Kurutulmuş karahindiba yaprakları bitki çayı olarak içilebilir
Çiğ yapraklar doğrudan tüketilebilir
Suyu tonik olarak cilde sürülebilir.
Yaprakları ezilerek cilt maskesi olarak kullanılır.
Sap ve çiçek kısımlarından yağı çıkarılan karahindiba, cilde kullanılabilir ya da az miktarlarda şurup olarak da tüketilebilir.
Karahindibayı düzenli olarak tüketmek, kolesterol seviyeleriniz dengelenmesine, kötü kolesterolün azalmasına, yüksek kolesterolün düşmesine destek olur
Kan şekerini düşürmek için birebir! Araştırmalar, özellikle diyabet hastalığı olanlarda antihiperglisemik, antioksidatif ve antienflamatuar özellikleri sayesinde şekeri dengeleme konusunda destek olabileceğini gösteriyor.
Yüksek potasyum kaynağı olan Karahindiba, yüksek tansiyonu düşürmek için de etkili olabilir.
Kan temizleyici bir özelliği olan karahindiba bitkisi aynı zamanda romatizma ve gut hastalıklarına karşı da iyi geliyor.
Egzama, sedef ve sivilce gibi cilt sorunlarında karahindiba bitkisinden faydalanılabilir.
Karahindibanın güçlü detoks etkisi kilo vermeye de yardımcı olur.
Vücutta su tutulmasını azaltarak şişkinlik ve ödemin hızla atılmasını sağlar.
Yaprakları idrar arttırıcıdır ve böbreklerin çalışmasın katkıda bulunur.
Mide rahatsızlıklarını giderir. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Sindirimi kolaylaştırır.
Antioksidan özelliği sayesinde kanser gibi önemli hastalıklarda da kullanım için idealdir.
Karahindiba çayı, vücuda zindelik verir, yorgunlukla başa çıkmanızı kolaylaştırır.
Karaciğer dostu! En iyi doğal potasyum kaynaklarından biridir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Böbrek ve safra taşlarını düşürmeye yardımcıdır.
HER GÜN 1 BARDAK YAĞ EMİLİMİNİ AZALTIYOR!
Karahindibanın karaciğer ve kolesterol düşürücü etkilerinin yanı sıra en belirgin özelliklerinden biri de bol bol araştırma yapılan kilo verme konusuyla ilgili.
Bazı araştırmalar, karahindibanın "karbonhisrat metabolizmasını iyileştirme" ve "yağ emilimini" azaltma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Ayrıca içeriğindeki klorojenik asidin yağ birikimini azalttığı ve kilo kontrolünde önemli bir yeri olan bazı proteinlerin seviyelerini değiştirdiği düşünülüyor.
Karahindibanın bağırsak mikrobiyotasını besleyici özellikleri kilo vermenin yanı sıra tüm sağlığınız için de faydalı olacaktır. Toksinlerin atılması, besin emiliminin düzgün sağlanması bu faydalardan sadece bir kaçıdır.
SAĞLIK İÇİN ÇOK FAYDALI
Bir çok araştırma her gün 1 bardak karahindiba çayı tüketmenin sağlığınız için güçlü faydaları olabileceğini gösteriyor. Kolesterol ve kan şekeri seviyelerini dengeleyerek yorgunluğu üzerinizden atmak için birebir! Ayrıca kilo vermek isteyen kişiler için oldukça etkili özellikleri var.
UYARI: Kanarya otu, krizantem, kadife çiçeği, papatya, sarı papatya gibi bitkilere alerjiniz varsa karahindiba tüketmeyin.
Düzenli ilaç kullanıyorsanız veya hamileyseniz de doktorunuza danışmadan kullanmayın.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hava sıcaklıkları 10 derece birden düşecek! Ani sıcaklık değişimine dikkat! Damar tıkanıklığı ve kalp krizini tetikliyor
Uzmanı uyardı! "Pirinç eriştesi veya mantardan ölebilirsiniz" Uzakdoğu'ya seyahat edenler dikkat
Vitamin mineral eksikliği tetikliyor! Büyüme ağrısını iyi tanıyın
Uzmanından sağlıklı dişler için altın tavsiyeler
Yorgun ya da sıçrayarak uyanıyorsanız aman dikkat! Uykuda ense terlemesi de önemli bir belirti... Meğer hepsi bu hastalığın sinyaliymiş