Kapalı kalp ameliyatı nedir?
Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Yavuz Beşoğul, halk arasında kapalı kalp ameliyatı olarak tanımlanan operasyonlarda hem kesinin daha küçük hem de riskin daha düşük olduğunu vurguladı.
Göğüs açılmadan ve göğüs kemiği önden kesilmeden ve hiçbir kas ve kemik kesilmeden, yapılan bu ameliyatların genellikle kalp çalışırken veya kısa süreli durdurularak yapıldığını aktaran Prof. Dr. Beşoğul, "Ameliyat meme-altından, göğüs yanından veya meme dış kıvrımından ve kaburgalar arasından 4-5 cm den girilerek yapılır. Koltukaltından da yapılabilir fakat ameliyat sonrası dönemde kolun ameliyat yerine sürtünmesi ve koltukaltının terlemesi sonucu kesi yerinde tahriş olabilir. Bu nedenle koltukaltından değil, göğüs yan kısmından veya meme altından çok daha küçük bir kesi yapılmalıdır. Bu şekilde ameliyat yeri terlemeyle temas etmez ayrıca ameliyat izi de meme kıvrımlarına gizlenir ve bir-kaç ay sonra fark edilmesi bile güçtür" dedi. Diğer yandan da özellikle de kadınlar için estetik bir görüntü ortaya çıktığını vurgulayan Beşoğul, operasyonun tıpkı meme küçültme ve büyütme ameliyatlarındaki kesi yerinin gizlenmesi gibi işlem gördüğünü söyledi.
Riski daha düşük
Prof. Dr. Yavuz Beşoğul, bu ameliyatların önden veya koltukaltından yapılan ameliyatlara göre riskinin daha düşük olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: "Kesi daha küçük ve estetiktir. Hasta ameliyat sonrası yüksek bir konfora sahip olur. Özellikle de şeker hastalarında, ileri yaşlılarda, şişmanlarda ,kalp gücü zayıf olanlarda, kronik akciğer hastalığı olanlarda idealdir. Kronik akciğer hastalığı olanlar da koltukaltından yapıldığı takdirde ameliyat esnasında bir akciğerin çalıştırılmaması ve söndürülmesi nedeniyle ameliyat esnasında ve sonrasında yaşanabilecek akciğer komplikasyonları bu girişim yönteminde her iki akciğer çalıştığı için ortaya çıkmaz ve daha güvenilirdir. Enfeksiyon riski de klasik önden veya koltuk altından yapılan ameliyatlara göre daha düşüktür."
The Guardian: "Türkiye'nin iyiliği için Erdoğan daha fazla güç kazanmamalı"
Bu yöntem hangi ameliyatlara uygulanabilir?
"Bu giriş yöntemleriyle: ASD tamiri, mitral, aort ve triküspit kapakların tamir ve değişimleri; tek veya ikili koroner bypass ameliyatları; perikard (kalp dış zarı) açılması, çıkarılması; mitral kapak darlığının genişletilmesi(dilatasyon); PDA ligasyonu (bağlanması); aort damarı genişlemesi tamiri; göğüs içi inen aorta dan bacak damarlarına (periferik) bypass ameliyatları yapılabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
'HER 4 ERKEKTEN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR!' Mustafa Keser, prostat kanserine yakalandı! Bu belirtiler varsa dikkat!
Kalp hastalıkları riskini artırıyor, kansere yol açıyor! Uzman isimden kritik uyarı: 'Tehlike saçıyor!
Kısırlığa ve kansere sebep oluyor! İçtiğiniz suya bile dikkat...
Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en temel yolu! Uzman uyardı
Fazla tüketimi yarardan çok zarara neden oluyor! Uzman uyardı