Kanser Çeşitleri Nelerdir? En Çok Bilinen Kanser Çeşitleri...
DNA'nın hasar görmesi sonucunda hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması ve büyümesi kanser olarak bilinmektedir. Vücudumuzda yaklaşık olarak 10.000 mutasyon meydana gelmesine rağmen immün sistemi tarafından kanserli hücreler yok edilmektedir. Ancak sağlıklı vücut hücrelerinin bölünebilme özelliğine sahip olduğunu söylemekte mümkündür.
Bu sayede yaralanan dokuların onarılması ve ölen hücrelerin yenilenmesi mümkün olabilmektedir. Ancak sonsuz bölünme özellikleri bulunmamaktadır. Her hücrenin hayatı boyunca belli bir bölünme sayısına sahip olduğu söylenebilir.
Kanser Çeşitleri Nelerdir?
Kanser hücreleri sahip oldukları bilinci kaybederek kontrolsüz bir şekilde bölünmeye ve çoğalmaya başlar. Vücutta kanserin diğer bölgelere yayılması da bu şekilde gerçekleşir. Kanser çeşitleri ise oluşmaya başladıkları organlara ve mikroskop altındaki görünüşlerine göre farklı şekillerde sınıflandırılmaktadır.
Kanser türüne göre ise uygulanacak olan tedaviler farklılık göstermektedir. Kanser çeşitlerinin her bir biri farklı hızlarda büyümekte ve farklı yayılma biçimlerine sahiptirler. Vücutta mutasyona uğrayan hücreler içerisinde sadece küçük bir kısmı kansere yol açmaktadır. Kanser çeşitleri;
Meme kanseri,
Testis kanseri,
Kalınbağırsak ve rektum kanseri,
Gırtlak kanseri,
Pankreas kanseri,
Akciğer kanseri,
Ağız kanseri,
Safra yolu kanseri,
Rahim boynu kanseri,
Mesane kanseri,
Rahim iç zarı kanseri,
İdrar yolu kanseri,
Prostat kanseri,
Cilt kanseri,
Kan kanseri,
Dudak kanseri,
Oral kavite kanseri,
Tükürük bezi kanseri,
Mide kanseri olarak bilinmektedir.
Tüm kanser türlerinin ortak özelliği hücre çoğalmasının kontrolsüz bir şekilde gerçekleşmesi olmaktadır. Günümüzün en tehlikeli hastalıkları arasında yer alan kanser hastalığının birçok farklı türü bulunmaktadır. Ölümcül hastalıklar arasında yer alan kanser hastalığı arasında da daha tehlikeli olan çeşitler olduğu bilinmektedir. Hastalığın tedavisinde ise kemoterapi ve radyasyon tedavisi tercih edilmektedir.
Kansere neden olduğu bilinen risk faktörlerine maruz kalınması her kişinin kansere yakalanacağı anlamına gelmemektedir. İnsanlar risk faktörü bulundurmasına rağmen kansere yakalanmayacakları gibi, risk faktörü bulundurmadığı halde kansere yakalanabilmektedir.
En Çok Bilinen Kanser Çeşitleri
Kanser türleri vücutta görüldükleri yerlere göre farklı şekillerde isimlendirilebilmektedir. Hücrelerin anormal bir şekilde büyümesi durumunda vücut için tehlikeli bir durum oluşabilmektedir. Bazı kanser türleri diğerlerine göre daha fazla tehlike oluşturmaktadır. Kanser hastalıklarının genellikle ortak belirtileri olsa bile farklılık gösterebilmektedir. Kanser hastalarında görülen ortak belirtiler;
İdrarda kan görülmesi,
Nedeni bilinmeyen kilo kaybı,
Bir türlü düşmeyen yüksek ateş,
Kronik şekilde halsizlik yaşanması,
Ciltte meydana gelen şişlik ve kızarıklık,
Balgam çıkarırken kan meydana gelmesi olarak ifade edilebilir.
Hareketsizlik, zararlı alışkanlıklar ve stres gibi birçok etken kansere sebep olabilmektedir. En fazla bilinen kanser türleri ise;
Pankreas kanseri,
Testis tümörü,
Safra yolu kanseri,
Beyin tümörü,
Mide kanseri,
Akciğer kanseri,
Yemek borusu kanseri,
Cilt kanseri,
Kan kanseri,
Meme kanseri olarak bilinmektedir.
Kanser çeşitlerinin görülme sıklığı ise cinsiyetlere göre farklılık gösterebilmektedir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda yaygın bir şekilde görülmekte olan kanser türü ise deri kanseri olarak bilinmektedir.
Özellikle Türkiye'de yaygın olarak görülen kanser türleri; akciğer kanseri, prostat kanseri, kalın bağırsak kanseri, rektum kanseri, mide ve pankreas kanseri özellikler erkeklerde görülmektedir.
Meme kanseri, akciğer kanseri, kalın bağırsak kanseri, rektum kanseri, serviks kanseri, over kanseri, mide ve pankreas kanserleri ise özellikle kadınlarda görülmekte olan kanser çeşitleri arasında yer almaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Araştırma: Kuruyemiş tüketmek demans riskini azaltıyor
Sosyal medyanın gizli tehlikesi "Beyin çürümesi" en çok çocuk ve ergenleri etkiliyor
Zayıflama çayı karaciğer yetmezliğine yol açtı; nakil ile hayata tutundu
İnme tedavisinde "zaman" kritik önem taşıyor
Kalp yetmezliği hastaları "demir eksikliği" tedavisiyle destekleniyor