Kanın Görevleri Nelerdir? Kan Vücutta Ne İşe Yarar?
Kan, canlıların vücutlarında dolaşan ve yaşam için temel bir sıvı olan canlı sıvıdır. Dolaşımda olan toplam kan hacmi vücut ağırlığının %8idir. Peki, tam olarak kanın vüvuttaki görevleri nelerdir? Kan vücutta ne işe yarar?
Kanın Görevleri Nelerdir?
Kanın 3 önemli görevi vardır. Bunlar:
Taşıma: Kanın ilk görevi oksijeni taşımasıdır. Kan, vücuttaki oksijeni akciğerlerden alarak dokulara taşır. Hücrelerde kan oksijeni alır ve enerji için harcar. Enerji üretilirken hücrenin içinde karbondioksit açığa çıktığında bu karbondioksit hücrenin dışına atılır. Kan da karbondioksiti vücut dışına atmak için akciğerlere taşır. Aynı zamanda kan taşımış olduğu inorganik maddeler, vitaminler ve hormonlar sayesinde hücreler ile organlar arasındaki düzeni sağlar.
Düzenleme: Vücuttaki asit-baz ve ısı dengesini sağlayan kan aynı zamanda vücuttaki tuz ve su dengesinin de korunmasını sağlar. Vücutta biyokimyasal reaksiyonların sonucunda ortaya çıkan ısıyı içine alarak vücuttan uzaklaşmasını sağlayan kan bu sayede vücut sıcaklığını sabit tutar.
Koruma: Kan, hücrelerin de yardımı ile vücudu toksinlerin etkisinde ve mikroorganizmalardan korur. Aynı zamanda taşımış olduğu pıhtılaşma etkileri ile gerektiği zaman pıhtı oluşturur ve kan kaybının önlenmesini sağlar.
Kan Vücutta Ne İşe Yarar?
Kanın vücuttaki en önemli görevi oksijeni taşımasıdır. Beyinden emir almadan alınan besinler ile oksijeni taşır ve atıkları da imha eder. Kan, tüm bedene oksijen sağlar ve karbondioksiti de uzaklaştırır. Bağırsakta sindirilmiş olan besinlerin dışında bedeni düzenleyen hormonları da taşır. Aynı zamanda vücut ısısını dengede tutar ve vücudu da yabancı maddelerden korur.
Kan Hücreleri Nelerdir?
Yetişkin insanlarda alyuvarlar, akyuvarlar ve trombositler vardır. Alyuvarlar kana kırmızı rengini veren hücrelerdir. Akyuvarlar, beyaz kan hücreleridir ve vücudun savunma sisteminin elemanlarıdır. Trombositler ise küçük ve renksiz hücrelerdir. Kanın pıhtılaşmasını uyararak kanın damarın dışına çıkmasına engel olurlar.
Kanın Vücut İçinde Dolaşımı
Vücuttaki organlardan gelen oksijeni az miktarda olan kirli kan ana toplardamarlarla sağ kulakçığa döker, buradan sağ karıncığa geçer. Sağ karıncık kirli olan kanı akciğer atardamarıyla akciğere pompalar. Akciğere gelen kan da oksijenden zenginleşmiş be bu sayede temizlenmiş olur. Kanın vücut içindeki dolaşımı bu şekildedir. Kalp de kanı pompalar ve vücuttaki dolaşım bu sayede sağlanır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
GRİPTE GEÇMEYEN ÖKSÜRÜK SORUNUNA SON! Faydalarıyla şaşırtıyor: 'Günde 2 Fincan Tüketince Bakın Ne Oluyor!'
Eskiden Herkes Severek Tüketirdi, Şimdi Kimse Yüzüne Bakmıyor! DOĞAL KOLAJEN: 'Omega-6, Omega-9, B 12 Ve B6 İçeriyor!'
Bağışıklığı zayıf kişilerde 100 kat daha fazla! Bu hastalığa dikkat! İlk bulgu...
-
BARDAK BARDAK İÇMEYİN! Kimine göre şifa kimine göre zehir! Karaciğeri ve böbrekleri iflas ettiriyor
El, ayak, ağız hastalığı yetişkinlerde de görülebilir! Semptomları hafifletmek için pratik yöntemler