Kalsiyum Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir? Kalsiyum Eksikliği Hangi Hastalıklara Neden Olur?
Farklı nedenlerden dolayı yaşanan kalsiyum eksikliği bazı sorunlara yol açmaktadır. İnsan vücudunda ciddi oranda kalsiyum bulunmaktadır. Buna rağmen kişide kalsiyum eksikliği bulunuyorsa mutlaka doktor kontrolü dahilinde alınmalıdır.
Kalsiyum Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?
Kalsiyumu besin yolu ile veya takviye ile alınmaktadır. Kaslarda, kemiklerde, dişlerde, kanın pıhtılaşmasında, metabolizma çalışmasında etkisi büyüktür. Vücudun farklı nedenlerden ötürü kalsiyumu almaması sonucunda bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Kalsiyum eksikliğinde kemik erimesi, raşitizm, osteomalazi gibi hastalıklar ortaya çıkabilir. Aynı zamanda bu mineralin yokluğu depresyona da yol açabilir.
Kalsiyum Eksikliği Hangi Hastalıklara Neden Olur?
Kalsiyum eksikliği durumunda vücutta yorgunluk ve halsizlik meydana gelir. Kaslara sık sık kramp girebilir. Kalp atışlarında ritim düzensizliği yaşanabilir. Kalsiyum eksikliği iştah kaybına, dişlerde çürümelere ve tansiyon problemlerine yol açabilir. Kişide kalsiyum eksikliği yaşanmaya başlandığı ilk zamanlarda belirtiler olmaz. Ancak belli bir süre geçtikten sonra kişide bazı belirtiler yaşanmaya başlar.
Kalsiyum Eksikliği Belirtileri
Her kişinin bünyesi bir birinden çok farklıdır. Kalsiyum eksikliğinde de yaşanan belirtiler kişiden kişiye değişecektir. Ancak en sık rastlanan belirtiler şunlar:
- Tırnakta renk değişimi
- İştahsızlık
- Uykusuzluk
- Saç dökülmesi
- Kas krampları
- Cilt kuruluğu
Uzun süre devam eden kalsiyum eksiliği ihmal edilmemeli ve doktor kontrolü dahilinde tedavi edilmelidir. Yukarıdaki belirtilerden biri veya bir kaçı meydana geldiyse doktora danışmada fayda olacaktır. Çünkü kalsiyum eksikliği belli bir süre kendini belli etmez. Aynı zamanda küçük belirtiler ise gözden kaçabilir.
Kalsiyum Eksikliği Neden Meydana Gelir?
Çok sayıda kişi kalsiyum eksikliği yaşayabilir. Kalsiyum en çok kemiklerde ve dişlerde depolanır. Bu yüzden kalsiyum eksikliği ortaya çıktığında en çok kemik ve dişler etkilenmeye başlar. Kalsiyum eksikliğine neden olabilecek belli başlı durumlar vardır.
Çok uzun zaman kalsiyum almamak, böbrek yetmezliği, genetik faktörler, menopoz, çölyak hastalığı gibi durumlar kalsiyum eksikliğine neden olabilir. Bunun yanı sıra ishal kabızlık, yoğun egzersizler, aşırı kafein ve alkol tüketimi, kanser ve bazı enfeksiyonlar da kalsiyum eksikliğinde rol oynamaktadır.
Kalsiyum Eksikliğinde Tedaviler
Kalsiyum eksikliği yaşayan kişiler yemek düzenlerini değiştirmeliler. Diyetlerine daha çok kalsiyum içeren yiyecekler eklenmeli. Doktor tavsiyesi ile takviyeler alınmalı. Kalsiyum içeren birçok gıda bulunuyor. Tedavideki başarıyı arttırmak için bazı besinleri daha fazla tüketmek gerekir.
Bunlar yumurta, süt ürünleri, ıspanak, lahana, brokoli, badem, incir, fasulye, fıstık, susam gibi besinlerdir. Yine portakal, kabuklu yemişler, kereviz besinleri de oldukça faydalıdır.
Bedende dengeyi sağlamak çok önemlidir. Kalsiyum eksikliğinde meydana gelebilecek hastalıklar mevcut olduğu gibi fazlası da vücudu bozacaktır. Fazla kalsiyum böbrekleri olumsuz etkileyebilir. Aynı zamanda kalp ve damar hastalıkların oluşumuna da zemin hazırlayacaktır.
Günlük olarak 1000 mg ile 1300 mg arasında kalsiyum miktarı alınmalıdır. Bunun fazlası ciddi anlamda riskler oluşturacaktır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kötü anıları sildirmek artık mümkün
Yenidoğan Gelişiminde Gizli Risk: B12 Eksikliği
Acil Servislere Başvurular Arttı! Ardında Bu Hastalık Var... Uzman İsimden Salgın Uyarısı
Elleriniz Sürekli Üşüyorsa Dikkat! Bu Hastalığın Habercisi Olabilir
-
Bu Diyetler Ölüme Götürüyor! Yanlış Bitki Çayları, Karışımlar... Kilo Vereyim Derken Canınızdan Olmayın