hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kalça ve diz ağrısında PRP ve kök hücre uygulaması nasıl yapılır?

    Kalça ve diz ağrısında PRP ve kök hücre uygulaması nasıl yapılır
    expand

    Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, sıklıkla karşılaşılan kalça ve diz ağrısı problemlerinin tedavisinde tercih edilen PRP ve kök hücre uygulamasının tüm detaylarıyla sizler için anlatıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kalça ve diz kireçlenmesi, eklemdeki kemikleri kaplayan kıkırdaklı yapının çeşitli nedenlerle aşınması ve yıpranmasının, altındaki kemiğin deforme olmasına neden olmasının tıbbi adıdır.

    55 yaş ve üzeri kişilerde kalça kireçlenmesi olduğunda bir yaş grubu hastalığı olarak değerlendirilir ancak doğuştan kalça çıkığı ve sonrasında kalça çıkığı olan hastalarda daha erken yaşlarda karşılaşılabilir.
    Kalça ve diz kireçlenmesinin en belirgin belirtileri ağrı ve bölgeyi tam olarak hareket ettirememektir. Hastalık öncelikle bacakların ve kalça eklemlerinin yetersiz kullanımı şeklinde zamanla devam eden ağrı ile karakterizedir. Benzer belirtiler yaşıyorsanız; kalça veya diz kireçlenmeleriniz olabilir. Tedavisi ise PRP yöntemi ve kök hücre yöntemleri ile mümkündür.

    Özellikle, diz ağrısının PRP ile tedavisi genellikle ilk tercihtir. Kan damarlarında yaraları ve ağrıları iyileştiren hücreler vardır. Diz ekleminde bu hücrelerin yetersiz sayıda olması nedeniyle iyileşme süreci zorlaşır. Bu nedenle PRP yöntemi kullanılarak iyileşen kan hücreleri direkt olarak dizdeki kusurlu bölgeye enjekte edilir ve kısa süre içerisinde tedavi edilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    PRP ile ağrılara uzun süreli çözüm

    PRP yöntemi diğer bir deyişle trombositten zengin plazmadır. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan trombositler aktive edilince iyileştirici proteinler salgılarlar. Bu sayede hasarlı dokular iyileşip yenilenmeye başlarlar. PRP tedavisinde kullanılan trombositler hastaların kendi kanlarından alınan numunelerinden ayrıştırılarak elde edilir ve kişilerin ağrı duydukları bölgelere enjekte edilir. Bu yöntem sayesinde dokular iyileşerek kendilerini yeniler.

    Bu tedavi yöntemi sayesinde birden çok hastalık ve hastalıkların getirdiği ağrılar ortadan kaldırılabilir. Genellikle PRP ile tedavi edilmesi uygun olan hastalıklar ise; kalça ve diz ağrısına sebep olan hastalıklar, omuz ağrısı, tenisçi – golfçu dirseği, ön çapraz bağ yaralanması ve ağrı şikayetleri, topuk dikenidir.

    PRP ile tedavi yöntemi mutlaka alanında uzman hekim ve tecrübeli ekibi tarafından gerçekleştirilmelidir.

    Hasta işlem sonrasındaki 3 ay veya 6 ay ardından doktor tarafından tekrar değerlendirilir. İhtiyaç halinde işlem tekrar edilir. Genellikle ilk uygulamadan sonra hastalarda iyileşme gözle görülür şekilde belli olur. Yöntemin başarı oranı ise yüzde 80 ila 85 arasındadır. PRP yönteminde kullanılan etken madde kişinin kendi kanı olduğu için hiçbir yan etkisi yoktur. İşlem yapılan bölgede oluşan kızarıklık ve şişlik müdahaleye gerek duyulmadan kendiliğinden geçecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kalça ve diz ağrısına kök hücre ile çözüm

    Kök hücreler vücudumuzda henüz dönüşmemiş, tüm organları ve dokuları oluşturan ana hücrelerdir. Doğumdan itibaren kök hücrelerimiz mevcut vücut yapımıza ulaşana kadar olan süreci tamamlar. Aktive edilmiş kemik iliği veya yağ kaynaklı mezenkimal kök hücreler, uygulama alanında biyoterapötik tepkileri başlatır. Hasarlı dokuda onarım ve yeni doku oluşumunu sağlarlar ve bir tür yara iyileşmesi görevi görürler.
    Kök hücre tedavisinin fayda sağladığı hastalıkların başında; bozulmuş doku ve fonksiyonlara bağlı ağrılar gelir. Bu ağrıları özellikle diz ağrısı ve kalça ağrısı olarak sıralamak mümkündür. Ağrıların arka planında çoğu kez eklem aşınmaları ya da sinir hasarları gibi sağlık problemlerine rastlanabilir. Kök hücre tedavisi ise bozulmuş olan bu yapıları, yine vücudun kendi hücreleriyle onararak yenilenmeleri sağlanır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tedaviden sonra hastanın hissedebildiği ilk etkiye yaklaşık 1 ay sonra ulaşılırken, iyileşme süreci ilk 2-3 ayda güçlü bir etki gösterir ve 6. ayda yavaş yavaş görevi tamamlar. Tedaviden sonraki 21 gün özellikle önemlidir. Bu işlem sırasında kalça ve diz eklemine yük bindirmeden mümkün olduğunca dinlenmeye çalışılmalıdır. Bu dinlenme süresi, kök hücre tedavisinden en yüksek kür oranını elde etmek için önemlidir.

    Kök hücre ile kişiye özel tedavi mümkün

    Yağ dokusu kök hücrelerden zengin dokulardan biridir. Bu işlem, ameliyathane şartlarında röntgen cihazı desteğiyle görülerek yapılmaktadır. Çıkarılan yağ dokusu özel olarak işlenir ve içindeki kök hücreler izole edilir. Bu işlem yaklaşık 1-2 saat sürer. Hazırlanan kök hücreler dizin ve kalçanın hasar gördüğü ve hücrelerin iyileşmesi beklenen yerler verilir. Kıkırdak hasarı durumunda, kök hücrelerin sadece hasarlı bölgede hareket etmesini ve ekleme yayılmamasını sağlamak kollajen veya hyalüronik asit bazlı taşıyıcılar ile hedeflenebilir. Kök hücreler vücudun kendi hücreleri olduğu için tedavinin amacı dokunun kendisini iyileştirmek ve yenilemektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kök hücre ve PRP tedavileri arasındaki farklar

    PRP ve kök hücreler farklı kaynaklardan gelir. PRP kanınızdan ayrılan trombositlerden yapılır. Burada büyüme ve iyileştirme faktörleri bulunur, tedavinizde kullanılmak amacıyla bu faktörler kullanılır. Kök hücreler, vücudunuzun farklı bölümleri (yağdan gelen kök hücreler) ve amniyotik kaynaklar dahil olmak üzere çeşitli olası kaynaklardan gelebilir. Yetişkin kök hücreler vücudunuzun birçok yerinde bulunur. Ancak kök hücre tedavisi gerektiğinde bu hücreler genellikle vücut yağından ve kemik iliğinden elde edilir. Yağlı bölgeden hücreler vücut dışın alınır özel işlemlerden geçirilerek diz ve kalça için uygun kök hücreleri ayrıştırılarak bölgeye uygulanır.

    PRP ve kök hücre fark etmeksizin hangi yönteminin uygulanacağına mutlaka alanında uzman hekim karar vermelidir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow