Kabızlığa ne iyi gelir? Kabızlık nasıl geçer? Kabızı geçirecek yiyecekler
Günümüzde en sık rastlanan sağlık sorunlarının başında kabızlık geliyor. Bağırsaklar eski faaliyetlerini yerine getiremez ve yavaşlamaya başlar. Bununla birlikte dışkıda sertleşme görülür. Başta sağlıksız beslenme olmak üzere birçok faktör bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olabilir. Sizin için Kabızlığı geçiren yiyecekler ve egzersizleri derledik.
Konstipasyon adıyla da bilinen kabızlık aynı zamanda birçok hastalığa doğrudan ya da dolaylı olarak etki edebilir. Uzun sürer ve kronik hale gelirse mutlaka bir uzmandan yardım alınmalı ve muayene olunmalıdır.
Kabızlığa Ne İyi Gelir?
1- Günde en az 2 litre su tüketilmeli: Doktorlar ve beslenme uzmanlarının ortak görüşüyle günde en az iki litre su tüketmek birçok hastalığı önlüyor. Bu hastalıkların başında ise kabızlık gelmektedir. Su, bağırsak hareketlerini düzenler ve vücudun çok daha dengeli çalışmasını sağlar. Bedeni sıvı ihtiyacı meyve suyu ve asitli içeceklerle değil su tüketilerek karşılanmalıdır.
2- Süt tüketimi en aza indirilmeli: Süt birçok açıdan insan sağlığına faydalı olsa da aşırı tüketildiği takdirde kabızlığa doğrudan doğruya etki eder. Özellikle organik ve taze olmayan sütler hem çocuklarda hem de yetişkinlerde bu hastalığın ortaya çıkmasında kilit rol oynuyor. Mümkün olduğunca organik olan ve laktoz içermeyen süt tüketimine ağırlık verilmelidir.
3- Akşam yemeklerinden sonra bitki çayı içilmeli: Rezene başta olmak üzere birçok bitki çayı günde bir veya iki fincan tüketildiği takdirde bağırsakların çalışma hızını arttırmaktadır. Hazımsızlık ve midede şişkinlik şikayetlerini azaltan bitki çayları kabızlık riskini de en aza indirgiyor. Limonla birlikte içilmesi önerilen zencefil çayı ve ekinezya da mide ve bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesinde etkilidir. Bitki çayları akşam yemeklerinden en erken bir saat sonra içilmelidir. İçerisine tatlandırıcı olarak beyaz şeker yerine bal ilave edilebilir.
Kabızlık Nasıl Geçer?
1- Günlük yürüyüş yapılmalı: Özellikle elli yaşından sonra vücutla birlikte bağırsaklar da yavaşlamaya başlar. Bunun önüne geçmek için günlük olarak 30 dakika - 1 saat aralığında yürüyüş yapılması öneriliyor. Hafif tempoda yapılan yürüyüşler vücudun ısınmasını ve başta mide olmak üzere tüm organların çok daha sağlıklı olmasını sağlar.
2- Evde ya da spor salonunda egzersiz yapılmalı: Günde on - on beş dakika kadar küçük egzersiz hareketleri yapmak kabızlık riskini %70 oranında azaltıyor. Bu hareketler hem ev ortamında hem de spor salonunda yapılabilir. Öne eğilip kalkma ve mekik karın bölgesini çalıştırdığı için dolaylı olarak bağırsaklara da yarar sağlar.
Kabzı Geçirecek Yiyecekler Neler?
1- Elma: Mineral ve vitamin açısından son derece zengin olan elma kabızlığı geçiren meyvelerin başında geliyor. Bunda en önemli nokta elmanın aç karnına ve kabuğuyla birlikte yenilmesidir. Elma kabuklarından yüksek oranda bulunan lif, özellikle çocukların kabız olma riskini ortadan kaldırıyor.
2- Ispanak: Demir dışında kalsiyum ve B vitamini deposu olarak tanımlanan ıspanak kabızlığı hızlı bir şekilde geçiren bir sebze türüdür. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve metabolizmayı hızlandıran ıspanak, kabızlık başta olmak üzere birçok hastalığa karşı vücut direncini arttırıyor. Ispanak yoğurtsuz yenildiği takdirde çok daha faydalı olduğu için bu şekilde tüketilmesine özen gösterilmelidir.
3- Üzüm: En sulu meyvelerden biri olan üzüm, vücudun sıvı ihtiyacının büyük kısmını karşılar. Bu sayede vücudun yeteri kadar sıvı alamamasına bağlı olarak ortaya çıkan kabızlığın önüne geçer.
Kabız Olmamak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bu alanda yapılan araştırmalar birçok farklı faktörün kabızlığa neden olduğunu ortaya çıkarmıştır. Uyku düzensizliği ya da az uyumak vücudun dengesini tamamen bozduğu için birçok hastalığın habercisi olabileceği gibi kabızlığa da doğrudan neden olabilir. Uyku düzeni ile birlikte dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan bir diğeri beslenme alışkanlıklarıdır. Kahvaltı öğünü geçiştirilmemeli, peynir, zeytin, domates gibi gıdalardan protein ihtiyacı karşılanmalıdır.
Eldeki bulgular stres ve kaygı bozuklukları da kabızlığın nedenleri arasında gösteriliyor. Mümkün olduğunca stresten uzak durulmalıdır. Hareketsiz bir yaşam tarzını benimseyen kişiler de alışkanlıklarını değiştirmeli, günde minimum yarım saat yürümelidir. Haftada en az iki gün spor yapmak da uzman hekimler tarafından sıklıkla tavsiye ediliyor. Lif ağırlıklı beslenmeye ağırlık verilmeli, fast-food tarzı yiyecekleri aşırı tüketmekten kaçınılmalıdır. Sık sık kabız olan kişiler ise pilav ve makarna türü yemeklerin sebze ağırlıklı beslenmelidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kainat Güzellik Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden Ayliz Duman'ın eski hali ortaya çıktı! Meğer böyle 2 yılda 30 kilo vermiş!
One Tree Hill'in yıldızı Paul Teal hayatını kaybetti! SESSİZ KATİL! Toplam 117.139 kanser olgusunun 2.507'si...
3 yıl erken yaşlandırıyor! Uyku sorunu olanlara kötü haber
Sonbaharda metabolizmayı ateşleyecek öneriler! Kilo artışını bu adımlarla engellemek mümkün
Araştırma: Kuruyemişler kalp ve damar sağlığını koruyor