Kabakulak nedir? Kabakulak nasıl geçer? Kabakulak nasıl bulaşır?

Kabakulak, çocukları en çok etkileyen tükürük bezlerinin son derece bulaşıcı bir virüs enfeksiyonudur. Belirtileri içerisinde en belirgin olanı kabakulak parotis (tükürük) bezinin şişmesidir.
Kabakulak yayılımını azaltmak için, MMR ( kızamık, kabakulak ve kızamıkçık) aşısı virüse karşı bağışıklık kazandırmak için sıklıkla erken yaşta yapılır. Son derece bulaşıcıdır. Kabakulak virüsü hastalarının yaklaşık yüzde 20'si belirti göstermez. Kabakulakta antiviral tedavi yoktur; sadece belirtiler üzerinden tedavi edilebilir.
Kabakulak belirtileri neler?
Kabakulak belirtileri genellikle kabakulak virüsü ile enfekte olduktan 14 ila 25 gün sonra ortaya çıkar (bu gecikme inkübasyon süresi olarak bilinir). En çok bilinen belirtiler:
- Protis (tükürük) bezlerinin şişmesi
- Baş ağrısı
- Kuru ağız
- Hafif karın ağrısı
- Yorgun hissetmek
- İştah kaybı
- Vücut sıcaklığının 38 dereceden fazla olması
Kabakulak hastalığı için ne zaman tedavi alınması gerekir
Enfeksiyon genellikle ciddi olmamakla birlikte kabakulak, glandüler ateş ve bademcik iltihabı gibi diğer daha ciddi enfeksiyonlarla benzer semptomlara sahiptir. Kabakulak hastalığına dair herhangi bir şüpheden doktora görünmek her zaman en iyisidir, böylelikle kabakulak teşhisini doğrulayabilir.
Mevcut tedavi, belirtileri ancak enfeksiyon seyredinceye ve vücut soğuk algınlığı gibi bir bağışıklık kazanana kadar rahatlatmaya yardımcı olabilir. Çoğu durumda, insanlar 2 hafta içinde kabakulaktan iyileşir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SAÇ DÖKÜLMESİ, KEPEK, KAŞINTI KABUSUNUZ OLMASIN! Kıl köklerini coşturuyor, saçlara parlaklık sağlıyor! '1 damlası yetiyor!'
Hızlı yaşlanmanın en büyük sebebi! Ağzınıza giren her lokmaya dikkat...
Günde 6 saatten az uyumak kanser riskini artırabilir
Deprem yalnızca fiziksel değil, psikolojik bir travmadır
Ömür boyu sağlıklı dişlerin sırrı!