İshal Yapan Şeyler Nelerdir? Hızlı İshal Yapan Yiyecekler Ve İçecekler Nelerdir?
İshal, kabızlık ile birlikte en sık görülen sindirim sistemi bozukluklarından biridir. Daha az su tüketildiği için kış mevsiminde görülme riski diğer mevsimlere oranla çok daha fazladır. Yanlış beslenme alışkanlıkları ve düzenli olarak kullanılan bazı ilaçlar da ishale neden olabilir. Bununla birlikte bağırsak enfeksiyonları ve tiroid bezi hastalıkları da hem akut hem de kronik ishalin başlıca nedenleri arasında yer almaktadır.
İshal Yapan Şeyler Nelerdir?
Birçok yiyecek ve içecek sindirim sisteminin bozulmasına ve ishale neden olabilir. Bunun dışında hem çevresel hem de genetik faktörler, kısa ya da uzun süreli ishale yol açabilir.
1- Gıda alerjileri:
Bağışıklık sistemi bazı gıdaları tehdit olarak algılayıp savunma mekanizmasını devreye sokabilir. Vücudun bu ani direnci karşısında alerjik reaksiyonlar ortaya çıkar ve hem sindirim hem de dolaşım sistemi eski işlevlerini yerine getirememeye başlar.
Ciltte kızarıklık, tahriş ve sürekli kaşınma ihtiyacı erken belirtiler arasında yer alır. Sıvı dışkılama ve karın ağrısı ise gıda alerjisi teşhisi konmuş kişilerin yaklaşık %60'ında görüşür.
2- Antibiyotik kullanımı:
Özellikle bağışıklık sistemi zayıf ve vücut direnci düşük kişilerde antibiyotikler, sindirim sisteminin bozulmasına neden olur. Bazı ilaçların yan etkileri arasında da mide bulantısı, kusma ve halsizlik görülür. Bu semptomları gösteren hastaların antibiyotik kullanımını kesmesi ve hemen tedavi altına alınması gerekir.
3- İshale neden olan diğer etkenler:
Laktoz alerjisi, bağırsakların düzensiz çalışmasına ve ishale neden olur. Laktoz intoleransı nedeniyle sütün tam olarak sindirilememesi, midedeki asidin artmasına ve gaza neden olur. Bunun sonucunda hasta, sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyar.
Hızlı İshal Yapan Yiyecekler ve İçecekler Nelerdir?
İshal Yapan Yiyecekler:
1- Aşırı baharatlı yiyecekler:
Yemeklerine aşırı miktarda kimyon, nane ve pul biber atan kişilerin ishale yakalanma riski diğerlerine oranla 3 kat daha fazladır. Bunun nedeni bu tür keskin baharatların midenin asit dengesini bozmasıdır. Asit seviyesi olması gerekenden çok daha fazla olan mide fonksiyonlarını yerine getiremez. Bu da ishal semptomlarının ortaya çıkmasına neden olur.
2- Patates kızartması ve diğer yağlı gıdalar:
Ay çiçek ya da riviera yağıyla pişirilen patates kızartması, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde sindirim sistemi bozukluklarına yol açabilir. Bu tür semptomları gösteren kişilerin yiyeceklerini zeytin yağı ile tüketilmesi önerilmektedir.
Bunun dışında fast- food türündeki gıdalar da donmuş yağ ile pişirildiği için sağlıksızdır. Hamburger başta olmak üzere fast- food türündeki birçok yiyecek, midedeki kasların kasılmalarına ve fazla dışkılamaya yol açar.
3- Baklagiller:
Baklagiller vücut için faydalı yiyecekler olsa da her gıda da olduğu gibi baklagillerin fazla tüketilmesi de çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle kuru fasulye, nohut ve barbunyanın haftada en fazla birer kez tüketilmesine dikkat edilmelidir.
4- Turunçgiller:
Yemekten hemen sonra mandalina, portakal ve greyfurt gibi turunçgilleri fazla tüketmek, bağırsak ağrısına ve hazımsızlığa neden olabilir.
İshal Yapan İçecekler:
1- Süt:
Birkaç yudum süt içmek mide ağrısına ve hazımsızlığa iyi gelir. Ancak fazla süt tüketmek, hem laktoz intoleransına hem de ishale yol açabilir. Bu nedenle özellikle yaz aylarında soğuk süt tüketmekten kaçınılmalı ve laktoz içermeyen sütlerden tüketmeye özen gösterilmelidir.
2- Zararlı Alışkanlıklar:
Alkol, mide dışında, ince ve kalın bağırsağa da zarar verir. Florası bozulan bağırsaklar işlevlerini eskisi gibi yerine getiremez ve bunun neticesinde su emme özelliğini yitirir. Sigara ise gastrit ve ülser gibi mide hastalıklarına neden olur. Gastrit ve ülser hastalarının ishal olma riski çok daha yüksektir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
EL AYAK AĞIZ HASTALIĞI VAKALARI ARTTI, HASTANELER DOLDU TAŞTI! Ateş, boğaz ağrısı, iştah kaybı, lezyonlar... Bu belirtiler varsa dikkat!
1 aydan uzun süren yorgunluğa dikkat! Ciddi hastalıkların sinyali olabilir: Tiroid, anemi, insülin direnci... Bahar yorgunluğu ile karıştırılan 6 hastalık
Gününü bilgisayar karşısında geçirenlerde bel eğriliği riski yüksek
Covid-19'dan daha hızlı bulaşıyor! Vakalar arttı, uzmanlar uyardı: Salgın olabilir! Kızamık ve boğmaca...
AKCİĞER SÖNMESİ RİSKİNİ 20 KAT ARTIRIYOR! Ani başlayan bu 3 belirtiye dikkat... Sigara akciğerleri işte böyle bitiriyor