İş yerinde performansı arttırmak için bunları yiyin
İş yerinde metabolizmayı sürekli hızlı çalışır konumda tutabilmenin, yüksek performanslı çalışabilmenin hatta istenmeyen kiloları verebilmenin mümkün olduğunu söyleyen Diyetisyen Neslihan Aktepe, iş yerinde verimliliği beslenme ile arttırmanın zor olmadığını beliritti.
Diyetisyen Neslihan Aktepe'nin konu ile ilgili yaptığı açıklama şöyle:
Bu yazı, çalışıyorum ve iş yerinde diyet yapamıyorum diyenlere gelsin. İş yerinde hareketsiz, halsiz, özellikle öğleden sonra uyuklayan, performansı düşük, dikkat dağınıklığı yaşayan ve tartıda sürekli kilo artışı yaşayan bir çalışansanız artık çanlar çalıyor demektir. Mutlaka yeterli ve dengeli beslenebileceğiniz, iş performansınızı da arttırabileceğiniz bir diyeti uygulamaya başlamalısınız.
Metabolizma için harcanan enerji vücut enerjisinin yaklaşık yüzde 70-80'ini oluşturur. İhtiyacımız olan kalori miktarının %20'ye yakını beyin metabolizması için harcanıyor. İş yerinde metabolizmamızı sürekli hızlı çalışır konumda tutabilmek, yüksek performanslı çalışabilmek hatta istenmeyen kiloları verebilmekte mümkündür.
Nasıl mı?
Güne evde veya iş yerinde yapabileceğiniz güçlü güzel bir kahvaltı ile başlayın.
Kahvaltı:
1: Yulaf + süt/yoğurt + meyve + ceviz/badem karışımı
2: Yağsız omlet + bol limonlu yeşillik + 1 dilim tam tahıl ekmeği
3: Tam taneli ekmeğe yağsız peynirli tost ve bol yeşillik
Seçenekler daha da çoğaltılabilir. Kahvaltı sizi tok tutar, yağ yakımınızı hızlandırır ve iş performansınızı arttırır.
Öğle:
Yağsız et ızgara + bol salata + ayran/cacık
Tüketerek öğleden sonra acıkma riskinizi azaltın. Ayrıca yağ yakımınız da sporcu misali hızlanacaktır.
Ara öğün:
1: Taze meyve + süt/süt ürünleri
2: Kefir + ceviz/çiğ badem
3: Yağsız peynirli tost
Duruma göre 1 veya 2 ara öğün yaparak akşam yemeğine çok aç gitmeyin. Ara öğün yapmayanlar akşam yemeğinde 1 tabak yerine 2 tabak yemek yerler. Yemekten sonra aşırı artan insülin seviyesi nedeni ile kan şekeri tekrar normal seviyenin altına düşer. Bu kısır döngüde sizin akşam yemeğinden sonra göz kapaklarınızın ağırlaşmasına, otururken uyuklamaya, sürekli atıştırmanıza ve vücudunuzun yağlanmasına neden olur.
Akşam:
1: Hafif bir peynirli salata
2: Haşlanmış kurubaklagilli salata + ayran
3: Az yağlı pişmiş sebze yemeği + ekmek + yoğurt vs.
Gece öğünü:
Bu öğünü özellikle gece geç yatanlara öneririm. Çünkü gece kaçta yediğinizden çok, yedikten kaç saat sonra uyuduğunuz önemlidir. Elbette ki saat 22.00 den sonra yenmemesi vücudumuzun yağlanma riskini azaltacağı gibi, kalp ve mide şikâyetlerini de azaltacaktır.
İş yerinde konsantrasyonunuz azaldı ve bir türlü kendinizi işe veremiyorsanız hemen en son ne zaman su içtiğinizi hatırlamaya çalışın. Eminim çok uzun bir zaman olmuştur suyunuzu içmeyeli. Beynimizin nerede ise %90 ı su olduğu için mutlaka 2-2,5 lt su içmeye dikkat etmeliyiz. Konsantrasyon kaybı yaşadığınızda 1-2 bardak su içerek 15-20 dakika bekleyip görün nasıl canlanıyorsunuz.
İş yerinde performansı arttırabilmek için yemekhane de pirinç pilavı yerine bulgur/karabuğday/kinoa gibi besinler, beyaz ekmek yerine mutlaka tam taneli ekmekler çıkması konusunda ısrarcı olun.
Tuzluk ve şekerliğin her yerde olmaması konusunda etrafınızı bilinçlendirin. Şeker yerine doğal tatlandırıcılar bulundurun.
İş yerinde performansı arttırmanın en güzel yöntemlerinden birisi de öğle tatilinde yapacağınız hafif tempolu yürüyüş olacaktır. Daha da şanslı olup, iş yerinde spor salonu olanlar mutlaka bunu değerlendirsin derim.
Gördüğünüz gibi iş yerinde verimliliği beslenme ile arttırmak o kadar da zor değil. Beslenme ile performansınızı arttırarak en iyi maaş zammını siz alabilirsiniz.
Bir ömür boyu sağlıklı ve fit kalın.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Salgınlar kapıda: Meğer bu yaş grubu daha çok etkileniyormuş! Uzman uyardı
GRİP, NEZLE VE SOĞUK ALGINLIĞINA ŞİFA OLUYOR! Adeta doğal şeker ilacı! Bağışıklığı güçlendiriyor, yorgunluğu önlüyor
ZEHİR GİBİ BİR HAFIZANIN SIRRI! İbn-i Sina'nın şifa reçetesi: Unutkanlığı gideriyor, bağışıklığı güçlendiriyor
Türkiye'de her 7 kişiden 1'inde bu hastalık var! Çoğu kişi farkında bile değil... "Organ kayıplarına ve hayati risklere yol açabilir"
Hava sıcaklıkları 10 derece birden düşecek! Ani sıcaklık değişimine dikkat! Damar tıkanıklığı ve kalp krizini tetikliyor