İnsanlar mizah duygusunu 23 yaşında kaybetmeye başlıyor
California'daki Stanford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, mizah anlayışımızın ne zaman yok olmaya başladığını ortaya çıkardı. Görünen o ki 23 yaşına geldiğimizde daha az gülmeye başlıyoruz. Araştırmanın sonuçları "Humour, Seriously" kitabında yayınlandı.
Stanford Lisansüstü İşletme Fakültesi'nden 2 psikoloji profesörü, mizah anlayışımızın ne zaman kaybolmaya başladığını inceledi. Humour, Seriously isimli kitapta yayınlanan araştırmada 166 farklı ülkeden 1,4 milyon kişinin günde kaç kez güldüğünü ölçen bir ankete yer verildi.
İki araştırmacı da insanların gülme sayısının azaldığı yaş ortalamasının 23 olduğunu keşfetti. Araştırmacılar Jennifer Aaker ve Naomi Bagdonas, bu durumun iş dünyasına girmekten kaynaklanabileceğini düşünmeye başladı.
Independent Türkçe'nin haberine göre, kitapta bu durum "Büyüyoruz, işgücüne katılıyoruz ve aniden 'ciddi ve önemli kimseler' oluveriyoruz, gülüşü kravat ve pantolonlarla değiştiriyoruz" diye işlendi.
Araştırmaları, 4 yaşındaki bir çocuğun günde yaklaşık 300 defa güldüğünü, 40 yaşındaki ortalama bir yetişkininse 10 haftalık bir süreçte 300 kez güldüğünü ortaya çıkardı.
Araştırmacılar mizahın doğru bir şekilde kullanıldığı zaman kurumsal bir güç yaratabileceğini öne sürüyor.