İç Kanama Nedir, Neden Olur? İç Kanama Belirtileri Nelerdir, Kaç Saatte Belli Olur?
İç kanama, vücudun iç kısımlarında meydana gelen hayati önem taşıyan bir sorundur. Kas eklemlerinde, beyinde, midede veya diğer organlarda çıkmasından dolayı hayati sorunlara neden olabilir.
İç Kanama Nedir?
İç kanama vücudun bazı yerlerinde meydana gelen kanama türüdür. İç kanamayı tehlikeli duruma getiren, hasar aldığında hayati sorunlara yol açabilecek çeşitli organlarda meydana geliyor olmasıdır. İç kanama, kalp ve beyin gibi çok önemli organlarda olabildiği gibi mide veya kas eklemlerinde ortaya çıkabilir. Tüm çeşitleri erken müdahale gerektirir. Erken müdahale şansı olmazsa, hayatın risk altına girebileceği söylenebilir.
İç Kanama Neden Olur?
İç kanamanın pek çok sebebi olabilir. Fakat sadece bir sebebe bağlamak veya kesin nedenini söylemek mümkün değildir. İç kanamanın kesin nedeni için uzman hekimlerin kararları gereklidir.
- Beyin tümörleri,
- Travmalar ve öncesinde yaşanmış kazalar,
- Beyin damarlarında tıkanıklık ve yüksek tansiyon durumu,
- Karaciğer sirozu, kanser ve mide hastalıkları iç kanama nedenleri içerisinde yer alırlar.
- Kolon polipleri, yumurtalık kistleri ve damar bozuklukları iç kanamanın diğer nedenleri arasında gösterilir.
- Gebelikte yaşanan düşük tehlikesi ile aşırı alkol tüketimi, iç kanamayı tetikleyen diğer unsurlar arasında yer alır.
İç Kanama Belirtileri Nelerdir?
İç kanama durumlarında belirtiler çok sık değildir. Bu belirtileri ortaya çıkması net şekilde iç kanamanın olacağına işaret etmez fakat bu durumdan şüphe ediliyorsa çok dikkatli olunmalıdır.
- İç kanama öncesinde genellikle şiddetli baş ağrısı meydana gelir.
- Nefes darlığı bu rahatsızlıkla birlikte ortaya çıkan belirtilerden birisidir.
- Ayrıca göğüs ve karın bölgelerinde şiddetli ağrılar iç kanamanın belirtilerinden bazılarıdır.
- Mide bulantısı, uyuşma, kusma ve geçici görme bozuklukları iç kanamanın belirtiler içerisinde yer alırlar.
İç Kanama Kaç Saatte Belli Olur?
İç kanamanın kaç saatte belli olacağına ilişkin herhangi bir bulgu söz konusu değildir. İç kanamanın bazı evreleri vardır ilk evreler genellikle kanamanın belirtileri olarak ortaya çıkar. Sonraki aşamalarda hasta kişi komaya veya şok durumuna girer. İç kanama kişiden kişiye farklılık gösterdiğinden, tüm hastaların aynı durumu yaşadıkları söylenemez. Bunun için belirtiler görülür görülmez, uzman doktora başvurmak gerekecektir.
İç Kanama Tanısı Nasıl Konur?
İç kanama türleri farklı olduğundan teşhis aşaması da buna bağlı değişebilir. Üriner sistemde iç kanama oluyorsa bu idrarda kan ile teşhis edilebilir. Bunun yanında karın için kanamalarda kişide genellikle sersemlik, nefes darlıkları ve şiddetle gelen baş ağrılarını hisseder.
İç kanamanın ortaya çıkışını hastanın kendisi teşhis edebilirse, erken tedavi ile hasta daha kolay şekilde problemden kurtulabilir. İç kanama tanısı uzman doktorlar tarafından yapılan çeşitli muayene işlemleri ve testlerle teşhis edilebilir. Bunun yanında, kişide görülen diğer belirtilerin dilenmesi ile iç kanama teşhisi konulabilir.
İç Kanama Tedavisi Nasıl Olur?
İç kanamanın tedavisine geçilmeden önce, kanamanın hangi alanda olduğu ve ne durumda olduğu tespit edilmelidir. Tüm bunlar öğrenildikten sonra hastanın içerisinde bulunduğu duruma göre tedavi işlemi başlatılabilir. Teşhis için kan testleri, endoskopi veya anjiyo gibi teşhis yöntemlerine başvurulabilir. İç kanamanın tedavi işlemi sonrasında, hastalığın şiddetine göre tedaviye geçilir.
Tedavi ilaç yöntemi olabilir. Kişinin durumu ağırsa hemen ameliyata geçilerek iç kanama durdurulmaya çalışılır. İç kanama acil müdahale gerektirdiğinden son derece dikkat edilmelidir. Beyin veya kalp gibi hayati organlarda ortaya çıkması halinde tedavi oldukça zor olabilir.
Özellikle bu organlarda erken müdahale şansı yoksa ne yazık ki hasta çoğunlukla kaybedilebilir. Bunlar göz önüne alınarak, iç kanamada görülen belirtilere çok daha dikkatle bakmak gerekebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BU HASTALIĞA DİKKAT: Bir anda başlıyor, günlerce sürüyor! Vakalar arttı, uzmanı uyardı: İyileştikten sonraki 48 saat dışarı çıkmayın
Geçmeyen ateş, öksürük ve balgam bu hastalığın habercisi! 65 yaş üstü kişiler ve 5 yaş altı çocuklar risk altında
En belirgin belirtisi öksürük! Prof. Dr. Tevfik Özlü'den 'akut bronşit' uyarısı
Uzmanı uyardı: Genel olarak 35 yaşında başlıyor, ölüme yol açabiliyor, önleminizi alın
Türkiye, diyabet sıklığında Avrupa’da ilk sırada! Sık idrara çıkma, istemsiz kilo kaybı hastalık belirtisi olabilir