"HPV aşısı, rahim ağzı kanseri için koruyucu"
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ali Fuat Şengör, rahim ağzı kanserinin son yıllarda görülme sıklığının yükseldiğini belirterek, bu noktada koruyucu HPV aşısının yaptırılmasının önemine dikkati çekti.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ali Fuat Şengör, toplumun yapı taşlarının kadınlar olduğuna dikkat çekti.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde, kadın sağlığı noktasında bilinçlendirme ve kaliteli bir yaşam sürülmesi için bir çalışma yapmaya karar verdiklerini dile getiren Şengör, “Rahim ağzı kanseri, rahim kanseri, yumurtalık kanseri, meme kanseri gibi kadınlarımızın en çok karşılaştığı problemlerde bunları erken tanı ve teşhis yöntemiyle daha sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürmelerini istiyoruz. Amacımız kadınlarımızı bilinçlendirmek. Bu toplantıyı ilk kez yapıyoruz ve devam ettireceğiz. Yani kadınlarımız iyi olursa çocuklarımız iyi olur ve geleceğimiz iyi olur. Biz burada asıl olarak kadınların sosyal hem psikolojik hem ruhsal ve bedensel yönden sağlığına dikkat etmesi ve bu konuda gerekli uyarıları yapmak istiyoruz. Sağlıklı bir gelecek için sağlıklı bir kadın sloganıyla bu toplantıları yapıyoruz” diye konuştu.
Rahim ağzı kanseri
Son yıllarda artan bir rahim ağzı riski olduğunu dile getiren Op. Dr. Şengör, “Bunda da en büyük rahim ağzı kanserine yol açan HPV virüsü, bu virüsle ilgili HPV virüs aşısı var. HPV virüs aşısı bazı ülkelerde 8-10 yaşlarında yapılmaya başladı. Biz de bu konuda insanları bilinçlendirmek ve bu HPV aşısı, rahim ağzı, kanser tarama programlarını öneriyoruz. HPV aşısı Türkiye'de de rutin uygulamaya girerse bu hastalığın önlenmesi, rahim ağzı kanserinin önlenmesi açısından daha iyi olacak” ifadelerine yer verdi.
Etkenleri
Rahim ağzı kanserini; erken cinsel ilişki, erken evlilik, çok doğum, kürtaj, rahim içi araç kullanmanın görülme sıklığını artırabildiğine değinen Op. Dr. Şengör, “Türkiye'nin muhafazakar ve demokrat yapısından dolayı bu biraz daha az, diğer ülkelere göre ama yaklaşık rahim ağzı kanseri Türkiye'de yüzde 5 ila 8 arasında gözüküyor. Aşı yüzde yüz çözüm değil ama HPV aşısıyla beraber rahim ağzı testlerini ve yani iyi bir jinekolojik muayenenin olması şart. Ama bir koruyucu, bunu da öneriyoruz” dedi.
Erken tanı
Erken tanının önemine değinen Op. Dr. Şengör, “Kadınların sağlığını bozan sorunlar 15 ile 55 yaş arasında ortaya çıkıyor. Sadece üreme çağındaki bayanlar için değil 15 yaşından itibaren mutlaka periyodik olarak bir muayene işleminin yapılması lazım” açıklamasını yaptı.
Öte yandan Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Esra Ünal ile Op. Dr. Rıza Hakan Güralp de kadın hastalıkları konularıyla ilgili sunum gerçekleştirdi, soruları cevapladı.
Şengör, desteklerinden dolayı Kepez Belediyesi Halkla İlişkiler Daire Başkanı Selim Traş'a plaket takdim etti.
Toplantı, kadınların alanında uzman doktorlara soru sorması ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kilosu 30 TL! İçinde yok yok: Magnezyum, demir, K, C ve E vitamini… Bağışıklığı güçlendiriyor, cilt sağlığını destekliyor!
Kısa sürede 63 kilo verdi! 57 yaşındaki yaşındaki kadının zayıflama sırrı: 'Trafik ışığı sistemi kullandım!'
BEBEK GİBİ BİR CİLT! 10-15 dakika bekletmek yetiyor! Koyu cilt lekelerini silgi gibi siliyor, daha canlı bir görünüm sağlıyor
DOĞAL ANTİBİYOTİK! İbrahim Saraçoğlu uyardı: Grip ya da nezle olanlar dikkat! 1 kaşık tüketmek yetiyor! Öksürük ve balgamı söküp atıyor
Beyin Hastalıkları İle İlgili Yeni Araştırma: Depresyon, Bağımlılık Ve Epilepsi Tedavisinde Devrim Yaratacak!