Horlamaktan uyurken yorgun mu düşüyorsunuz?
Bütün gece uyduğunuz halde sabah kupkuru bir boğaz ile, yorgun ve uykusuz olarak mı kalkıyorsunuz? Neden horlarız, horlama hastalık mıdır, tedavi edilebilir mi? Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can, cevapladı.
Op. Dr. Yusuf Can'ın konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle:
Ağız ve burun arkasındaki solunum yolunda darlık oluştuğunda, uyku esnasında ortaya çıkan sese horlama denir. Dilin arkası, yumuşak damak ve küçük dilin bulunduğu kısım ile genzin birleştiği kısım kendiliğinden daralabilir. Bu kısımlar üst üste geldiğinde, uyku esnasında titreşime neden olarak horlamaya neden olur. Horlama oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Yaşın artmasıyla birlikte horlamanın ortaya çıkma ihtimali de artar. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık rastlanır.
Horlama ilişkilerde sorun yaratabilir
Horlama uykuda ve solunumda kesinti oluşturmuyorsa basit horlama olarak adlandırılır. Yorgunluk ve uykunun yeterince alınmamasının dışında sağlık açısından kişiye bir zarar vermez. Ancak özellikle ilişkilerde çiftler arasında sorunlara yol açabilir. Genellikle pozisyon değiştirildiğinde horlama kesilir. Kilo almaya bağlı olarak üst solunum yollarındaki daralma arttığı için horlama da artar. Ancak basit horlamanın da gece boyunca solunum için harcanan çaba nedeniyle vücutta yorgunluğa ve gün içinde halsizliğe ve sürekli uyku isteğine sebep olabiliyor.
Horlama tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır
Horlama tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Bunun için önce horlamanın sebepleri ve şiddeti tespit edilmelidir. Hastanın ayrıntılı bir şekilde kulak burun boğaz muayenesi yapılır. Uyku laboratuvarında gerçekleştirilen testler ile horlamanın şiddeti tespit edilir.
Eğer horlama uykuda solunum düzensizliklerine sebep olmuyorsa, öncelikle bazı basit önlemler alınarak tedavi edilmeye çalışılır. Örneğin fazla kiloların verilmesi, uyku öncesi hafif yeme ve zararlı içecek tüketmeme, doğru yastık kullanımı, nefes almayı kolaylaştıran burun bandı kullanımı gibi önlemler alınabilir. Eğer horlamanın şiddeti fazlaysa ve uyku apnesi belirtileri taşıyorsa mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bu tedaviler arasında ağız içi alet kullanılması gerekebilir. Bu özel alet dilin geriye doğru kaymasını engelleyerek ağız için boşluğunu genişlemesini sağlar. Bunun dışında duruma göre horlamaya neden olan soruna göre örneğin burun ya da geniz eti ameliyatı gibi tedaviler uygulanabilir.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can