Hızlı boy atma döneminde çocuklarda omurga eğriliğine dikkat
Skolyoz hastalığının genellikle ergenlik başlangıcındaki kız çocuklarında görüldüğünü ifade eden Omurga Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü, skolyoz hastalığında erken tanının önemine dikkat çekti.
Omurganın göğüs ve bel bölgesinde yana doğru eğrilmesi olarak tanımlanan Skolyoz, daha çok kız çocuklarında adet görmeye başlamadan hemen önce, hızlı boy atma döneminde ortaya çıkıyor. Ağırlıkla ergenlik döneminde görülen Skolyoz yani omurga eğriliği hastalığında uzmanlar, suçlunun ağır okul çantaları ya da oturuş bozukluklarının olmadığını belirtiyor. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Omurga Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü, hastalığın genelde ergenlik başlangıcındaki kız çocuklarında görüldüğünü ve oluşumunda genetik ve çevresel nedenlerin suçlandığını kaydetti. Bu dönemde verilecek olan korsenin ameliyata gidişi engelleyebileceğini belirten Şenköylü, "Erken tanı için ebeveynler, ergenlik dönemine girmek üzere olan veya ergenliğe henüz girmiş olan çocukların sırtında asimetri olup olmadığını ayda bir kontrol etmeli" dedi.
Omurganın ön-arka düzlemden bakıldığında dümdüz olduğunu ve herhangi bir dönüklüğünün bulunmadığını söyleyen Şenköylü, "Skolyoz dediğimiz rahatsızlık, ön arka planda omurganın S ya da C şeklinde olması ve beraberinde dönüklük olması durumudur" dedi. Belirtilerinin omuz asimetrisi, bel kavsinin asimetrisi ve kaburga kamburluğu olduğunu belirten Profesör Alpaslan Şenköylü, "Doğuştan olan olgularda omurlarda oluşum veya ayrılma sorunları görülebilir. Nöromuskuler olgular kas hastalıkları ya da sinirsel hastalıklara bağlı olabilir. En sık görüleni, nedeni belli olmayan tiptir" diye konuştu.
Okul çantası Skolyoz değil ağrı nedeni...
Eğri oturmanın ya da okul çantasını asimetrik taşımanın Skolyoz'a değil ama sırt ağrısına
neden olabildiğine işaret eden Şenköylü, hastalığa nasıl tanı konduğunu ise şöyle anlattı:
"Skolyozun tanısı için öne eğilme testi kullanılır. Eğer asimetri varsa Skolyoz olduğu düşünülür ama daha sağlıklı bilgi alabilmek için bir deformite cerrahına başvurmak gerekir. Skolyoz en çok ergenlik çağında 10-14 yaş aralığında görülüyor. Özellikle kız çocuklarında adet görmeye başlamadan hemen önceki hızlı boy atma döneminde ortaya çıkıyor. Bu dönemde verilecek olan korse belki ameliyata gidişi engelleyebilir. Skolyoz, önlemez ancak ilerlemesinin durdurulabilir bir hastalıktır."
İleri eğrilikte tercih edilen cerrahide, 3D teknoloji dönemi
İleri eğriliklerde yani 45 derecenin üzerinde cerrahi tedavinin önerildiğini söyleyen Şenköylü, cerrahi tedavi ve sonrası konusunda şunları kaydetti:
"Cerrahi tedavi, omurlara yerleştirilen vidalar ve bunları birleştiren çubuklarla yapılır. Skolyoz ameliyatında risk, bu işte uzmanlaşmış cerrahlar tarafından yapıldığında azalmaktadır. Ayrıca gelişen teknoloji de bu konuda biz cerrahlara önemli imkânlar sunuyor. Omurga ameliyatlarında artık vidaların doğru yerleştirilmesiyle, çevredeki hayati dokulara zarar verilmesini önlemek amacıyla üç boyutlu yazıcı teknolojisinden faydalanıyoruz. Her Skolyoz tipinin ameliyat sonrası bakımı farklıdır. İlk 2 ya da 3 gün hasta kontrollü ağrı kesme yöntemi uygulanır. Her şey olağan seyrederse ameliyat sonrası ortalama 4. günde hastaneden çıkılabilir. Hastalar ortalama 15-20 günde okula tekrar başlayabilir. Genelde ameliyat sonrasında korse kullanmaya gerek yoktur."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Saba Tümer'in zayıflama sırrı! Diyet yaparak tam 10 kilo verdi! Ödem atmak için bakın ne yapmış: 'Günde 1 litre...'
Diş çürüğü ve ağız kokusunu engelliyor! İşte o besinler
Ciltteki doğal yağları yok ederek cildi kurutuyor! Kışın en sık yapılan hata! Banyo yaparken...
Araştırma: Hava kirliliği egzamaya neden olabilir
10 yetişkinden biri KOAH hastası