hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Her 2 dakikada 1 kadın...

    Her 2 dakikada 1 kadın...
    expand

    Her 2 dakikada 1 kadın rahim ağzı kanserinden hayatını kaybediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rahim ağzı kanseri, kadınlar arasında en sık görülen 2. kanser türüdür. Dünyada her 2 dakikada bir kadın, bu kanser türü nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Her yıl 490 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı konulmaktadır. Bu da günde 1300’den fazla yeni olgu anlamına gelmektedir. Memorial Hizmet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden OP. Dr. Mehtap Şentürk Çiçek, rahim ağzı kanseri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

    Bu belirtilere dikkat!

    İlişki sonrası kanama, normal düzenin dışındaki vajinal kanamalar, genellikle kokusuz ve koyu renkli akıntı, menopoz döneminde kanama olması ve karın ağrısı rahim ağzı kanserine işaret edebilir. Rahim ağzı kanseri erken dönemde belirti vermeyebilir. Nadiren de olsa, ilerlemiş vakalarda dahi tesadüfen kanser tespit edilebilir.

    Tek eşli olmaya özen gösterilmeli

    Çok eşlilik, cinsel temasın 20 yaşından önce başlaması, viral ve bakteriyal enfeksiyonlar, fazla sayıda doğum yapmak, sigara içmek, C ve A vitamini eksikliği,  sosyoekonomik durumun düşük olması, eşin sünnetsiz olması, kortizon kullanımı, AIDS, kanser hastalığı gibi nedenlerle hastanın bağışıklık sisteminin baskıda olması, rahim ağzı kanserine zemin hazırlayan nedenler arasındadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HPV virüsüne dikkat!

    Rahim ağzı kanserine %  85 oranında HPV (Human Papilloma Virüs) adı verilen virüs neden olmaktadır.  HPV’nin yaklaşık 300 kadar tipi bulunmaktadır. HPV genital siğil oluşumuna neden olabilmektedir.

    Rahim ağzı kanserinin önlenmesinde aşı son yıllarda önem kazanmıştır. Aşı; HPV Tip 6, 11, 16, 18 neden olduğu kanser öncesi lezyonları ve genital siğilleri önlemektedir. Rahim ağzı kanseri aşısının koruma süresi 5 yıldır. Yurtdışında aşının uygulama yaşı 9-26 olarak belirtilmiştir. Örneğin 10 yaşında aşı yapılan bir kız çocuğu, 5 sene sonra muhtemelen korunmasız kalacaktır.

    Türkiye şartlarında cinsel ilişki yaşının, yurtdışına oranla daha geç olmasından dolayı bu yaş aralığı ülkemiz için değişebilir. Ancak aşının en etkin olduğu yaş aralığının ergenlik dönemi olduğu unutulmamalıdır. Özellikle bağışıklık sistemini baskılayan tedavilerin uygulandığı kişiler, kortizon kullananlar, bağışıklık sistemini zayıflatan hastalığı olanlar ve HPV açısından riskli gruplarda aşılanma önerilmektedir. Aşı hamile bayanlara önerilmezken, emzirme döneminde yapılabilir.

    Kontrollerinizi düzenli olarak yaptırın

    Unutulmaması gereken başka bir nokta ise; aşı yapılan bireylerde rahim ağzı kanseri riskinin tamamen sıfırlanmadığıdır. Bu nedenle tarama testlerine smear ve gerektiğinde rahim ağzındaki olası bazı hücre değişikliklerini saptayabilen kolposkopi ile devam edilmelidir. 6 ayda ya da yılda 1 kez kez smear takibi, aşı sonrasında da önerilmektedir. Düzenli olarak jinekolojik kontrollerini yaptıran kadınlarda, rahim ağzı kanseri çok erken evrede yakalanılıp tedavi edilebilmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow