Hemoroidal hastalık (Basur) nedir?
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Onur Bayraktar, basur olarak da adlandırılan hemoroidal hastalığın belirtileri, tanı yöntemleri ve tedavisi hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
Hemoroidler, anal kanal içerisinde yer alan damarsal yastıklardır ve her insanda bulunan, normal anatomik yapılardır. Bu yastıkların içerisindeki kan miktarı artışıyla büyüyüp, makat dışına doğru çıkmaya başladıklarında hastalık belirtileri oluşur.
Belirtileri nelerdir?
• Makatta şişlik,
• Kanama (parlak kırmızı renkte, genellikle ağrısız ve dışkılama sonrası),
• Ağrı (hemoroid yastığının içinde kan pıhtısı oluşursa daha belirgin),
• Makat etrafındaki ciltte ıslaklık ve kaşıntı.
Tanısı nasıl konulur?
Muayene genellikle tanı koymayı sağlar, ancak gerekirse kalın bağırsağın görüntülenmesini sağlayan endoskopi işlemleri (rektoskopi, rektosigmoidoskopi veya kolonoskopi) yapılmalıdır.
Hangi tedaviler uygulanır?
Başlangıç döneminde konservatif (destek) tedavi etkilidir.
• Diyette lif alımının artırılması (günlük 20-35 gram),
• Dışkılamayı kolaylaştıran ilaçlar (laksatifler),
• Oturma banyosu,
• Topikal kremler,
• Venöz tonusu artıran ilaçlar.
İlaç tedavisine yanıt vermeyen hastalarda hangi yöntemler tercih edilir?
İlaç tedavisine yanıtsız hastalara; hastalığın evresi, hastanın makat bölgesi kaslarının fonksiyonu ve geçirilmiş ameliyat hikayesi, hastanın yaşı ve cinsiyetine göre tedavi planlanır.
Skleroterapi, lastik bant ligasyonu, lazer fotokoagülasyon gibi günübirlik, ayaktan işlemler yapılabilir. Bu yöntemlerin, ağrısı ve komplikasyon oranı az ancak tekrarlama oranı cerrahi işlemlere göre daha yüksektir.
Diğer tedavi yöntemleri uygun olmayan veya başarısız olan hastalara, cerrahi tedavilerden (hemoroidektomi, stapler hemoroidopeksi, arter ligasyonu + mukopeksi vb.) hasta için uygun olanı gerçekleştirilir. Bu işlemlerden hemoroidektomi; hemoroid yastıklarının çeşitli cihazlarla çıkarılmasıdır. Stapler hemoroidopekside; hemoroidlerin damarlarını da içeren bölge çepeçevre çıkarılarak birbirine dikilir ve makat sarkması da toparlanır. Arter ligasyonu yöntemlerinde; Doppler ultrason cihazı ile hemoroidin damarları bulunarak bağlanır, bu sayede şişliklerinde sönmesi sağlanır ve ardından sarkan kısımlar da makatın içine doğru asılır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Saba Tümer'in zayıflama sırrı! Diyet yaparak tam 10 kilo verdi! Ödem atmak için bakın ne yapmış: 'Günde 1 litre...'
Diş çürüğü ve ağız kokusunu engelliyor! İşte o besinler
Ciltteki doğal yağları yok ederek cildi kurutuyor! Kışın en sık yapılan hata! Banyo yaparken...
Araştırma: Hava kirliliği egzamaya neden olabilir
10 yetişkinden biri KOAH hastası