hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hemofili hastalarına gen tedavisi başlıyor

    Hemofili hastalarına gen tedavisi başlıyor
    expand

    Hemofili Federasyonu Genel Başkanı ve Ege Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı, Hastalıkları ve Kan Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kaan Kavaklı, hemofili hastalarını ilaç kullanmaktan kurtaracak gen tedavisine 2014 yılı itibariyle başlayacaklarını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hemofili konusundaki başarılı çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Kaan Kavaklı, Türkiye'de yaklaşık 5 bin kişinin yakalandığı hastalığın tedavisiyle ilgili bilgiler verdi.

    Kısaca, 'pıhtılaşma bozukluğu yaratan bir tür kan hastalığı' olan hemofilinin tamamen genlere dayandığını dile getiren Prof. Dr. Kavaklı, "Hemofili, tamamen gen hastalığıdır. Şu anda günlük tedavide kanda mevcut ya da yetersiz faktör denilen maddeleri hastalara veriyoruz. Bu şekilde hastaların kanamalarını durduruyoruz. Tabii ki bu, geçici bir tedavi. Halbuki, gen tedavisi gerçekleşirse, kandaki bozuk gen düzeltilirse hastaların tamamen iyileşmesi söz konusu olacak" dedi.

    Prof. Dr. Kavaklı, iki yıldır ABD ve İngiltere'de insanlar üzerinde yapılan çalışmalarda bu tedavi yöntemiyle oldukça başarılı olunduğunu kaydetti.

    Prof. Dr. Kavaklı, "Biz de bu uluslararası merkezlerle bağlantıya geçerek 2014 yılında Türkiye'de, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde gen tedavisini gerçekleştirmeye başlayacağız. Sağlık Bakanlığı'ndan gerekli ruhsatı aldık. Projemizi hazırladık. Etik kurulundan gerekli izinleri alıp, hastaların da onayını aldıktan sonra gen tedavisine başlayacağız" diye konuştu.

    "Önce erişkinlerde uygulanacak"

    Prof. Dr. Kaan Kavaklı, "Başarılı olursa hastalarımız, tamamen hastalıklarından temizlenmiş olacak. Gen tedavisiyle damardan verilecek bir enjeksiyon sonrasında hastanın hastalığı tamamen iyileşecek. Türkiye'de 5 bin hemofili hastası var. Kullandıkları ilaçlar pahalı ve yurt dışından geliyor. Bu hastaların ilaç maliyeti 250 milyon TL civarında. Bu hastalarımız gen tedavisiyle tedavi edilirse, ülke ekonomisine de büyük fayda sağlanacak" diye konuştu.

    Yeni yöntemin hastalar için büyük rahatlık sağlayacağını vurgulayan Prof. Dr. Kavaklı, "İlk aşamada bu yöntem, 18'inden büyükler için uygulanacak. Kanlarında da virüs olmaması gerekiyor. Erişkinlerde başarılı olunduğu takdirde gen tedavisi çocuklar için de uygulanabilecek" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow