hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hdl Kolesterol Nedir, Kaç Olmalıdır? Hdl Kolesterol Yüksekliği Ve Düşüklüğü Neden Olur?

    Hdl Kolesterol Nedir, Kaç Olmalıdır Hdl Kolesterol Yüksekliği Ve Düşüklüğü Neden Olur
    expand

    HDL kolesterol halk arasında genellikle 'İyi Kolesterol' olarak bilinen, düşüklüğü durumlarında sorunlara neden olabilecek proteindir. Kalp rahatsızlıklarıyla mücadele eden HDL kolesterolün yüksek seviyede olması gerekmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     HDL Kolesterol Nedir?

     HDL kolesterolü iyi kolesteroldür. Görevleri arasında kötü LDL kolesterol moleküllerini karaciğere taşımak bulunur. Düşük olması durumunda ciddi sayılabilecek sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle ideal seviyede kalması gerekir. D vitamini üreticisi olan HDL kolesterolü düşüklüğü durumunda damar sorunları görülebilir. Bu durum damar sağlığı açısından zararlı olduğu gibi kalp sağlığını etkileyebilir.

     HDL Kolesterol Kaç Olmalıdır?

     HDL kolesterolünün kadınlarda en az 40 mg/dL, erkeklerde 50 mg/dL seviyesinin üzerinde olması gerekmektedir. HDL kolesterolünün bu seviyenin üzerinde olması yetmez. LDL kolesterol seviyesinin 130 mg/dL, totalin ise 200 mg/dL'nin olması gerekecektir.

     HDL Kolesterol Yüksekliği Neden Olur?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     HDL kolesterol seviyesinin normalin çok fazla üstünde olması haricinde yükselmesi herhangi bir soruna neden olmamaktadır. Damar içi daralmalar meydana geldiği durumlar, HDL kolesterolünün yükselmesine neden olarak gösterilir. Ancak nedeni hakkında kesin bilgi söz konusu değildir. HDL kolesterol seviyesinin normal yüksekliği, kalp sağlığının iyi korunduğu anlamına geldiği belirtilmektedir.

     HDL Kolesterol Düşüklüğü Neden Olur?

     HDL kolesterolü düşüklüğünde genellikle beraberinde LDL kolesterol seviyesinin yüksekliği eşlik etmektedir. Çeşitli bazı nedenlere bağlı düşüşler yaşanabilir.

    Yüksek tansiyon durumu HDL kolesterolünün düşüklüğüne neden olabilir.

    Tiroit bezinin yetersiz olması durumlarında düşüş görülebilir.

    Karaciğer ve böbreklerde rahatsızlıklara HDL düşüklüğüne yol açabilir.

    Kan yağı yüksekliği ve diyabet HDL kolesterol düşüklüğü nedenleri arasında sayılabilir.

    HDL Kolesterolü Nasıl Yükseltilir?

     HDL kolesterol seviyesinin düşmesi insan sağlığı için tehdit oluşturabilen durumdur. Bu nedenle yüksek seviyede tutulması gerekir. HDL kolesterolünü yüksekte tutmak için beslenme alışkanlığına dikkat edilmesi gerekir. Yağlı ve hazır ürünler yerine, taze ve sebze-meyve ağırlıklı beslenilmelidir. Doymuş yağ oranı yüksek olan gıdalardan uzak durulması HDL kolesterolünü yükseltmek için gereklidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     HDL Kolesterolü Düştüğüne Neler Yapılmalı?

     HDL kolesterolü düşüklüğünün anlaşılması için kan testlerinin yapılması gerekir. Tetkik sonrası uzmanların tavsiyelerine dikkat edilmelidir. Belirtilen beslenme düzenine uyulmalı, kullanılması gereken ilaçlar varsa mutlaka kullanılmalıdır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow