Havuzlarda çifte tehlike
Kimya Mühendisleri Odası Denizli Şube 2'nci Başkanı Celal Güzelyürek, yönetmeliğe uygun dezenfekte edilmemiş havuz suyu ile yanlış kullanılan havuz kimyasallarının sağlık sorunlarına neden olacağını hatırlattı. Güzelyürek, "Bu konuda yıllardır gerekli uyarıları yapıyoruz. Artık yaşanacak bir kitlesel zehirlenme, kaza değil ihmaldir" dedi.
Yaz aylarının yüzünü göstermesiyle otellerden tatil köylerine, yazlıklardan lüks sitlere ve su parklarına yüzme havuzları dolmaya başladı. Türkiye'nin neredeyse en fazla yüzme havuzunun bulunduğu Antalya'nın da bağlı olduğu Kimya Mühendisleri Odası Denizli Şube 2'nci başkanı Celal Güzelyürek, yönetmeliğe uygun dezenfekte edilmeyen yüzme havuzunun ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini söyledi. Güzelyürek, bu sorunların genellikle yüzme havuzu sularının mikrobiyolojik olarak kirlenmesi ve bununla mücadele için bilgisizce kullanılan kimyasal maddelerden kaynaklandığını dile getirdi.
Sorun çift taraflı
Her sezon yüzme havuzu sularındaki kimyasal ve mikrobiyolojik kirlenmeler nedeniyle çeşitli sağlık sorunlarının yaşandığını kaydeden Güzelyürek, "Sorun yetkililer ve ilgililer tarafından yeteri kadar tartışıldığı için gerekli önlemlerin alınmış olduğunu düşünüyoruz" dedi. Hem sağlıksız havuzların hem de yanlış kullanılan kimyasalların zehirlenmelere neden olacağını anlatan Güzelyürek, Antalya'da 2013 yılında kent merkezinde bir otelde havuz suyu kimyasallarının neden olduğu kazada birçok kişinin klor gazı zehirlenmesine maruz kaldığını, son olarak Manavgat'ta, henüz turizm sezonu başında klorla asidin teması sonucu oluşan zehirli gaz nedeniyle turist ve otel personeli 41 kişinin hastaneye kaldırıldığını hatırlattı.
Antalya kritik bölge
Bütün bu olumsuzlukların nedeni olarak yetkililerin ve havuz suyu operatörlerinin yeterli bilgiye sahip olmamasını gösteren Güzelyürek, şunları söyledi:
"Kısaca sorun, sektörün bu konuda eğitilmiş nitelikli eleman bulamamasıyla ilgili. Aslında havuz suyu operatörlüğü eğitimleri yapılmakla birlikte çok yetersiz kalmakta ve ayrıca eğitimlerle ilgili ciddi sorunlar bulunmaktadır. Bu sorunların giderilmesi için Sağlık Bakanlığı'nın havuz sularıyla ilgili yönetmeliğinde ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın havuz suyu operatörlerinin eğitimleriyle ilgili sisteminde gerekli değişikliklerin yapılması gerekmektedir. Aksi halde Antalya'da 2018 yılı için 18 milyon turist hedefini gerçekleştirme şansı azalacaktır. Türkiye'nin sahip olduğu 5 yıldızlı otel sayısının yüzde 51'i Antalya'da bulunmakta olup, havuz suları ve kimyasallarına bağlı sorunların da çoğunluğu buradaki tatil köylerinde ve otellerde yaşanmaktadır."
Artık ihmal noktasına taşındı
Oda olarak her yıl turizm sektörünün yetkililerini konu hakkında uyarmalarına rağmen artık sorunun kazadan çıkarak ihmal boyutuna taşındığını savunan Güzelyürek, bu tür kazaları önlemek için havuz suyu operatörlerinin yetkili uzmanlar tarafından eğitilip sertifikalandırılması gerektiğinin altını çizdi. Güzelyürek, havuz suyunun temizlenmesinde hava sıcaklığından havuzun büyüklüğüne, kaç saat kullanıldığından günlük kullanan insan sayısına kadar birçok faktörün değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, bunun için eğitimin üzerinde önemle durduklarını aktardı.
Eleman sayısı yetersiz
Ayrıca otellerin ve tatil köylerinin havuz sularının İl Sağlık Müdürlüğü'nce denetlenmesi gereğini vurgulayan Güzelyürek, "Fakat eldeki eleman sayısı, sahip oldukları donanım Antalya için 5 aylık bir dönemi kotarmaya yetmeyecekti. Bunun için en az 500- 600 kişilik ekip lazım" dedi.
"Havuzlu sitelerde gereken hassasiyet gösterilmiyor"
Son dönemde lüks konut arzına bağlı olarak artık konut sitelerde de yüzme havuzunun bir standart haline geldiğini ve yaz aylarıyla birlikte bu havuzların da kullanılmaya başladığını aktaran Güzelyürek şunları kaydetti:
"Orada problem var. Bu tip siteler, Sağlık Bakanlığı'nın konuyla ilgili genelgesi haricinde tutuluyor. Fakat belediyelerin denetleme yetkisi var. Belediyenin kendi laboratuvarı var. Numune alıp bildiriyor. Sorun havuz suyunun temizlenmesine ilişkin işin, piyasada klasik bir mal satışı gibi, pazarlık sonucu yaptırılması. Site yönetimi havuz kimyasalı satan yerlerden teklif alıyor, en ucuzuna işi veriyor. Gereken hassasiyet gösterilmiyor."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip ve soğuk algınlığına karşı en güçlü kalkan! Bağışıklığı güçlendiriyor: PORTAKALDAN 10 KAT DAHA ÇOK C VİTAMİNİ İÇERİYOR!
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor