Hardalın Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Hardalın Az Bilinen Faydaları
Ülkemizde kullanımı az olan hardal, son zamanlarda popülerliğini arttırmaya başlamıştır. Daha çok etli yemeklere tat vermesi için kullanılan hardal, birçok önemli faydaya sahiptir. Baharat veya sos haline getirilerek tüketilebilen hardal, Amerika'da yetişir. Hoş koku verici özelliğinin yanı sıra, magnezyum, kalsiyum ve diğer mineraller açısından çok zengindir.
Hardalın Faydaları Nelerdir?
Keşfi yerli Amerikalılara kadar dayanan Hardal, sağlık için yıllardan bu yana tüketiliyor. İçerisindeki vitamin ve mineraller ile koruyucu görevler gören hardalın, çok sayıda faydası bulunuyor. Göz sağlığını koruyucu olan hardal, kemik yapısının daha güçlü olmasını sağlayabilir. Ancak hardalın sıcak suya konulmaması gerektiği, zehre dönüşebileceği uzmanlar tarafından belirtiliyor.
Balla karıştırılarak tüketilirse, boğazda meydana gelen enfeksiyonların giderilmesinde yardımcı olur. Özellikle mevsim geçişlerinde kullanılması önerilir.
Bağırsakların işleyişini destekleyici özellikleri olan hardal, şişlik ve kabızlık problemlerini ortadan kaldırır. Özellikle kabızlık sorunu yaşayan kişilerde hardal tüketiminin arttırılması yönünde uzmanlar tavsiyelerde bulunabilirler.
Kemik sağlığını güçlendirici etkisi olan hardal, vücudun her yanında belirlen ağrıların dinmesine yardımcı olur. Bu nedenle doğal ağrı kesici olarak kullanılabiliyor.
Cilt hücrelerini yenileyici özelliği bulunan hardal, cildin daha parlak ve canlı görünmesine destek olabilir. Fakat hardal ile yapılan maskelerin çok fazla kullanılmaması, mutlaka uzman önerisi alınması gerekir.
Hardal tohumundan elde edilen yağ, bel, diz ve boyun bölgelerine sürülerek ağrı kesici özelliğinden faydalanılabilir. Hardal, kan akışının daha hızlı olmasını sağlar.
A vitamini açısından zengin olan hardal, göz sağlığını destekleyicidir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirici etkilere sahiptir.
Hardal Neye İyi Gelir?
Hardal, birçok faydasıyla özellikle son dönemlerde tüketilen bitkiler arasında yer alıyor. Geçmiş yıllardan bu yana tüketiliyor olması, hastalıklara iyi geldiği yönünde kanıt olarak gösteriliyor.
Ağız Sağlığına İyi Gelir
Hardalın en önemli özelliklerinden birisi, ağız içi yaralara iyi gelmesidir. Ağızda oluşan enfeksiyonu azaltan hardal, sirkeyle karıştırılıp gargara biçimine getirilebilir. Bunun için 1 çay kaşığı hardalı, sirke içerisine eklenebilir.
Yüksek Tansiyonu Önler
Hardal, kan akışını içerisinde potasyumla dengede tutar. Bunun sayesinde yüksek tansiyon kontrol edilebilir duruma getirilebilir. Ayrıca felç ve inme riskleri oldukça azalır.
Sindirim Sisteminde Hücre Fonksiyonlarını Artırır
Sindirim sisteminde yer alan hücrelerin fonksiyonlarını artırıcı olan hardal bu yönde kullanılabiliyor.
Hardalın Az Bilinen Faydaları
Hardal çok bilinen faydalarının yanı sıra, pek az bilinen yararlarıyla da dikkat çekiyor. Bu yararların çok az olması, hardal hakkında bilinenlerin yeterli olmadığını kanıtlar niteliktedir.
Hardalın düzenli olarak kullanılması, kan akışını ve kan oranını artırıcı özelliklere sahiptir. Bu sayede el ve ayak üşümesi sorununun önüne geçebilir.
Damarlarda tıkanıklık ve kireçlenmelerin önüne geçerek, bu anlamda fayda sağlar.
Masa çalışanlarının önemli ölçüde zarar görmesine engelleyici özellikleri bulunur.
Hardalın Kullanımı Nasıl Olmalı?
Hardalın kullanımı birbirinden farklı olabilir. Özellikle yemeklerde kullanımı oldukça yaygındır. Bunun yanında hardal, balla karıştırılarak enfeksiyon tedavilerinde kullanılabilir.
Hardal, et yemeklerinde sıklıkla kullanılabilir. Eti yumuşatıcı özelliği olmasının yanında, tavuk yemeklerinde de kullanılabilir. Sandviçlerde, tako ve sosis gibi ürünlerde kullanılabilir.
Haşlanmış patates, fasulye gibi yemeklerde kullanılabilir. Özellikle tadı için kullanılabilir. Hint mutfağı sıklıkla kullanım alanları arasında yer alır. Salata soslarında bolca kullanılır.
Hardalın Yan Etkileri
Hardal faydalarıyla bilinir. Fakat aşırı tüketim olması durumunda organlara zarar verebilir. Aşırı tüketimi haricinde, tüketilmeden önce mutlaka uzmanlara danışılması gerekir.
Hardal kürü yapılıp cilde sürülürse ciltte kalma süresi 15 dakikayı geçmemelidir. 15 dakika ve üzerinde cilt üzerinde durması halinde, tahriş ve kaşıntı ortaya çıkabilir.
Aşırı tüketim, karaciğeri yorabilir. Karaciğere geri dönülmez zararlar verebilir. Buna mutlaka dikkat edilmelidir.
Hardal buğusu yapılırsa gözlerin yaşarmasına sebep olabilir.
Hardal keskin bir yapıdadır. Bu nedenle mümkün olduğu kadar tek başına kullanılmamalıdır. Bal ile birlikte veya yemeklerde kullanılmalıdır. Tersi durumlarda hardal midede tahriş çıkarabilir.
Hardal ciltte kızarıklık ve kaşıntılara neden olabilir. Düzenli kullanılmaması gerekir. Kullanımı öncesinde mutlaka uzmanlardan bilgi alınmalıdır.
Hardal sosunun fazla tüketilmesi, organların yaşamsal fonksiyonlarını engelleyici olabilir. Bundan dolayı, hardal tüketiminde mutlaka dikkatli olunmalı ve aşırıya kaçılmamalıdır.
Hardalın yan etkilerini yaşamamak adına yapılması gereken ilk şey uzman doktora başvurup kullanımıdır. Ayrıca çeşitli ilaçlar kullanılıyorsa veya alerji hastalıkları yaşanıyorsa, uzmanlara bilgi verilmelidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Araştırma: Kuruyemiş tüketmek demans riskini azaltıyor
Sosyal medyanın gizli tehlikesi "Beyin çürümesi" en çok çocuk ve ergenleri etkiliyor
Zayıflama çayı karaciğer yetmezliğine yol açtı; nakil ile hayata tutundu
İnme tedavisinde "zaman" kritik önem taşıyor
Kalp yetmezliği hastaları "demir eksikliği" tedavisiyle destekleniyor