Haftada en az 3 defa tüketin! Vücutta bariyer oluşturuyor: 'Bulunmaz bir nimet!'
Hem cilt sağlığı hem de mide sorunları için bulunmaz bir nimet olan zeytinin yaprağı da insan sağlığı için pek çok fayda sağlıyor. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, zeytin yaprağının haftada 3 defa tüketilmesi gerektiğini söyleyerek yararlarını tek tek saydı.
"Zeytin yaprağı bulunmaz bir nimet" diyen İbrahim Saraçoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
''Alışkanlık haline getirilmesi gereken bitkiler vardır. En az haftada 2 veya 3 defa tüketilmesi gerekir. Zeytin yaprağı birçok hastalığa karşı korur.
Yüksek tansiyona karşı korur, yağ metabolizmasını hızlandırır. Diyabete karşı vücudunuzda bariyer oluşturuyor, önleyici ve koruyucu olarak size yardımcı oluyor.''
Bağışık sistemini güçlendirir.
Karaciğer sağlığını korur.
Metabolizmayı hızlandırır.
Zeytin yaprağı çayı, antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olur.
Tokluk hissi verir.
Yüksek kolesterol ve trigliserite karşıdır.
Yüksek tansiyona karşıdır.
Zayıflamaya yardımcıdır.
Ayrıca, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olabilir ve kalp sağlığını destekler. Zeytin yaprağı çayı ayrıca, sindirim sistemi sağlığına da faydalıdır.
ZEYTİN YAPRAĞI ÇAYI NASIL YAPILIR?
Kurutulmuş yapraklardan 1 yemek kaşığı kadarını 1 su bardağı kaynamış suya atmak ve 10 dakika demlenmesini beklemek önemlidir. Ardından süzerek, zeytin yaprağı çayı tüketilebilir.
ZEYTİNİN FAYDALARI
Zeytindeki E vitamini ve tekli doymamış yağ asitlerinin sık tüketimi, serbest radikallerin nötralize edilmesini sağlayarak kolon kanseri riskini azaltmada önemli bir rol oynar.
Zeytinyağı, mide asidini azaltarak ülser ve gastrit gibi sindirim sistemi hastalıklarının gelişmesini önlemede yardımcı olabilmektedir. Safra taşı oluşumunda da engelleyici olabilir. Zeytin lif içeriğiyle sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına katkı sağlar.
Siyah zeytin, besleyiciliğinin yanı sıra koruyucu antioksidanlar ve yağ asitleri açısından da zengindir.
İçeriğindeki E vitamini, cildi ultraviyole ışınlarına bağlı gelişebilen kanserlere karşı korumaya yardımcı olur ve erken cilt yaşlanmasının önüne geçer.
Güçlü bir demir kaynağı olan zeytin, dokulara oksijen taşınmasını sağlayan kırmızı kan hücrelerinin üretilmesine destek verir.
Demir eksikliğinde dokularımız yetersiz oksijen alır, bedenimiz zayıf düşebilir ve üşüyebiliriz. Demir, günlük enerjinin sağlanması ve bağışıklık sisteminin korunması için önemlidir.
Zeytin, enflamasyona sebep olan oksidatif stresin düşürülmesine yardımcı olarak beyin dokularını korur.
İçerdiği E vitamini sayesinde bilişsel zayıflamayı önler, sinir sistemini korur ve alzheimer riskini azaltır.
Yüksek kolesterol ve tansiyon yani kan basıncı kalp hastalıklarının oluşmasında etkilidir. Oleik asit zengini zeytin, LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyesinin düşmesine yardımcı olarak kolesterol seviyelerinin düzenlenmesine destek olur.