Haftada bir adet avokado yemek kalp krizi riskini azaltıyormuş!
Haftada 2 porsiyon yağlı meyve yemenin kalp krizi riskini azalttığı tespit edildi. Amerikan Kalp Derneği'ne ait yayında yayımlanan çalışmada, özellikle avokadonun faydalarına dikkat çekilirken, tereyağı, peynir veya işlenmiş et yerine yenildiği takdirde hem erkeklerde hem de kadınlarda kalp krizi riskinin azaldığı vurgulandı. 110 binden fazla kişinin incelendiği çalışmada, haftada bir avokado yiyen kişilerin yemeyenlere kıyasla kalp krizi geçirme risklerinin yüzde 21 daha az olduğu belirtildi.
ABD’de yapılan araştırmada, haftada bir avokado yemenin kardiyovasküler hastalıklar üzerinde etkileri incelendi. 110 binden fazla kişinin incelendiği çalışmada, haftada bir avokado yiyen kişilerin yemeyenlere kıyasla kalp krizi geçirme risklerinin yüzde 21 daha az olduğu belirtildi.
68 binden fazla kadın ve 41 binden fazla erkek üzerinde yapılan çalışmanın bulgularında haftada en az iki porsiyon avokado yemek, kalp krizi geçirme riskini avokado yememeye veya nadiren yemeye kıyasla yüzde 21 oranında azalttığının altı çizildi.
1 bütün avokado, sağlıklı bir beslenme programına göre 2 porsiyon yağlı meyve olarak hesaplanıyor. Zira Araştırma ile ilgili konuşan çalışmanın yazarı Harvard T.H. Beslenme Bölümü Araştırma Görevlisi Lorena Pacheco da yenmesi gereken avokado porsiyonunun "yaklaşık 80 gram ağırlığındaki yarım avokado" olarak tanımlandığını söylüyor.
Düşük şeker içerdiği için kilo vermek isteyenler için önerilen avokado, sahip olduğu yüksek lif oranı ile de probiyotik etkisine sahip. Günümüzde yaygın olarak görülen kolesterol sorunu için yapılan araştırmalar, avokadonun destekleyici ürün kapsamında tüketilmesinin faydalı olacağını söylüyor. Avokado aynı zamanda demir, çinko, fosfor gibi önemli içeriklere de sahip.
İlk olarak Meksika’da ortaya çıkan oradan Güney Amerika’ya ve dünyaya yayılan avokadonun tarihi hayli eskilere dayanıyor. "Avokado sebze mi, meyve mi?" sorusunu biyologlar meyve, beslenme uzmanları ise diyetlerde ve beslenme programlarında sebze olarak yanıtlıyor. Dışı kabuklu, tek çekirdekli ve yeşil renkli bir sağlık harikası olan avokado, salatalar, soslar ve özel yemeklerle gün geçtikçe sofralarımızda farklı bir yere gelmiş durumda. Ancak avokadonun ülkemizde bilinmeye başlaması, ünlü Meksika sosuna dayanıyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, kardiyovasküler hastalıklar her yıl yaklaşık 18 milyon can alarak dünya çapında en çok can kaybına neden olan hastalık olarak öne çıkıyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ise, kalp hastalıklarının yalnızca ABD’de her 36 saniyede bir can aldığını belirtiyor.
Amerikan Kalp Derneği'nin Epidemiyoloji ve Önleme Konseyi başkanı Cheryl Anderson ise araştırma ile ilgili yaptığı açıklamada, "Hiçbir gıda rutin olarak sağlıklı bir diyet yemenin çözümü olmasa da, bu çalışma avokadoların olası sağlık yararlarına sahip olduğunun kanıtıdır" dedi. Herbert Wertheim Halk Sağlığı profesörü Anderson, “Önerilen, sebze ve meyveler açısından zengin olan Akdeniz diyeti gibi sağlıklı yeme alışkanlıkların iyileştirmek için umutsuzca stratejilere ihtiyacımız var” diye konuştu.
Avokado, tropikal bir meyve olduğu için kar, don gibi sert doğa olaylarına karşı dayanıksız olduğundan ithal edilmiyor ve ülkemizde Güney illerimizde üretiliyor. Türkiye, avokado yetiştiriciliğinde henüz çok yeni. Antalya ve Mersin, en çok yetiştiği illerimiz arasında. Ülkemizdeki üretimin yüzde 80’i Antalya’da gerçekleşiyor. Gazipaşa ve Alanya ilçeleri üretimde öncü ancak Manavgat, Aksu ve Serik ilçelerinde de yaygın üretim yapılıyor. Avokado da zeytin gibi yağı çıkarılabilen, kozmetik ve ilaç sektöründe de faydalanılan ürünlerden biri. Ülkemizde gün geçtikçe artan üretim; 2004’de 590 dekar alanda 252 ton iken, 2018 yılında 4 bin 925 dekarda, 2 bin 567 tona kadar yükselmiş durumda.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ateş düşürücü olarak kullanmayın! Yan etkileri korkunç: Böbrek ve karaciğeri bitiriyor
Dubai çikolatası yerken sağlığınızdan olmayın! Bu hastalıkları tetikleyebilir
Kardiyoloji Uzmanı uyardı: Her 15 saniyede bir insan kalp krizi geçiriyor
Çoğu kişi bilmiyor! Kış aylarında saç dökülmesinin en önemli nedeniymiş! Önlemek mümkün...
Gerçek yaşınız ‘biyolojik yaş’tır! Biyolojik yaşınızı biliyor musunuz? Prof. Dr. Osman Müftüoğlu yazdı