Hafızayı güçlendirecek ilginç yöntemler
Hafızayı geliştirmek için zekâ oyunları oynamak gibi pek çok şey yapılır. Ancak yeni bir araştırma belleği geliştirmek için çok daha ilginç yöntemler ortaya koyuyor. İşte çikolata yemekten geriye doğru yürümeye kadar bilimsel olarak kanıtlanmış en tuhaf yöntemler… Gaye Kobal'ın haberi...
Cambridge Üniversitesi'nden akademisyenler, bazılarının hatırlama konusunda neden diğerlerinden çok daha iyi olduğunu ortaya çıkarabilecek bir çalışma için ‘süper hafızalı’ insanlar arayışına çıktı. Uzmanlara göre kuvvetli hafıza sadece doğuştan gelen bir yetenek olmayabilir, çünkü hafızanızı geliştirmeye yardımcı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bazı şeyler yapabilirsiniz.
Uzmanlar zekâ oyunları oynamanın yanı sıra çikolata yemek, geri geri yürümek ve güneş ışığında vakit geçirmek gibi daha az geleneksel yollar da olduğunu söylüyor.
İşte bilim insanlarının keşfettiği ve sizi ‘süper hafızalı’ birine dönüştürebilecek en garip teknikler…
BİTTER ÇİKOLATA
Çikolata severlere iyi haber… Kakaodaki bir bileşiğin hafızayı güçlendirmeye yardımcı olabileceği ortaya çıktı. 2021 yılında yapılan bir çalışmada, kakao çekirdeklerinde bol miktarda bulunan bitki kimyasalları olan flavanollerin, yaşları 50 ila 75 arasında değişen kişiler için bir takım öğrenme görevinde performansı artırdığı bulundu.
Bulgular, kakaonun yaşlı insanların kısa süreli hafızalarındaki bilgileri hatırlamalarına yardımcı olduğunu, ancak nesneler ve desenler arasındaki görsel benzerlikleri hızlı bir şekilde tanımlamak için daha az yardımcı olduğunu gösteriyor.
GÜNEŞ IŞIĞI
Araştırmalar, güneş ışığında daha fazla zaman geçirmenin kısa süreli hafızanızı güçlendirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.
2021 yılında Bradford Üniversitesi'ndeki uzmanlar, sıçanların ışığa maruz kaldıklarında hafıza testlerinde nasıl performans gösterdiklerini inceledi. Sonuçların insanlar için de geçerli olabileceğini söyleyen ekip, uzun kış aylarında unutkanlığa daha yatkın olduğumuzu öne sürüyor.
Çalışmanın yazarı Dr. Gisela Helfer, “Yaz aylarında hayvanlar daha fazla kilo alma eğilimindedir, bu da üreme ve kışa hazırlanma gibi konularda yardımcı olur” dedi.
Ancak kış aylarında, etrafta yiyecek gibi daha az kaynak ve ayrıca daha az ışık olduğunda, vücut her türlü işlevi kapatır. Örneğin, bilişsel süreçler…
GERİYE DOĞRU YÜRÜMEK
2018'de yapılan ilginç bir araştırma, geriye doğru yürüyen insanların bir hafıza testinde hareketsiz duran ya da ileri doğru yürüyenlere kıyasla daha iyi performans gösterdiğini ortaya koydu.
Roehampton Üniversitesi'nden araştırmacılar 114 gönüllüden bir video izlemelerini ve ardından hatırlayabildikleri şeylerle ilgili bir anketi yanıtlamalarını istedi. Videoyu izledikten sonra katılımcılar gruplara ayrıldı. Bir gruba ileri ya da geri yürümeleri söylenirken, kontrol grubu sabit durdu. Geriye doğru yürüyen grubun, ileriye doğru yürüyenlere ve yürümeyenlere kıyasla ortalama iki soruda daha fazla doğru cevap verdiği tespit edildi.
“Bellek ya da hafıza, yaşananları, öğrenilen konuları, bunların geçmişle ilişkisini bilinçli olarak zihinde saklama gücüdür.”
KEREVİZ YEMEK
Kerevizin tadı pek çok insanın asla sevmediği bir lezzettir, ancak bilim insanları hafızayı güçlendiren bir bileşik içerdiğini keşfettikleri için kereviz yemek faydalı olabilir. Illinois Üniversitesi'nden ekip, 2010 yılında biberde de bulunan luteolinin farelerin beyinleri ve davranışları üzerindeki etkilerini inceledi.
Fareleri dört hafta boyunca kontrollü bir diyetle ya da luteolin takviyeli bir diyetle beslediler ve ardından onlara öğrenme ve hafıza görevleri verdiler. Luteolin takviyeli diyetle beslenen yaşlı farelerin akranlarına göre daha iyi performans gösterdiği tespit edildi. Normalde yaşlı fareler daha yüksek beyin iltihabı seviyelerine sahiptir ve hafıza testlerinde genç yetişkin farelere göre daha az başarılıdır.
Ancak deney sırasında luteolin tükettikten sonra, beyin iltihabı seviyeleri genç yetişkin farelerinkiyle eşleşti.
KLASİK MÜZİK DİNLEMEK
Klasik müziğin, kan basıncını düşürmek ve enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olmak da dahil olmak üzere sağlık açısından çok sayıda faydası olduğu tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalar özellikle Mozart'ın eserlerinin beyin ve hafıza üzerinde benzersiz bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir.
Roma Sapienza Üniversitesi'nden araştırmacılar, katılımcıların beyinlerinin elektriksel aktivitesini kaydetmek için EEG makineleri kullandılar. Mozart'ı dinledikten sonra katılımcıların hafıza, anlama ve problem çözme ile bağlantılı beyin dalgası aktivitesinde bir artış olduğunu tespit ettiler.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
GRİPTE GEÇMEYEN ÖKSÜRÜK SORUNUNA SON! Faydalarıyla şaşırtıyor: 'Günde 2 Fincan Tüketince Bakın Ne Oluyor!'
Eskiden Herkes Severek Tüketirdi, Şimdi Kimse Yüzüne Bakmıyor! DOĞAL KOLAJEN: 'Omega-6, Omega-9, B 12 Ve B6 İçeriyor!'
Bağışıklığı zayıf kişilerde 100 kat daha fazla! Bu hastalığa dikkat! İlk bulgu...
BARDAK BARDAK İÇMEYİN! Kimine göre şifa kimine göre zehir! Karaciğeri ve böbrekleri iflas ettiriyor
El, ayak, ağız hastalığı yetişkinlerde de görülebilir! Semptomları hafifletmek için pratik yöntemler