Güneş ışını deri için büyük risk
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ayşe Akman Karakaş, yaz aylarının, vücudumuzun en büyük organı deri için riskli dönemin habercisi olduğunu belirtti.
Doç. Dr. Ayşe Akman Karakaş, yaz mevsiminin tatili hatırlatması nedeniyle gelişi bir bayram havası içinde kutlansa da sağlığımız için birtakım riskleri de beraberinde taşıdığını aktardı. Risklerin başında deri problemlerinin geldiğini söyleyen Doç. Dr. Karakaş, "Vücudumuzun yüzölçümü olarak en büyük organı olan deriyle ilgili olarak en çok güneş, sıcaklık, nem ve ortak kullanılan eşyalar, kirli zeminlerin etkisiyle ortaya çıkan hastalıklar görülmekle birlikte, böcek ve arı sokmaları dışında zehirli ısırıklara sokmalara da rastlanmaktadır" dedi.
Üniversite öğrencileri denizde boğuldu
Güneş ışığının fayda ve zararları
Güneş ışığının aktif D vitamini gelişimi gibi yararlı etkilerin yanı sıra, kısa ve uzun sürede çeşitli yan etkilerinin de gelişebileceğini dikkati çeken Doç. Dr. Karakaş, "Güneş yanığı, ilaca bağlı döküntüler, altta yatan ışığa duyarlı hastalıklarda şiddetlenme kısa sürede gelişen yan etkiler olabilmektedir. Derinin yaşlanması ve deri kanserleri ise uzun sürede gelişen yan etkiler olarak bilinmektedir. Güneşten korunmak için öncelikle geniş kenarlı şapka, UV koruyucu gözlük, sıkı dokunmuş giysiler kullanılmalı. Yeryüzüne dik ulaştığı saatlerde (10.00- 16.00) güneş ışınına maruz kalınmamalı. Güneşe çıkılacaksa, açık bölgeler için güneşten koruyucu ürünlerin kullanması önerilmektedir" diye konuştu.
Böcek sokmaları ve zehirli ısırıklara dikkat
Güneş ve sıcaklık dışında deniz, havuz ve kumla ilişkili hastalıklar ve böcek sokmaları, zehirli ısırmalar ve sokmalar yönünden bilinçli olunması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Karakaş, "Mantar hastalıklarından korunmada öncelik, kalabalık yerlerde eşyaların ortak kullanımdan mümkün olduğunca kaçınılmasıdır. Havuz öncesi ve sonrası duş alınmalıdır. Deri, tırnak ve saçlar kurutulmalıdır. Teri ve nemi emen pamuklu giysiler tercih edilmelidir. Bol ve rahat giysiler kullanılmalıdır. Açık ayakkabılar seçilmelidir. Ayakta ve tırnakta hasara sebep olan dar ve topuklu ayakkabılardan kaçınılmalıdır. Tırnaklar kısa ve düz kesilmelidir. Bebeklerin altı ıslak bırakılmamalı ve sık sık değiştirilmeli" diye konuştu.
Böcek sokmalarına karşı korunma
Doç. Dr. Karakaş, "Deniz hayvanları tarafından sokulması ve teması deri harabiyetinden zehirlenmeye kadar varan değişik görünümlerde gelişebilmektedir. Çoğu zaman kaçınmaya fırsat kalmadan temas gerçekleşmektedir. Böcek sokmalarından kaçınmak için en iyisi korunmaktır. Bahçelerden, tarlalardan uzak durulmalıdır. Uzun kollu ve paçalı giysiler tercih edilmelidir. Giysi dışında açık yerlerde dietiltoluamid içeren böceksavarlar kullanılabilir. Damlarda ve balkonlarda yatıldığı zaman özellikle permetrinle yıkanmış cibinlikler ve giysiler kullanılmalıdır" dedi.
UV ışınları kanser riski oluşturur
Karakaş, "Güneş ışığının neden olduğu ve yaz aylarında görülen deri hastalıklarının çok geniş bir spektrum içinde kozmetik bir problemden başka, ciddi hastalıklara neden olabilmesi olasıdır. Hatta UV ışınlarının etkisiyle kanser riski oluşturabilir" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Gözden Kaçan En Önemli Salgın! Mide Ve Bağırsak Kanserlerini Tetikliyor! Bulaş Yaşı Çocukluk Çağına Kadar İndi
Uzman İsimden Korkutan Uyarı: 2050 Yılında, Dünya Nüfusunun Yarısı Miyopi Olacak Diye Tahmin Ediyoruz
Bel Ağrılarınızın Nedeni Bu Olabilir: İltihaplı Romatizma Hastalığı! İltihaplı Romatizma Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Şiddetli Regl Ağrısı Hastalık Habercisi Olabilir! 'Çikolata Kisti'ni Hafife Almayın
Kış aylarında çok kolay bulaşıyor! Bu hastalık soğuk algınlığı ile başlıyor ama...